Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (7 483)

plakát

Death Note - Zápisník smrti - Znovuzrození (2006) (epizoda) 

Mno, hned jsem si vzpomněl na ten filmový americký remake, který jsem viděl před časem. Tady se s věcmi naštěstí moc nes.erou a hned se klukovi zjeví šibalský démon. Všichni se nudí (démon i hlavní hrdina), a tak z nudy zabíjejí lidi - samozřejmě nejprve ty zlé, odsouzené kriminálníky. Jako chápu to téma, to se dalo pochopit už i u toho zpackaného amerického remaku (a který remake vlastně Američané nezpackali?), jakože kdo má právo rozhodovat, a pokud to vezmeme do vlastních rukou a začneme si hrát na boha, že je to nebezpečné (což nemusí platit jen o zápisníku smrti, ale i politice - kdo bude rozhodovat, co je lež, a co pravda? To tu bylo už za komunistů, tyhlety výbory pravdy.) - ale to zpracování mi přijde takové dryáčnické včetně té písničky, zkratkovité a útržkovité. Přitom natočit to jako psychologické drama / horor bez všech těch ozdobiček, bude to mít daleko silnější dopad.

plakát

Idiot na cestách - India (2010) (epizoda) 

Zajímalo by mě, nakolik to Karl hraje (aby jako šlo o netradiční cestopis ne těch turisticky atraktivních míst, ale těch z opačného pólu), a nakolik je vážně zhnusen. Ačkoliv tady v tomto dílu poměrně hnusných a divných věcí zažil hodně včetně jógy šourku. Je fakt, že v Indii si s hygienou hlavu moc nelámou a pro našince může jít o slušný šok, ale je zde díky tomu skvěle vidět ten propastný rozdíl mezi tím evropským navoněným pocitem exotiky a realitou. Skvělá scéna je s tou lavičkou princezny Diany a všechny komentáře kolem toho (např. "samozřejmě že šla sem, tady na jediném místě měla klid"). Moc bych si přál, aby podobně vznikl evropský speciál o Paříži, Londýně, Praze... Ale na to asi nemají kluci koule.

plakát

Specialisté - Veselý výlet autobusem (2023) (epizoda) 

Hvězda jen za pana Maryšku, který všechny vymazal svým skutečným herectvím a charismatem o několik parníků. Jinak - přijede autobus, ve kterém jsou jedna podezřelá a tři spolupracovníci v podvodu - ale policajti zatknou jen tu ženskou? A co se stalo s tou odbarvenou? Najednou zmizí ze scény, poldové po ní najednou nejdou, ačkoliv vycházela z domu zavražděného, a vlastně jako by nikdy nebyla. Opět náhody, opět záchrana v poslední chvíli, opět přesuny teleportem, opět je v případu zapleten jeden ze specialistů - už to klišé není ani zábavné. Btw, ten "dramatický" konec by nenastal, kdyby tyhle parodie na policajty dělali pořádně svou práci a zatkli všechny dotyčné hned po vystoupení z autobusu.

plakát

Specialisté - Výročí maturity (2023) (epizoda) 

Opět hromada náhod, opět zapletený někdo ze specialistů do případu ("jé, s tím jsem pařil včera!"), opět policisté přehlížejí jakoby úmyslně očividné stopy a prošetří je až před koncem, to s tím Pí už tady zmínil Caine, to mne také celou dobu dralo, spousta zbytečných opileckých scén, a opět se specialisté sem tam teleportují z místa na místo rychlostí komunikátoru ze Star Treku. Některé herecké výkony velmi teatrální a nepřesvědčivé.

plakát

Běžná selhání (2022) 

