Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Akční
  • Dokumentární

Recenze (248)

plakát

Černé zrcadlo - DJ na odstřel (2017) (epizoda) 

Nádhera - jedna z nejlepších romantických komedií, co jsem kdy viděl (což bych zrovna od epizody Černého zrcadla fakt nečekal). Skvělý nápad, výborně zahrané a navzdory stopáži tomu nic nechybělo.

plakát

Zázračná planeta (2006) (seriál) 

Nejkrásnější dokumentární cyklus, co byl kdy natočený - tečka.

plakát

Výchozí bod (2014) 

Po dlouhé době opravdu silný film, kterému prakticky nemám co vytknout!

plakát

Marťanské lodě (2021) 

Au. Zároveň viděno v rozpoložení a období života, které mě asi nutí nadhodnocovat, ale dotklo se mě to velmi osobně hned v několika rovinách. K tomu mám rád hudbu kapely Květy (a Martina Kyšperského) a Eliška Křenková tady podává úžasný výkon... Proto nemůžu než za 5.

plakát

Špionáž v divočině (2017) (seriál) 

"Teda, to muselo dát příšernou práci. Přitom taková blbost, co?" Dobře, trochu přeháním... ;) Přesto jsou podle mě právě zvířecí "špioni" - aneb největší lákadlo této série - paradoxně asi jeho nejslabším článkem. Většina z nich nepůsobí příliš věrohodně, a to hlavně vzhledem k faktu, že buďto sedí na jednom místě nebo se topornými pohyby nemotorně motají na minimálním prostoru a nejsou schopní věrnější interakce - přičemž mi přišlo, že většina zvířat, mezi která byli nasazení, je právě proto po krátkém počátečním zmatení víceméně ignoruje, čímž celý experiment tak trochu ztrácí smysl. Najdou se samozřejmě i výjimky, a z těch vychází několik vtipných i dojemných situací... Nicméně naprostá většina použitých záběrů je z dnes již běžných dronů a kamer s dlouhým ohniskem - a to málo, co můžeme vidět "očima" robotických zvířátek (plus několika objektů se skrytými kamerami) ve většině případů nepřináší žádný natolik úžasný pohled (ani jejich samotná přítomnost nevzbuzuje natolik překvapivé reakce), aby to dle mého skromného názoru stálo za obrovské úsilí vynaložené na jejich výrobu a "infiltraci" do zvířecí říše. Snad kdyby tvůrci počkali ještě pár let, až robotika pokročí natolik, že budou schopní vyrobit repliky zvířat, které dokáží opravdu věrně napodobit jejich řeč těla a chování, včetně rychlosti reakcí a pohybu - do té míry, že pak vlčí smečka skutečně přijme mezi sebe robotické "mládě" a bude ho opatrovat, hrát si s ním, přesouvat se společně s ním z místa na místo, mohlo by to být o dost zajímavější... V současné podobě jsem měl bohužel jako divák spíš dojem, že ve výsledku nebyl moc rozdíl mezi např. v dokumentu použitým pařezem s kamerou a robotickou surikatou - obojí bylo zvířaty spíše přijato jako neškodná součást okolí, než že by se nechala zmást a chovala se k některé z replik dlouhodobě jako k živému zvířeti. Asi se tedy ptáte, proč dávám pět hvězdiček, když je zatím celý můj komentář převážně kritický. Důvod je prostý - když pominu bohužel převážně nevyužitý potenciál (respektive velmi malou přidanou hodnotu) nasazení samotných zvířecích "špionů", stále se jedná o špičkovou produkci BBC, jejíž dokumenty z přírody tradičně vynikají precizně nasnímaným chováním zvířat, profesionálním komentářem, ze kterého se laik vždy dozví něco nového, a krásnými záběry - to vše vkusně doplněno střídmými humornými vsuvkami. A to je alespoň pro mě vše, co od dokumentu z přírody chci a očekávám. Že tak úplně nevyšel jakýsi "bonus" navíc, mi tudíž rozhodně nevadí natolik, abych kvůli tomu snižoval hodnocení...

plakát

Potvora (2016) (seriál) 

Vynikající záležitost! Co se v prvních dílech jeví jako (velmi vydařená) komedie s trochu drsnějším humorem (a originálním "bouráním čtvrté stěny"), postupně čím dál více funguje i ve vážnější, dramatické rovině. Hlavní hrdinka je oportunistka, která "nemá co ztratit" a tak se zoufale snaží urvat v každé situaci, co se urvat dá (což ze začátku často působí jako čirá sobeckost). Přesto se na ni nedokážu zlobit. Rozesmála mě a zároveň dojala, jako se to zatím podařilo jen málo filmovým/seriálovým postavám. Postavy jsou v tomhle seriálu vůbec napsané výborně - s patřičnou dávkou britské nadsázky, zároveň však nesklouzávají do karikatur - naopak bych řekl, že s přibývajícími díly působí stále uvěřitelněji. P.S.: Druhá (a zdá se, že bohužel poslední) série oproti té první trochu mění tón - zatímco první sérii tvoří spíše útržky příběhů a nálad, v té druhé je od začátku dominantní jedna konkrétní příběhová linka, která po celou dobu převažuje rovnováhu mezi komedií a dramatem spíše do dramatické roviny. Na druhou stranu o humor stále rozhodně není nouze a na celkové kvalitě diváckého zážitku druhá série neslevuje vůbec nic. Jen nerad jsem se s "Flea" na konci loučil - je to jedna z těch postav, které když odcházejí, tak se na pár okamžiků neubráníte pocitu, že vám ze života mizí někdo blízký (efekt v tomto případě ještě zesílený faktem, že hlavní hrdinka se vlastně se spoustou svých myšlenek a pocitů svěřuje přímo a výhradně divákovi). Každopádně mi bylo potěšením - a moc rád si dám někdy reprízu.

plakát

Čistá duše (2001) 

Vyplatí se vidět nejméně(!) dvakrát. Pro mě osobně jeden z nejsilnějších příběhů, co kdy byl zfilmován. Brilantně natočeno, vynikající herecké obsazení, soundtrack funguje přesně tak, jak má. Nemám, co bych vytknul!

plakát

Proměna (2009) 

Kdybych tento snímek hodnotil jako "běžný film", pak bych nejspíš formální nedostatky našel. Za jeho poselství (a za to, že si ke mně "náhodou" našel cestu přesně v tu správnou chvíli) však nemůžu jinak než dát plný počet! Děkuji a vřele doporučuji každému, kdo hledá sám sebe... :)

plakát

Vykoupení z věznice Shawshank (1994) 

Přiznám se bez mučení - brečel jsem u toho jak malá holka. Zase jednou film, který se mi trefil přesně do nálady...