Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (30)

plakát

Rychlovky Ládi Hrušky (2014) (pořad) odpad!

Zatím jsem grcal z každého dílu. A to jsem ani nezkoušel připravit některou z jeho rychlovek, audiovizuální zážitek mi úplně stačí.

plakát

Království nebeské (2005) 

Velmi dobře zpracovaný námět křížových výprav, řekl bych. Křižáci i templáři konečně dostali obrázek, jaký si zasloužili, oni totiž opravdu nebyli žádná neviňátka. Nepopírám, občas mě Bloom opravdu nebavil. Poněkud plytké dialogy taktéž. Jinak jde ovšem o prvotřídní film z dílny Mistra a proto mu dávám stejné hodnocení jako Gladiátorovi. Je v něm dokonce o něco méně historických chyb než ve výše zmíněném.

plakát

The Sharp End (2007) 

Tenhle dokumentární snímeček jsem hltal s otevřenými ústy. Není totiž jenom o lezení, ale i o stylu života, o překonávání sebe sama i o překonávání překážek, které člověku klade příroda. Po zhlédnutí jsem se opět vrátil k lezení. Nádhera....

plakát

Apokalypsa: 2. světová válka (2009) (seriál) 

Velmi kvalitní dokumentární cyklus, mapující komplexně ty nejdůležitější události 2. světové války. Bohužel je na něm příliš poznat, že je francouzské produkce. I když tvůrcům nelze upřít snahu o objektivitu (v dokumentu se často hovoří o věcech, které se Francouzům určitě neposlouchají příjemně), do pozadí jsou vytlačeny některé momenty, jejichž význam pro účast Francie ve válce je mizivý, na výsledek války však leckdy měly rozhodující vliv (bitva u El Alamein, celkově i role Velké Británie ve válce). To mě trochu zklamalo a postupem času i nudilo. Nemyslím si, že je na místě používat v souvislosti s tímto dokumentem nějaké superlativy.

plakát

Equilibrium (2002) 

Silná myšlenka lidské bytosti bez jekéhokoli citu, zabalená do Bradburyho námětu 451 stupňů Fahreheita. Bohužel je tady její potenciál nedostatečně využitý a klasicky se tady filmaři pokusili vyvážit "filozofický" ráz námětu spoustou poměrně tupé akce s místy velmi nepovedenou choreografií. Z filmu se tak stává na prvním místě akční sci-fi střílečka a jenom na pozadí nabízí zamyšlení nad podstatou lidského citu, nad nesmyslností totality a nad tím, co vlastně znamená slovo "válka".

plakát

Černá labuť (2010) 

Skvělý film, který je zároveň velmi deprimující. Možná si někteří nevšimli, ale nebyl o baletu. Byl o pocitech člověka, který už ztrácí pojem o tom, co je iluze a co je realita, co je pouze v jeho hlavě a co se opravdu stalo. Velmi nepříjemný pocit, to mi věřte. Aronofsky se mu velice přiblížil a za to si ho velmi cením. A Natalie... no, ani nevím jestli její výkon potřebuje komentář. Možná jsem příliš zaujatý, ale pro mě nejlepší ženská role za poslední dobu. Bravo!

plakát

Silent Hill (2006) 

Každopádně naprosto nejlepší herní adaptace, jakou jsem v životě viděl. Sice to trochu postrádalo některé "výkladové indicie", které mi k aspoň částečnému pochopení děje nabízela hra, ale možná to není úplně na škodu. Každopádně to hodně rozšiřuje možné cesty k pochopení Silent Hill. Film je podle mého názoru natočený velmi dobře a mimo už výše zmíněný superlativ ho řadím také mezi nejlepší horory, které znám. Krásně záhadný, dost morbidní, pěkně děsivý.

plakát

O myších a lidech (1992) 

Knihu Johna Steinbecka jsem četl a musím říct, že mě chytla za srdce tak, jak to zatím dokázala málokterá. Mimo to, že jsem už od počátku cítil nesmírné sympatie k oběma hlavním postavám, jsem také musel ocenit autorův cit pro nastínění základních problémů, které své doby sužovaly americký jih. Když své dojmy srovnám s hodnoceným snímkem, vyjde mi solidní přepracování kultovní novely. Nic víc, nic méně. Výborné výkony herců i všechno ostatní, ale přece jenom tomu něco chybí a obrazovka mě prostě nespoutala tolik, jako to dokázala kniha.

plakát

Dvanáct rozhněvaných mužů (1957) 

Nikdy bych nevěřil, že v jediné místnosti se s dvanácti lidmi dá natočit naprosto strhující snímek, který vás navíc donutí přemýšlet o problémech dnešní společnosti. Jestli nějaký film v dějinách kinematografie dokonale vystihl přísloví "v jednoduchosti je krása", pak je to tento. Film vřele doporučuji zejména právníkům, neboť právě tady se hovoří o onom magickém "nade vší pochybnost". Navíc má našinec prostřednictvím tohoto snímku možnost nahlédnout pod pokličku anglosaského právního systému, který je od našeho tolik odlišný, a který nám do jisté míry může sloužit také jako inspirace. Je zde možné postřehnout také jakousi symboliku postav, alespoň v mých očích znázorňoval každý z dvanácti porotců nějakou vlastnost či charakteristiku. Zvláštní pozornost si u českého diváka samozřejmě zaslouží také role Jiřího Voskovce.