Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Dokumentární

Recenze (163)

plakát

451 stupňů Fahrenheita (2018) (TV film) 

"Zprasený" báječný námět. Hlavní postavy těžko uvěřitelné, vykreslení světa a jeho atmosféry i obyvatel velmi jednoduché až povrchní. Tvůrce se zřejmě potýkal s těžkým nedstatkem prostředků, čemuž odpovídají i neefektivní efekty :/ škoda..

plakát

Atomic Blonde: Bez lítosti (2017) 

Hodně, ale opravdu hodně mi cuká ruka, abych filmu napálil plný počet (edit: 5* nakonec dopadlo). Ačkoliv tedy "akčňáky" nejsou úplně tím mým šálkem čaje, tady mi vážně padala brada do popcornu. Ano, uznávám, že děj je místy trochu dost zamotaný a že přehlednost celé dějové linie někde trošku zakulhá. Nicméně preciznost, s jakou jsou provedeny akční scény, to je radost a potěšení z každého detailu. Zapomeňte na roztřesenou kameru, která zachycuje jen čmouhy a obrysy rychlých soubojů. Tady je to právě naopak, provedení je famózní a délka záběru neskutečná. Ano, vím, dneska je toho polovina udělaná ve studiu a druhá na počítači, ale stejně mě to famózní dojem z těchto potyček nemůže zkazit. To, co jsem viděl v tomhle filmu, jsem ještě jinde neviděl. Finální souboj na schodech, jak píše Tom Hardy, patří mezi to nejlepší, co kdy akční žánr divákovi nabídl. Jinak s jeho komentářem souhlasím. 4,5/5* a doporučení jako Brno :)

plakát

Po čem muži touží (2018) 

Pokud člověk přistoupí tvůrcům na onu událost "z muže ženou díky kouzlu" a hodí za hlavu racionální pochyby o takové přeměně, spadnou z něho předsudky a může si naplno užít tuhle transformaci. Je pravda, že vzhledem k obsazení Anny Polívkové to nedá až tolik práce :) Langmajer jako šovinistické prase naprosto uvěřitelný a věrohodný. Anička zahrála "Langmajera" naprosto uvěřitelně, ba co víc, řekl bych, že je spolu s T. Pauhofovou to nejlepší, co film nabízí. Některé její "chlapské scény" nemají chybičku :D Karla zkrátka válela. Ani Hádek se v této společnosti neztratil. Nakonec jsem se u filmu tak řechtal, že jsem mu odpustil i pár technických úletů (napočítal jsem tři) a udělil na českou tvorbu velmi výjimečné 4*. Pokud se chcete bavit a moc nepřemýšlet, tenhle film je trefa do černého. Nic extra nového ani románový příběh ale nečekejte.

plakát

Svědkem zločinu (2008) 

Když si u filmu položíte otázku "To jako vážně?!" několikrát po sobě a stále není utrpení divákova konec, nelze než se modlit, aby ten konec už konečně nastal. Nemá smysl tady psát faily, errory a přešlapy, jaké scénáristé, hlavní hrdinka i parta padouchů za ten biják napáchá. Jednak to udělali mnozí přede mnou, druhak jsou natolik do očí bijící, že je prostě nepřehlédne ani slepec bez asistenčního psa. Zoufalost, co se nikdy neměla dostat ze střižny na světlo světa.

plakát

Konfident (2011) 

Jako jo, pár scénáristických mušek a pár přemotivovaných herců jsem si všiml také, ale podle mě jde hlavně o atmošku toho filmu (té doby). A ta je perfektní, věrná a vypovídající. Pokud bychom zcela upozadili příběh filmu, pak jen kulisy řeknou víc, než tisíc slov. Za mě perfektní dílo, povedený kousek, který věrně vykresluje ponurou dobu normalizační. Věty typu "My o Vás víme všechno" a arogantní nadřazenost agentů STB, až mi místy šel mráz po zádech. Ani nemluvě o mučení zatčeného, odpírání spánku, vydírání skrz rodinu "Vaše děti půjdou do ústavu a o manželku se jistě taky někdo postará". Fuj, ještě že je ta doba pryč. Vzpomínky na ní mi při sledování Konfidenta ožily víc, než by bylo zdrávo. Takže film svůj účel splnil beze zbytku.

plakát

V domě (2012) 

Tak jo. Hodně váhám mezi 4* a 5*, nakonec jsem přemluvil sám sebe a tomuhle podařenému, trochu voyerskému snímku o mladém nadějném spisovateli a jeho učiteli dávám plný počet. Souzním s komentáři zde, že ten konec kazí dojem z jinak bravurního filmu. Podle mě i mnohých by si asi zasloužil víc. I tak jsem nadšený, tak krásně přirozeně plynoucí děj a uchopitelné postavy, strhující příběh, ve kterém se vlastně "až tak nic neděje". Za náročné diváky dávám palec hore! "Pokračování příště...."