Ve své podstatě ekologická agitka (Gaia se zlobí, Gaia si to řádění lidí nenechá líbit) ve feministicko - lesbicko - ADHD a celkově moderně politicky korektním duchu. Chlapi jsou tu jen na ozdobu, myslím, že se to mělo celé natočit rovnou bez nich. Celkově nuda, kdy pořád jako divák čekám Něco, nějakou větší výpověď, ale ta nepřijde. Postavy jsou žel jen načrtnuté, postava Hany si přímo říkala o lepší propracování a psychologii a větší prostor, pak tu máme tu lesbickou "zlou" maminku, kde jsem naprosto chápal její touhu být chvilku sama, chvilku sama se sebou a dělat si to, co ji baví, a pak jsou tu postavy rodičů a Terezy plus samotný ten kluk, které výpověď nenesou žádnou, ale fakt vůbec žádnou, snad kromě opět ekologické snahy chránit zvířátka. A kurňa, porod kočky jsem fakt vidět nemusel. Celkově slušná kamera, výprava, ale mizerná psychologie postav a naprosto tristní a nicneříkající vyznění. Film mi nic nedal, tedy jestli poselstvím nemělo být něco tak okatě profláklého jako mějme se rádi, dokud je čas. Jo a abych nezapomněl - jděte už do pr.dele s těmi klišé, jak všichni bydlí v moderně zařízených vilách nacpaných nejmodernějším nábytkem a spotřebiči. Tímhle sponzoringem film jen popírá sám sebe.

plakát

Návštěva z vesmíru (1953) 

Obávám se, že z toho šlo vytřískat daleko víc. Trochu propracovanější postavy, trochu hutnější atmosféra, trochu více nejistoty, a celé to závěrečné poselství by vyznělo daleko líp. Třeba jako v tom našem Akce Bororo, tam ta atmosféra je velmi dovedně natočená a také postavám jejich role věřím. Tady běhá Barbara Rush věčně zčerstva nalíčená a namalovaná, na zahradu si bere šifón a šatičky jak do divadla, po poušti běhá v botách s podpatkem - tak to pardon, tomu se moc věřit nedá, že jde o holku z maloměsta, že? Sice to má 80 minut, ale třeba 40 minut se furt jen jezdí tam a sem a nikdo hrdinovi nevěří a nic se neděje.

plakát

Dny teroru (1986) 

Tohle je jeden z těch policajtských hongkongských filmů, který se s ničím ne.sere, podobně jako třeba série Red Force, takže se tu vraždí děti, u kladných postav nevíte dne ani hodiny, jestli je náhodou zlí mafiáni nesejmou, a hlavně akce má skutečně promakanou choreografii i nápady. Vadilo mi jen, že herci neumějí zahrát emoce, třeba ten mladík přehání svůj vztek či strach tak neskutečně, až to vypadá jako parodie. A také mi vadilo, jak je policajtka docela tupá. Ale jinak skvělá zábava a jízda od začátku do konce.

plakát

Zvuky temna (1977) 

Ono to napínavé je, ale jen do určité chvíle, protože pak víme, co víme, a vlastně jen trpně čekáme na konec, kdy se projeví to, co víme, že víme. Navíc mi tam vadilo pár logických nesrovnalostí a mohlo to mít i temnější atmosféru - dalo se z toho vydojit daleko víc. Škoda, že to nenatočil Luigi Bazzoni. A to závěrečné vysvětlování bylo až moc překotné a zamotané, takže jsem si to musel pustit víckrát, abych aspoň zhruba pochopil, oč šlo.

plakát

Dungeons & Dragons: Čest zlodějů (2023) 

Já bych moc chtěl, aby se mi to líbilo. Ústřední postavy jsou docela fajn. Ale přijde mi to zmateně natočené, neustálé flashbacky otravné, digitální bordel nepřehledný, vtípky marné (vlastně jedinému, komu hlášky  občas docela šly, byl Forge v podání Hugh Granta, a pak ten hodný Thayer nebo jak se ten rod jmenoval, a i tlustý drak je vtipná invence). To je další věc - hromada postav a asi odkazů, ze kterých mě za chvíli bolela hlava. A pak jsou tam logické nesmysly jako že mají helmu, která ruší magii, ale v závěrečném souboji je nenapadne ji použít? Popravdě mám raději původní film, kde je ten vtip tak nějak pohodový, a má to v podstatě přímočarý příběh, jen se spoustou zákrut, bojůvek, logických hádanek, hledání řešení apod., to zde tak nějak chybělo. Jo, a politická korektnost nechybí ani zde - silnějšími postavami jsou ženy, muži jsou bačkory, a stráž na hradě tvoří ženská a černoch.

plakát

Hvězdná brána: Archa pravdy (2008) 

