Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (213)

plakát

Vzal jsem si stín (1983) 

Když si člověk v dětství zamiluje nějaký film a pak ho vidí až po 20 letech, tak buď nechápavě zavrtí hlavou, anebo mu naopak spadne čelist, že se i po takové době vejde do jeho měřítek. U mě je to ten druhý případ. --- Rozhodl jsem se publikovat svůj překlad na www.titulky.com, jako vánoční dárek příznivcům francouzského filmu a dobrého thrilleru.

plakát

Souboj na slunci (1946) 

Jonesová natočila tolik nádherných filmů - THE SONG OF BERNADETTE, LOVE LETTERS, MADAME BOVARY, GONE TO EARTH, CARRIE... A ČT z nich vybere tu největší pitomost. Ach jo.

plakát

The Young Mr. Pitt (1942) 

Rekonstrukce historických událostí v Anglii za Napoleonských válek z pohledu tehdejšího předsedy vlády. Poněkud mdlé, hrající na patriotickou notu. Pozdější melodramata od Gainsborough (počínaje THE MAN IN GREY) jsou zajímavější. Na druhou stranu mi ale jmenujte jiný film, kde by Herbert Lom hrál samotného Napoleona.

plakát

Night Gallery - The Cemetery / Eyes / Escape Route (1969) (epizoda) 

Hodnotím pouze Spielbergovu epizodu "Eyes", ty druhé dvě nestojí za řeč. Zvlášť ve srovnání s nimi působí epizoda "Eyes" jako z úplně jiného století, navíc má navrch i originalitou příběhu a na její obsazení radost pohledět. Crawfordová nebyla vůbec spokojená, že ji bude režírovat úplný nováček, jakýsi Spielberg, a hrozila odchodem ze seriálu. Nakonec se ale oba spřátelili a zůstali v kontaktu i později. Crawfordová posílala Spielbergovi gratulace, kdykoliv dosáhl nějakého úspěchu; poslední údajně jen několik dní před svou smrtí.

plakát

Comrade X (1940) 

Tenhle film mě málem od Ninočky odradil; nenechal jsem se, naštěstí, ale trauma z téhle nevkusné ptákoviny budu ještě nějakou dobu překonávat. Srovnání s Ninočkou by bylo její urážkou.

plakát

The Big Shot (1942) 

Neskutečně naivní odvar z High Sierry, doslova šablona za šablonou. Jedna perlička za všechny, a že je tam podobných hlášek ze života nepočítaně. Po nevydařeném útěku z vězení: "Já jsem nechtěl utéct, naopak, snažil jsem se jim v tom zabránit. Musíte mi věřit."

plakát

Zastávka smrti (1948) 

Osobní letadlo nouzově přistane na Alpském ledovci a všichni cestující tak musí bojovat o přežití. --- Film rozhodně není průšvih, jak by jeden usoudil podle imdb. Nejvíc se mi líbí, že mnoho situací je zobrazeno až cynicky, bez náznaku patosu. Kapitán nepřímo zaviní smrt jednoho z pasažérů. Ani náznak, že by si dělal výčitky; ostatně celá ta smrt je okomentována jen několika slovy, že z toho až zamrazí. Podobně v závěru se pasažéři, kteří se celou dobu nemohli vystát, skutečně rozejdou ve zlém.

plakát

V zajetí minulosti (1942) 

Pokud se chcete po filmu ještě jednou nechat dojmout, přečtěte si o životě Susan Peters. Ve filmu jste tuto dívenku rozhodně nemohli přehlédnout, výkon hodný nominace a vskutku jeden z nejsmutnějších příběhů Hollywoodu.

plakát

Footsteps in the Fog (1955) 

Viktoriánská Anglie. Granger na oko truchlí nad smrtí manželky. Jeho plány narušuje jen služebná, která má důkaz, že nešlo o přirozenou smrt, a hodlá ho využít ve svůj prospěch. --- Granger a Simmonsová (v té době manželé) tenhle film natočili sobě i nám pro radost. Co společně předvádí na plátně, toť vrcholem psychologického thrilleru. Přestože je to barevné a širokoúhlé, je to film nejvíce podobný PLYNOVÝM LAMPÁM ze všech thrillerů, které jsem kdy viděl.

plakát

Our Blushing Brides (1930) 

Nakonec jsem shlédl celou trilogii (předchozí jsou OUR DANCING DAUGHTERS, OUR MODERN MAIDENS) a nezbývá než ji doporučit. Veškerá váha leží na výrazových prostředcích Joan Crawford a Anity Page. Co dokážou vyjádřit beze slov, to se opravdu tají dech. Vrchol melodramatu v němém filmu. OUR BLUSHING BRIDES je z nich jediný all talking picture. Dialogy dramatickou vizuální stránku poněkud rozbíjí, to je ale vyváženo drsnějším příběhem, mnohdy připomínajícím výtečné PAID. Ze dvou scén mě při vzpomínce mrazí - jde o svlékací scénu a o utěšování Anity Page po rozchodu s přítelem. Crawfordová tak opět prohloubila mou posedlost stále staršími filmy.