Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Sci-Fi

Recenze (395)

plakát

Vraždy v kruhu (2015) (seriál) 

Pilot: Na to, že to vzniklo u nás dobrý. Resp. lepší než většina naší seriálové produkce, ale nevím zda je to úplně pochvala. Klady: ústřední dvojice Ivan Trojan a Marek Němec; snaha o severskou atmosféru. Zápory: naprosto zbytečná astrologická složka a s ní i zbytečná postava (jinak dobré herečky) Hany Vagnerové; zbytečný "komerční" Krajčo; naprosto pitomý amatérský bez gradace. Závěr: Pilot se dal vidět, ale znovu už raději ne.

plakát

L. A. - Přísně tajné (1997) 

Pravděpodobně nejlepší klasická americká detektivka, kterou jsem viděl. Brilantní scénář s mnoho zvraty a postavami (ve kterých jsem se prvních cca 30 minut vůbec neorientoval), který stále více a více graduje (jen škoda, že záporák není překvapivější). A k tomu geniální herecké obsazení, ústřední trojici Spacey-Crowe-Pearce skvěle sekunduje Oscarová Kim Basinger. Skvělá hudba. Skvělá atmosféra. Skvělá kamera. Prostě je to dokonalý film a pokud jste ho náhodou ještě neviděli (jako já až do ledna 2015), tak to rozhodně ihned napravte! Jen mě mrzí, že další filmy Curtise Hansone mě svým tématem dost míjí, takže si další jeho majstrštyk asi neužiji.

plakát

Odpad (2014) 

Stephen Daldry dokázal natočit poutavý film, který se klouže na hranici kýče. Někdy tu hranici lehce překročí (hlavně v posledních minutách), ale většinou si jen tak pohrává s diváky a často si budete říkat: "Není to už moc?" Ale není. Také díky skvělým hereckým výkonům, v čele se sympatickou trojicí chlapců. Nejvíce mě ovšem zaujal netradiční záporák v podání Seltona Mella. Skvělá je atmosféra brazilského Ria, podpořená dobrou kamerou. Nejdůležitější na filmu je samozřejmě ale otevřená kritika brazilských poměrů, korupce, chudoby... Pokud si my Češi myslíme, že se máme špatně nebo nějak extrémně nespravedlivě, tak nemáme. A to věřím, že tento film nakousává tak desetinu problémů Brazílie. Kdyby nebylo pár nesrovnalostí ve scénáři (postava učitelky) a příliš kýčovitě idealizovaného závěru, tak dávám 5*. Ale rozhodně doporučuji!

plakát

Ztracen ve vesmíru (2011) 

Filozofické sci-fi, při kterém si mnohokrát vzpomenete na Vesmírnou odyseu. Tím nechci vůbec srážet Williama Eubanka, protože co vložil do tvorby tohoto filmu je naprosto neuvěřitelné. Ať již je to na minimální rozpočet ohromující vizuál nebo nepřetržitý tok myšlenek (vůbec netvrdím, že jsem všechny pochopil, ale myslím, že tento film není o tom, abyste pochopili každou vteřinu) nebo práce s kamerou, William Eubank tímto debutem pro mě překročil hranici toho, co se dá na poli nezávislých sci-fi filmů vytvořit. Zpět ale k samotnému snímku - po zvláštním začátku s obrazy z Civil War pozvolna začíná psychologické drama jednoho opuštěného kosmonauta, který se stále více a více uzavírá do svého světa. Posledních 20 minut je pro mě silným "WTF" a ani po přečteních několika vysvětlujících článků a komentářů mi to asi úplně nedochází. Ale osobně to jako mínus neberu, mám rád filmy, nad kterými se musí přemýšlet. Jen mi vadí, že zde jakékoliv přemýšlení je prostě marné a scénáristicky Eubank konec úplně nezvládl. Navíc podobenství s Vesmírnou odyseou je na konci naprosto zřetelné a trochu to shazuje celkovou snahu o vlastní originální sci-fi. Dávám objektivně 3*, ale pokud máte rádi sci-fi, rozhodně tento film nesmíte minout. Osobně mi dal více než 2001, ale to už je hodně subjektivní.

plakát

Signál z neznáma (2014) 

Po zhlédnutí mám pocit, že jsem viděl vlastně dva filmy v jednom. První a pro mě lepší polovina loví ve vodách thrilleru (budováním napětí až téměř psycho thrilleru), ale v té druhé již jede v akčnější rovině, příčemž vůbec nestaví na té předchozí vybudované atmosféře. William Eubank má evidentně mnoho nápadů, ale ještě je neumí úplně prodat. Snaha nacpat do filmu co nejvíce zvratů a prvků se tak stává kontraproduktivní a ve výsledku jsou rozpačité názory. Konec byl možná zbytečný, možná někým očekávaný, možná až příliš mainstreamový. Ve scénáři je několik obřích logických děr, které by se daly možná zalepit nějakým pozdějším vysvětlením, ale to nepřichází. Osobně dávám 4*, protože jsem se bavil a celou tu hodinu a půl jsem se nemohl odtrhnout. Na rozpočet vypadá film fantasticky (hlavně ta druhá akční půlka) a herci jsou skvělí, v čele s Brentonem Thwaitesem a mým oblíbeným Laurencem Fishburnem (nevím zda je to typ "hvězdy", kvůli kterému si někdo vyhledá tento film, ale zde přesně typově sedí). Zcela objektivně je ale hodnocení 60% zasloužené, ale připočtěte si filmařskou snahu, originalitu a pro Willa Eubanka perspektivní budoucnost (snad) Pro fanoušky sci-fi nutnost!