plakát

Pan a paní Adelmanovi (2017) 

Nevěděl jsem, do čeho vlastně jdu, ale výsledek mě nadmíru příjemně překvapil. Nenucené komediální drama se spoustou černého humoru, které však brilantně balancuje humorné napětí. Drama se stále vyvíjí, stejně jako život a osobnosti dvou hlavních představitelů. Nebudu daleko od pravdy když přiznám, že jsem se ve filmu několikrát spatřil, nebo přinejmenším zažil podobné situace. Naprosto geniální střih dokáže svou prací rozbíjet relativně nudné dialogy a právě díky střihu jsou i "jakože smutné" scény velmi vtipné. Celé dílo včetně jeho vyvrcholení v epilogu považuji za úžasné. Scénář, režie, střih a hlavní herecký ženský výkon excelentní, za mužskou roli by tomu asi ocenění o fousek uteklo. Film je i tak velmi uvěřitelný, nabitý "tím správným", inteligentním humorem, ale vede také k zamyšlení, když se nám v podstatě odkope celý manželský život tohoto divokého a těkajícího páru. Vypočítavost, inteligence i vytrvalost hlavní hrdinky jsou tím pravým kontrastem k přelétavosti a nestálosti jejího idola. Nemám, co víc dodat, než jen - neváhejte a jděte do toho.

plakát

Prvních 100 (2014) (seriál) 

Dal jsem na doporučení a jako milovník post-apo a vesmíru obecně jsem seriál "ochutnal". Po třech dílech (a to jsem se musel přemáhat už po prvním) si rvu vlasy. Takových kravin, které člověk musel překousnout. Takových technických i lidských failů, kterých se scénáristé za ty tři díly dopustili. No hnus. Mají scénáristé své diváky za úplné idioty?! Nejvíc mi to připomíná mix THE LOST a WALKING DEAD. Kravina, tuctovka, ničím nezajímavý seriál, snad možná v nějaké fázi puberty se to může líbit... Nápad se znovu-osídlováním naší planety je fajn, ale tím to končí. Dál už je to jen reklama na hloupost vyspělého lidstva budoucnosti. Pryč od toho... Brrrr.. EDIT: Možná se v dalších dílech a sériích více pracuje s charaktery postav a možná se tam děje něco zajímavého, na co pasují logické a fyzikální zákony, ale to já už se naštěstí nedozvím... SPOILER: To jako lidstvo žijící na orbitě nedokáže vytvořit robota s pár čidly, aby situaci dole zmonitoroval? Proč se přeživší trestají smrtí i za úplné banality - to je jich tolik?! Proč mládež nikdo nevyzbrojil, když letěla "dolů"? Proč lze náramky sundat, to nikoho nenapadlo, že to "trestanci" zkusí? Proč vodní had neurval tý vochechuli nohu v kyčli, když ji tam vláčel sem a tam po celý řece - namísto toho má šrám, jako by prošla ostružiníkem.. Proč přeživší lidstvo skoro vede (zástupce) totální idiot a asketik, pro kterého je doslovný výklad zákona víc, než lidský život? Proč jsou ve skupině 2-3 vůdčí osobnosti a zbytek jsou jen tupé ovce?! Kde se naučili schopnosti, které pak uplatnili na Zemi, např. rozdělání ohně... - na tři zhlédnuté díly je to myslím kopanců až až...

plakát

Vražedná konstelace (2016) (seriál) 

Začínám severské detektivky milovat. Nebudeme si lhát do rukávu, kluci ze severu tenhle žánr prostě umí. Spletenec osobních příběhů a na pozadí třicet let nevyřešená záhadná vražda. Uchopitelné postavy, uvěřitelný příběh, zajímavá zápletka i její rozuzlování. Seriál není nekonečně se nabalující a gradující patos ve stošedesáti dílech, naopak 8 dílů seriálu velmi sluší. Až na pár mušek - spíše octomilek - není seriálu co vytknout. Po MOSTu další skvělá práce a ačkoliv je zdejší hlavní hrdinka docela normální holčina (v porovnání se Sagou Norenovou), seriál si ode mě vysloužil plný počet hvězd.

plakát

Americký zabiják (2017) 

No přiznávám, že příšernější film jsem dlouho neviděl. Začalo to na začátko a končilo to na (přetrpěném) konci. SPOILER ALERT Kdo proboha učil kompars utíkat? Všimli jste si, jak pobíhali během úvodního řádění zločinců? Naivnější pobíhání jsem si ani neuměl představit. Tohle má být běh o život?! Snaha přežít?! ... Film byl od začátku do konce čitelný a jediné, co mě překvapilo bylo odhalení parťačky jakožto agenta protistrany, namísto vášnivého mrdu. Celý je to kaše. Laciná tuctová kaše, kterých tu bylo mnoho předtím a bohužel bude i poté...