Reklama

Reklama

Výchozí bod

  • Česko I Origins (festivalový název) (více)
Trailer

Obsahy(1)

Oční duhovka je jedinečným znakem každého člověka, je nezaměnitelná a nepřenositelná, stejně jako otisk prstu. Existují systémy, které umí pomocí dvanáctimístných kódů rozpoznávat tuto jedinečnost a využívají se při identifikaci jednotlivých osob. Na letištích, v porodnicích ... Ale co když je to jinak? Film Výchozí bod vypráví příběh Dr. Iana Graye (Michael Pitt), molekulárního biologa, jehož životním tématem je studium evoluce oka. Jeho práce jej zcela pohlcuje až do okamžiku, kdy se na večírku setká s krásnou tajemnou dívkou Sofi (Astrid Berges-Frisbey) a požádá ji, aby si mohl vyfotografovat její nádherné oči. Oproti vědecky racionálnímu a profesionálně skeptickému Ianovi je Sofi tvorem divokým a nespoutaným. Jejich protiklady je k sobě přitahují, jejich vztah je intenzivní a pro Iana i nečekaně vášnivý. Bohužel však končí tragicky. Po drsné životní ráně se Ian ještě více ponoří do své práce. Ta jej plně zaměstnává až do okamžiku, kdy se svou kolegyní Karen (Brit Marling) učiní nečekaný objev, který zpochybní jeho dosud neotřesitelnou víru ve vědu a změní jeho skeptický postoj vůči mystickým a spirituálním silám. Potvrdit či vyvrátit novou teorii, která by postavila na hlavu vše, v co lidstvo doposud věřilo, může jen cesta na druhý konec světa. Ian se rozhodne riskovat vědeckou reputaci a vlastní racionalitu a vydá se na šílenou misi, jež má jen mizivou naději na úspěch. (CinemArt)

(více)

Videa (7)

Trailer

Recenze (720)

lamps 

všechny recenze uživatele

Naprosto mě nezajímá, nakolik pravdivá jsou veškerá vědecká fakta, s nimiž si film velmi obratně pohrává a brilantně slučuje s příjemnou romantickou zápletkou. Zajímá mě jedině to, že Mike Cahill zvládl svou práci natolik dobře, že film i s množstvím donekonečna opakovaných existenciálních úvah a poněkud zdlouhavým seznamovacím intrem jen tak nevyšumí do prázdna, nýbrž se zásluhou přitažlivé formy a chytře vystavěného scénáře s dojemným a filmařsky působivým finále pevně zahryzne do našeho podvědomí a nějakou dobu ho tam i rádi uchováme. Malý film, ale bez větších zaváhání či předvídatelných zvratů... 80% ()

castor 

všechny recenze uživatele

„Něco vyššího“ se vznáší ve vzduchu. Racionální molekulární biolog o nějaké nadpřirozené existenci nehodlá ani spekulovat. Je posedlý očima, jedinečností duhovky a svým výzkumem. Spirituální dívka, kterou potká na party, svou nespoutaností a otevřeností naruší jeho racionálno. Téma tvůrců o konfrontaci vědeckého poznání a víry diváka zajímá, je to přemýšlivý kus, komorní, kterému nicméně trošku škodí až moc pomalé tempo. Nejedno místo je hlušší, což zacloumá s divákovou pozorností. Křehkou romanci vystřídá lehčí sci-fi, ač věříme, nejsme úplně ponoření v tom, co nám tvůrci předkládají. Výborná je kamera, postavy jsou naopak docela odbyté. Michael Pitt na velkém prostoru neselhal, překvapí i španělská herečka Astrid Berges-Frisbey coby hrdinova femme fatale. Ty tři hvězdy jsou samozřejmě velmi silné, ale nechám to takhle!! ()

Reklama

Jara.Cimrman.jr 

všechny recenze uživatele

"Jsem vědec. Věřím v data." Také jsem dříve věřil jen tomu, na co jsem si mohl sáhnout, ale pak jsem potkal člověka, který mne naučil vytvářet si svou budoucnost a jistoty byly v háji. Nicméně Dr. Gray svůj marný materialistický boj proti duchovnu zvládl celkem slušně a to po boku úžasně svobodné Suzi i následně s jedinečně praktickou Karen. Nejvíc mě zaujalo, když si Suzi svého vyvoleného stylově přivolala pomocí myšlenkou vytvořených jedenáctek do metra. To bylo skvělé a hledání jejích očí taky stálo za to. Mně tedy celkem k životu nic nechybí, ale přesto se už strašně moc těším na svůj další život, který bude opravdu jedinečný. ()