plakát

Vesmírná loď Ascension (2014) (seriál) 

Skvělá sci-fi minisérie, která sice úplně nepřekvapí (zvrat na konci prvního dne / druhého dílu je opravdu předvídatelný), ale je zručně natočená, stále se tam něco děje a především je většina postav sympatická a dobře zahrána (na béčkovou kabelovku). Navíc to má velice nadprůměrný vizuál (opět na seriál z kabelovky). Zajímavá třídílná jednohubka pro fanoušky sci-fi, ještě lepší by bylo, kdyby skončila uzavřeně. Takto se bojím dalších pokračování, které v tak stísněném prostoru a omezeném počtu postav, který seriál nabízí a těžko rozšíří, nebudou mít moc co nabídnout, a obávám se, že jen bude točit v kruhu. Úvodní minisérie ale za mě za 4*, bavil jsem se!

plakát

Prometheus (2012) 

Skvostně natočená sci-fi, na kterou se krásně kouká (první hodina je fakt nádherná) a se schopnými herci, ze kterých vyniká Charlize Theron a Michael Fassbender. Bohužel scénář je natolik nevyvážený a pitomý, že je film spíše podprůměrným béčkem s hezkým vizuálem a áčkovým obsazením. Nejsem tedy žádný znalec universa Vetřelců, možná to fanouškům dává větší smysl, ale dle anotací tento film cílil na masové publikum, ne jen na "fajnšmekry". Možná, kdyby se pěkná vesmírná termná sci-fi nezvrhla v béčkový vyvražďovacý horor, mohlo to dopadnout lépe. Případné pokračování si asi budu moci odpustit...

plakát

Insomnie (2002) 

Skvělá detektivka, která vyniká především psychologií postav, které jsou brilantně zahrané. Ústřední trojice Al Pacino, Robin Williams (poprvé jsem ho viděl ve vážné záporné roli a líbil se mi snad ještě více než v těch uhozených komediích) a Hilary Swank je skutečně to, co by si každý režisér měl do svého filmu přát. Jen musím konstatovat, že jsem po všech filmech Chrise Nolana čekal něco víc. Ano, je to skvěle natočené, s výbornou atmosférou, ale všechny Nolanovy filmy vynikají originalitou, ať již způsobem vyprávění (Memento), velkolepostí (Batmani) nebo překombinovanými sci-fi scénáři (Počátek / Interstellar). Insomnie je "jen" skvěle natočená detektivka s nádechem thrilleru. Kdybych neznal jméno režiséra, spíše bych pro temnou atmosféru a precizní obrazový dojem (nádherné prostředí Aljašky) tipoval Finchera. Vůbec tím nechci film shazovat, je to skutečně nadprůměrný snímek, který si ještě určitě někdy zopakuji, ale od "značky Nolan" jsem stále čekal "něco", co nepřišlo, což je pravděpodobně způsobeno cizím scénářem. Na závěr musím pochválit kameru i hudbu, která skvěle dotváří atmosféru. A honička na řece na kládách? Geniálně natočená!

plakát

Podivný případ se psem (2012) (divadelní záznam) 

Jedna z mých nejoblíbenějších her v naprosto geniálním zpracování National Theatre London. Skvělé řešení scény (škoda že se již nehraje v tomto původním prostoru s diváky kolem dokola, ale v klasickém divadelním uspořádání) a spousta režijních nápadů, které udrží pozornost po celou dobu (necelé tři hodiny vč. přestávky). Luke Treadaway je v hlavní roli strhující. Pokud ještě budou projekce Curious Incident u nás opakovat, rozhodně doporučuji. Pro mě rozhodně to nejlepší v rámci NT Live!

plakát

Kdo přežije - Nikaragua (2010) (série) 

Neviděl jsem rozhodně všechny série Survivoru, neviděl jsem dokonce ani všechny díly Nikaragua, ale mohu směle konstatovat že z cca těch 10 viděných sérií, je tato značně nejslabší. A to především kvůli naprosto dementnímu nesympatickému castu, jejichž myšlenkové pochody asi těžko normální myslící bytost pochopí. Nechci být na "bratry" Američany zlý, ale kdyby místo soutěžících nasadili opice, mohlo to být zábavnější a inteligentnější. Nesedly mi ani nějaké nové "zvraty" od produkce a také několik soutěží.