Studio MGM se rozhodlo pokračovat ve vyprávění tam, kde 5. sezóna skončila, a uvést na trh filmy natočené pouze pro DVD. Prvním z nich je Archa pravdy, druhým Continuum, jenž se také chystá na český trh, pravděpodobně koncem listopadu tohoto roku. Pokud filmy na DVD vydělají dostatek peněz, plánuje MGM natočit další celovečerní pokračování seriálu v této podobě.   Protože v USA se na DVD dostal film Continuum až koncem července, k němu se údaje zatím žádné najít nedají. Ale Archa pravdy vyšla v USA už koncem března. Film údajně stál pouhých 7 milionů dolarů (což by i ostatně odpovídalo úrovni triků a výpravy), hned první týden jen na prodeji vydělal 4,5 milionů dolarů, dodnes je to 8,5 milionů dolarů. Přičemž připomínám, jde jen o prodej, chybí zde ještě částka za půjčovné. Takže snad v MGM uznají, že jde o výdělek a další filmy natočí. Příběh Archy pravdy navazuje na konec seriálu. Protože Oriové hrozí zaútočit na Zemi, vydává se tým SG-1 (Daniel Jackson, Vala, Teal'c, Sam a Cam) lodí Odysseus hledat Archu pravdy, která dokáže ve všech bytostech otevřít vnitřní poznání a pravdu. Čímž by mohly útoky skončit jednou provždy.   Zatímco jedna část týmu pátrá v ruinách vzdálené planety, na lodi se rozhoří boj proti replikantům, které neopatrně znovuvyvolal tajný agent ze Země. Navíc je vzápětí výzkumný tým zatčen Orii. Jak už výše řečeno, film si nehraje na nic víc, než čím skutečně je - nákladnějším televizním filmem. V kinech by neuspěl, ale na DVD a v televizi výpravou ani oněmi triky neurazí, dokonce sem tam jsou některé nadprůměrné. Trošičku se jen vytrácí samotná hvězdná brána, občas jako by divák sledoval spíše další díl Star Treku. S jedním významným rozdílem. Jak totiž zjistíme, lidská rasa v tomto seriálu nikde ve vesmíru nevládne. Co příjemně překvapí, je přítomnost humoru v dialozích (Miluji hlášku: "Zbraňové systémy naplno..." a ostatně i špičkování během celé úvodní scény.), určitý nadhled, a také inteligentní scénář. Navíc v současné době na DVD ani v kinech nenajdete čistokrevnou scifárnu, jakou tento film je. Možná se dočtete, že bez znalosti souvislostí si tento film tak neužijete, jako zarytí fanoušci seriálu. Možná vám nebudou jasné všechny souvislosti, ale snímek funguje sám o sobě i tak, navíc DVD nabízí krátký sestřih předchozího děje. Takže se na DVD samotné pojďme podívat blíž.   DVD: Hned v hlavním menu se nachází volba Play, nebo Play with Prelude. Prelude je devítiminutovým sestřihem příběhu posledních sezón seriálu a ocení ji i ti, kteří seriál viděli, protože sestřih je chronologický právě podle děje. Samotný film má formát obrazu 1,78:1 a zvuk v DD 5.1 původní anglický i český dabing, který na můj vkus hodně přebíjí hudbu a ruchy v pozadí, navíc zní opět "jako ze skříně" (tedy když postavy mluví v jeskyni například, jejich hlas se neodráží a nedělá ani minimální ozvěnu). O dabingu více zde.   Bonusy pak nabízejí audiokomentář scenáristy a současně režiséra Roberta Coopera, herce Christophera Judge a kameramana Petera Woestea, jenž se spuští z volby jazyka. Půlhodinový dokument Uncovering the Ark of Truth je filmem o filmu, kde rozhovory s herci jsou spíše na pozadí a více vidíme scény z natáčení, jak se činili pyrotechnici, jak se natáčel úvodní záběr, jak Joel Goldsmith (syn svého slavnějšího otce) skládal hudbu. Asi nejzajímavějším bonusem ale je dvacetiminutový záznam panelové diskuze na Con-Conu v San Diegu v roce 2007, kde moderátor Gary Jones diskutuje o seriálu s Martinem Woodem, Cooperem, Amandou Tapping, Judgem a Benem Browderem.   Publikováno: 14.08.2008