playboxguest 

všechny recenze uživatele

Nevěřím na život po životě, jsem v tomhle směru spíše skeptik. Věřím na lásku, ale láskyplná první hodina tohohle filmu mi příliš neučarovala, pokud nepočítám fakt dokonalý oči Àstrid Bergès-Frisbey (jsou vůbec její? mně přijde že samotná herečka je má spíš tmavší) a hudební podbarvení, který filmu dávalo atmosféru. Skeptik neskeptik, co fakt musím vyzdvihnout, to je poslední půlhodinka, která má neuvěřitelnou sílu, ať už věříte či nevěříte, to si přiznejme do očí. Ze mě závěrečná scéna u výtahu vytáhla poměrně slušnej náhon slz podpořenej rozklepanou bradou, což se povede jen málokterému filmu. ()

classic 

všechny recenze uživatele

Dr. Ian Gray spoznáva vo svojom živote 2 ženy+jedno dievča z indického Dillí,ktoré mu zmenia život,najprv asistentka-kolegyňa Karen a Láska Sofi,s ktorou to dopadne tragicky,zahynie vo výťahu,a to brutálnym spôsobom... Iana fascinuje OKO,ktoré skúma do detailov,lebo Sofi spoznáva vďaka prekrásnym očiam,ktoré si vyfotil,spoznal ju na nejakej párty,preskočili iskry a hneď a zaraz vzniká LOVE STORY,Len po Sofi sa zľahla zem,ale vždy sa stane,čo najmenej očakávaš a v Metre na ňu natrafí,tak prvá polovica snímku sa venuje ich vzťahu s pôsobivou hudbou+Laboratórium,v ktorom sa venujú Testom a výskumom s kolegyňou Karen.Ian a Sofi sa chcú zobrať,Ian mal menšiu nehodu v práci,čo zatiaľ na malý moment nemôže vidieť,idú domov a zaseknú sa vo výťahu...Tragédia,zrútil sa mu svet,uzatvára sa do seba,čoraz viac sa sústredí na prácu,očná dúhovka Sofi sa objaví na konci sveta v Indii,lebo technológia,ktorú vyvinul umožňuje rozpoznať človeka,ktorý môže mať totožnú dúhovku.A keď kolega Kenny(Steven Yeun si zahral v známom seriáli The Walking Dead postavu Glenna) naskenuje dúhovku Sofi do počítača vyhodí mu to informáciu,že je osoba s rovnakou dúhovkou v Dillí,inak Ian si vzal Karen,majú bábo,a tak v emotívnej scéne z Dillí tvorcovia pridávajú na plyn v dobre zvolenom kastingu,kde najmä Astrid Bergès-Frisbey ako Sofi má nielen extrémne brutálne krásne oči,ale zarezonuje najmä ako sa zhostila svojej roly,Michael Pitt ako Ian je večne zamyslený a zlomený muž,ktorý nájde,čo hľadá,Karen ako Brit Marling nemá toľko priestoru.V scénach z Dillí je veľká možnosť vidieť komparz,ktorý sa pozerá stále do kamery,ale to Iana nevyvedie z omylu,aby dosiahol,čo chce... Mikea Cahilla poznám,tento režisér a scenárista dokáže perfektne pracovať s atmosférou,hudbou,kamerou v obidvoch rovinách a vidieť výsledok je fascinujúcim zážitkom. ()

Galerie (29)

Zajímavosti (13)

  • Po závěrečných titulcích je možné zhlédnout ještě jednu scénu. (romajz15)
  • Do roly Sofi bolo hľadané dievča s heterochromiou, teda očami s viacfarebnou dúhovkou. Takéto oči našli u Astrid Berges Frisbey. (Robby6)

Související novinky

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

Filmy roku dle TOP uživatelů ČSFD.cz

30.12.2014

Mezi za oceánem nejlépe hodnocenými filmy roku 2014 je hodně těch menších, nezávislých, které k nám ještě nedorazily - Inherent Vice, Birdman, Slídil, Whiplash, Hon na lišku, Kód Enigmy nebo Teorie… (více)

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

49. MFF Karlovy Vary rozdal filmové ceny

13.07.2014

Slavnostní ceremoniál zakončil filmový festival a poroty v čele s Luisem Miñarrem udělily ceny nejlepším ze soutěžních filmů. Křišťálový glóbus pro nejlepší film si odnesl George Ovashvili za… (více)

Reklama

Reklama