Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Animovaný

Recenze (47)

plakát

Útěk do divočiny (2007) 

Ještě se mi asi nestalo, že bych nejdříve slyšel soundtrack a až pak viděl film. Zákony kauzality byly až do teď naprosto neústupné. Eddie Vedder, ač oblíbenec, nikdy nepatřil mezi mnou ostře sledované umělce, zaťal tentokrát širočinou hodně hluboko, a dojem ze soundtracku nepustil. Po x desítkách přehrání bylo jasno, tenhle film není možno nevidět. Čekal jsem kvalitu, už podle doporučení a komentářů známých, ale musím říct, že Penn a Hirsch předčili moje očekávání. McCandless musel být současně blázen i hrdina, byť plně v souladu s tradicí americké renesance a odkazu Henryho Thoreaua. Po audio i vizuální stránce krása, po myšlenkové silné téma a zpracování nezaostává. "I think I need to find a bigger place, when you have more, that's when you think you need more space." A k tomu záběr na hory na Aljašce.

plakát

Králova řeč (2010) 

Komorní, skormný a zvolna vyprávěný film je v roce 2011 něco jako červené pandy. Téměř vyhynulý druh, který vzbuzuje, pokud je k vidění, silný zájem. Tohle je příklad jednoho z nejzajímavějších exemplářů a zářný příklad, že silný příběh, a kvalitní vyprávění jsou pořád stokrát nadřazeny velkolepým výpravám a bombastickým efektům. Krásný zážitek. Doporučuji původní znění. Tomuhle skvostu musí dabing zákonitě jen ublížit.

plakát

Terminal City Ricochet (1990) 

Kanadská apokaliptická vize budoucnosti představená s absurdní nadsázkou. Podobně depresivní jako Orwellovo 1984, podobně bizarní jako Gilliamův Brazil, a hrubě zábavné. Body navíc za soundtrack!

plakát

Vítězové a poražení (1999) 

Výborný Al Pacino a Jamie Foxx i překvapivě dobrá Cameron Diaz. Any Given Sunday je slušná psychologická sonda do duše týmového hráče. Jen Oliver Stone by místy možná mohl šetřit filmovým pásem a rychlými střihy. Více jak dvě hodiny filmu, z valné část nacpaného rychlými sestřihy fotbalových utkání, jsou sice dostatečně akční podívaná, ale místy se akční tempo přejí a výsledná gradace k závěru již tolik nevyzní, protože podobným stylem je řešená většina scén ze zápasů ve filmu. Když to sečtu díval jsem se čistého času hodinu a půl na americký fotbal a celkem dobře se u toho bavil, což je vzhledem k mé osobní antipatii k pasivnímu sledování sportů pro Stonea velmi silná pochvala. Slabší čtyři hvězdy.

plakát

Navždy a daleko (1992) 

Dost schématický příběh, který těží z irských stereotypů a irské verze amerického snu. Nicméně Howardovi nelze upřít, že ústřední dvojici, jejich vývoj a konflikty zrežíroval obstojně.

plakát

The Search for John Gissing (2001) 

Zbytečných devadesát jedna minut života. Hodina a půl vašeho času na světě, není to málo, a většina z vás má, doufám, lepší věci na práci, než svůj čas zahazovat. Dobře si to rozmyslete. I přes nesporné kvality Alana Rickmana mi zůstává záhadou jeho účast na tomto projektu. A jestli takhle má vypadat britský humor, pak mi někdo prosím dodatečně osvětlete, co potom jsou Monty Pythons, Red Dwarf, Black Books, IT Crowd a další produkce dílny BBC. I Notting Hill byl VTIPNĚJŠÍ a BRITŠTĚJŠÍ film, a to je co říct.

plakát

To je náš hit! (1996) 

Povedená žánrová záležitost. Klišé a retro až do morku kostic plastového interiéru a moderního image šedesátých let. Slušná oddechová podívaná, vhodná jako předkrm k The Boad That Rocked.

plakát

Scott Pilgrim proti zbytku světa (2010) 

"Seven evil exes", "vegan police", "vegone, be gone", "I'm getting a life" ... hodně silné kombo, v multiplayer modu o to silnější.

plakát

Pád (2006) 

Vizuální blaho se slušnou zápletkou, a pár slabými místy.

plakát

Robin Hood (2010) 

Jak už bylo řečeno, věc která většině lidí bude vadit nejvíc, je fakt, že nevypráví oblíbenou pohádku tak jak jí všichni znají. Děti odklon od zažité verze neodpouštějí. Dospělí by mohli snahu vyprávět příběh Robina Hooda jinak ocenit. Scott se spíše snaží popsat bílá místa, které tradiční pojetí vynechvá, ale zároveň staví Hooda do role národního hrdiny a zachránce Anglie. Nejen, že tím notně připomíná způsob jakým byl kolikrát převyprávěn příběh Willama Wallace, ale také tím legendě o Hoodovu ubírá zásadní příměs, a to totiž pokoru a obyčejnost, která je vlastní běžnému člověku, co se vzbouří proti tyranii. V Scottově podání je Robin celebrita ještě před tím než se vůbec skutečně stane Hoodem, čímž ztrácí část půvabu původní legendy. Nicméně i tento odklon je součástí Scottova "jiného" pohledu. A veskrze vzato je ten "jiný" Robin Hood odvyprávěn, odehrán a nasnímán kvalitně a poutavě. Ovšem jediné, co od tohoto filmu nesmíte čekat, je příběh Robina Hooda.