Reklama

Reklama

VOD (1)

Obsahy(1)

Oslnivý thriller z přetechnizované civilizace moderního světa zachycuje stejnojmenný klasický román Raye Bradburyho s citlivostí typickou pro 21. století. Snímek "451 stupňů Fahrenheita" z produkce HBO Films vykresluje svět budoucnosti ve Spojených státech, v němž média vymývají lidem mozky, internetoví roboti kontrolují každodenní běžné činnosti, historie je zkrácena či přepsána a sbory proslulých “hasičů” se zapojují do televizí přenášených misí zvaných „najdi a znič“ s cílem spálit knihy a postavit jejich zostuzené majitele před soud. V tomto paranoidním světě začne horlivý požárník (Michael B. Jordan), který se připravuje na převzetí funkce po svém dlouholetém kapitánovi (Michael Shannon), zpochybňovat přetrvávající domněnky o pálení knih a jiných "graffiti," jež jsou vůdci považovány za příčinu rozšíření odporu a v důsledku toho i rozpoutání “druhé občanské války,” v níž zahynuly miliony lidí. Poté, co se setká s mladou informátorkou (Sofia Boutellová), která je v podmínce za podporování lidí cenících si literatury a historie, učiní hasič nebezpečné rozhodnutí pomáhat podzemnímu hnutí osnujícímu odvážný plán na zachování obsahů tisíců klasických knih, umění a kultury – pokud dokáží přelstít všudypřítomné složky, které mají v úmyslu je zničit. (HBO Europe)

(více)

Videa (3)

Trailer 3

Recenze (114)

majo0007 odpad!

všechny recenze uživatele

Toto treba spáliť a prosím nehasiť. Truffaut je sto a jedno! Negerská korektnosť vo filme dotiahnutá do trapnej krajnosti... (už do toho pustiť len nejaký FuckMother song) pri tom pálení tuším ten neger začne aj rapovať, pritom v originále je Montag zrkadlom blonďavej modrookej árijskej rasy. Tento román, ktorý fungoval v 60rokoch (film-remake) je v dnešnej dobe proste nereálny, čo si tvorcovia absolútne neuvedomili, a stavili len na lacnú pc-animáciu. Vlastne oni sa nemali ani od čoho odraziť - v dnešnej internetovej dobe máte z toho všetkého pálenia kníh nulový pocit! Film patrí bez debaty do odpadu. ()

sedm.1 

všechny recenze uživatele

Sci-fi román Raye Bradburyho se dočkal již několika filmových zpracování, nicméně já až doposud znal pouze snímek Kurta Wimmera Equilibrium, který ale navíc není ani jeho přímou verzí, spíš se jím jen nechal volně inspirovat, přesto jde ale jak tématicky, tak vývojem, smyslem a pointou zápletky o srovnatelné podívané, nicméně ono porovnání by vyznělo asi jako diskutovat o kvalitativních hodnotách třeba Titanicu Jamese Camerona a Titanicu společnosti Asylum, takže já se tomu raději vyhnu a rovnou na 451 stupňů Fahrenheita naházím veškerou špínu, co jen lze, a shrnout to mohu jednoduše tak, že se jedná o laciný televizní filmeček, kde se vůbec nic nepovedlo. Zpracování celé té zápletky je tedy strašně nezáživné, naprosto se v ní nepodařilo tvůrcům přesvědčit o ústřední, nosné myšlence, postavy se chovají více než podivně a nesmyslně, vývoj zápletky je kostrbatý a nevěrohodný, dialogy jsou nudné, akce vesměs žádná, vizuál pak působí hodně lacině, o efektech ani nemluvě, emoce, o kterých to mělo být především, naprosto nepůsobivé a herci si tu navíc vybrali vesměs slabší chvilky, kdy zřejmě asi tušili, čeho se to vlastně účastní. Tento snímek je prostě vážně velká, hodně nezáživně a hlavně zmateně a nepřesvědčivě zpracovaná nuda, bez jediného prvku, který bych mohl označit za pozitivní. Tohle fakt jako ne! ()

Reklama

SeBig 

všechny recenze uživatele

V tomhle světě by knihomol neuspěl. Všechno se tu pálí jak Lidice. Hlavní role pyroman, co už nechce pálit nic, tak přestoupí na temnou stranu. Jeho šéfovi a parťákovi Shannonovi se to samozřejmě nelíbí a tak nastavá zvrat. Číst či nečíst o tom to celý je. Je to podáno hrozně nudně a jedinej kdo byl zajímavej byl právě ten Shannon. ()

eLeR 

všechny recenze uživatele

Fahrenheit 451 je okrem iného aj o tom, že spoločnosť sa snaží ľuďom do hláv natlačiť nepodstatné sprostosti, zaujať ich nezmyslami a oni zabudnú na podstatu. Nebudú sa pýtať prečo sa to robí, ale ako sa to robí. Nie o pálení kníh, ale o snahe vytvoriť z ľudí stádo, ktoré sa ľahko ovláda. O tom celom to je. Príbeh síce jednoduchý, ale obsah podstatný. Bahrani nie je nešikovný, iba nemal po tejto knihe vôbec siahnuť. Vy ale môžete. Bola napísaná pred 66 rokmi a dnes je aktuálnejšia viac než inokedy. A Shannon? ... ten nesklamal. 2,5* ()

Real Tom Hardy 

všechny recenze uživatele

"KNOWLEDGE IS DANGEROUS." ------------ Na nový Fahrenheit som sa dosť tešil. Nie len preto, že som očakával podarený film o eventuálne možnej, nie príliš nereálnej situácii, no najmä kvôli zhliadnutiu pôvodných 451 stupňov od Truffauta. Tieto dve navzájom porovnávať radšej nebudem, predsa len ubehlo 52 rokov, techniky a postupy sa zmenili, no a takisto aj to, čo divák na obrazovke očakáva. Navyše, bol by som nútený tomuto streliť buď "odpad!" alebo jednu hviezdu. To však nechcem. Obsadenie je síce úplne katastrofálne (Jordy proste hrať nevie, treba sa s tým zmieriť), poslednú polhodinku to za veľa nestojí a záver bol tak vlažný a na rýchlo zbúchaný, až to bolí, no prvá hodina bola veľmi obstojná, solídne ma vtiahla a pustila až vtedy, keď sa Bahrani nezmestil do kože a začal pred koncom až moc kombinovať. Pozdravujem toho chlapca, čo vedel naspamäť všetkých 13 000 kníh. Pff. Dávam za 3* s tým, že večer pravdepodobne pôjdem už len na 2*. ()

Galerie (9)

Zajímavosti (4)

  • Mezi dalšími hořícími knihami lze vidět i knihu „Harry Potter a Kámen mudrců“ od J. K. Rowling. (Zefill)
  • Mezi hořícími knihami v prvních dvou trailerech jsou vidět knihy „Zločin a trest“ od Fjodora Michajloviče Dostojevskiho, „Lolita“ od Vladimira Nabokova, „Kdo chytá v žitě“ od J. D. Sallingera, „Things Fall Apart“ od Chinua Achebe a „Brown Skin, White Masks“ od Hamida Dabashiho. (hansel97)
  • Celosvětová premiéra proběhla 12. května 2018 na filmovém festivalu v Cannes. (BMW12)

Související novinky

Hanks futuristickým hasičem?

Hanks futuristickým hasičem?

17.11.2007

Příští týden má světovou premiéru The Mist, už třetí adaptace novely Stephena Kinga v režii Franka Darabonta (po Vykoupení z věznice Shawshank a Zelené míli jde tentokrát o klasický horor, navíc… (více)

Reklama

Reklama