Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Animovaný
  • Komedie
  • Akční
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (91)

plakát

Peklo s princeznou (2009) 

Tahle pohádka je pro mě důkazem, že ten žánr ještě v čr tak úplně neumřel. Celkem bych ji i přirovnala k novodobým S čerty nejsou žerty. Na světovém poli bych dala hvězdičky tři, ale v české tvorbě si tu čtvrtou zaslouží. U některých hodnocení mám pocit, že lidé jsou zaujatí proti čemukoli mladšímu 15 let. Samozřejmě, že pohádku rok starou budete asi vnímat jinak, než když vám onehdy bylo šest. Každopádně velmi oceňuji, že pohádka není typicky česky nablblá, ateliérová a děj se nesoustředí jen na postavy typu superzáporák a superdobrák. Velké překvapení. Už to těžko budu vnímat jako dítě a proto jsem nadšená z toho, že ani ve svém věku si při sledování nemusím připadat jako imbecil, ať už jde o detaily typu, že princi mohou oči vypadnout při pozorování princezny ve vodě kvůli tomu, že odhodila košili, nebo že luciferovi pohlo myslí nikoli svědomí, ale to, že princezně skákající po střechách viděl pod sukni. Dle mého skutečně velmi povedené, když se podívám na tu řadu failů jako král sokolů, královský slib a další hrůzy.

plakát

Velkolepé století (2011) (seriál) 

Překvapuje mě počet hodnotících, kteří seriál neviděli. Dávám dvě hvězdičky hlavně za neuvěřitelné kostýmy a prostředí, v tomhle by seriál zahanbil leckterý film. Není to zrovna pomůcka ke studiu historie, ale rozhodně přiblíží život palácového člověka a jeho svět. Jak se žilo v harému a co vlastně jeho obyvatelé mohli. Není to seriál o turecké historii, ale je tu vidět lesk harému, který vlastně zakrývá onu bídu navždy zavřených žen, které se pryč nedostanou. Nicméně, přestože jeden díl má snad hodinu, vidím tu stejnou slabinu jako u historického seriálu Anastasie - kdyby seriál zkrátili o půlku dílů, udělali by lépe. Za tu hodinu se totiž skutečně nestane téměř nic a já musím přiznat, že kdyby nebylo oněch překrásných šperků, hereček a šatů, asi bych po deseti minutách vypla... Vykreslení vztahů k ženám, sluhům a otrokům tu skutečně je, až je člověk rád, že se narodil o pár set let jinde, ale na pouhou sociální ukázku by stačilo dílů pět. Přesto, od tureckého seriálu jsem měla mnohem menší očekávání.

plakát

Princezna Fantaghiro: Jeskyně Zlaté růže (1991) (TV film) 

Kouzelná pohádka, co zůstane v paměti. Hudba je překrásná a hlavní hrdinka taky : ) Mám pocit, že v době mého dětství na ni koukali snad všichni. Příběh není složitý, ale i tak z něj bylo vytěženo maximum. Kostýmy na tu dobu úžasné, myslím, že Fantaghiro by i dnes převálcovala spoustu nových děl.

plakát

Anastázie (1997) 

Rozporuplná pohádka. Musím přiznat, že jsem půl života žila v tom, že je od Disneyho a považovala jsem to za slabý odvar jeho princezen vzhledem k příběhu a příliš reálné kresbě. Když se na to podívám jako nedisneyovku, kresba je povedená, skutečně hezká. Bohužel jestli mi na pohádce něco vadilo, je to hlavní hrdinka Anastasia. Byla pro mě natolik na nervy jdoucí, že bych se na to znovu nejspíš nepodívala. Další rozpor vidím v tom, že celou dobu se pohádka nesnaží být naivní a nablblá, což je velké plus, jenže to zabíjí až příliš naivním koncem - zkrátka jsem měla pocit, že pohádka neví, jestli být grimmovská nebo disneyovská a tak míchá obojí. Pro děti až příliš drastická a pro dospělé až moc dětská, toho je škoda. Hudba je krásná, pohádka má spád a děj se velmi posouvá. Jak jsem říkala, moc oceňuji to, že se nesnažila zlehčovat a povraždění carské rodiny nijak nezastírala, stejně tak Rasputin byl na pohádkovou potvoru hodně děsivý. Netopýrek jako by vypadl z disneyho děl, paráda. Pro někoho, kdo hledá neotřelé dílo, určitě dobrá volba.

plakát

Thor: Temný svět (2013) 

čtyři hvězdičky za to, že tři jsem dala už ledasčemu. Je to zábavnější než jednička, nicméně mi to přišlo jako hodně velká inspirace Narnií, Hvězdnou bránou a Hellboyem. Pak by mě film nejspíš moc nebavil, kdyby ve filmu nebyla postava Lokiho, ale přesto to byl po dlouhé době film, kdy jsem se v kině nemodlila za to, ať už je konec. Je to akční fantasy s hodně komediálními místy, hlubší příběh tu sice moc nebyl, ale hodně oceňuji, že se nejednalo o předimenzovanou celofilmovou bitku a la nový superman. Rozhodně jsem se bavila.

plakát

2 $ocky (2011) (seriál) 

Tenhle seriál pobaví : ) nicméně musím říct, že je pro mě hlavním tahounem postava Max a s jinou herečkou by mě nejspíš až tak nenadchl. Některé díly jsou úžasné a směju se nahlas, jindy je to poměrně dost slabé a poněkud křečovité. Zatím jsem ale času nad žádným dílem ještě nelitovala.

plakát

Ben 10 (2005) (seriál) 

Moc povedený seriál. Gwen a Kevin to hodně oživili a i animace se povedla. Hodně se mi líbí, že Ben není typický naivní hrdina s touhou za spravedlnost položit život a i když jsou tu poměrně jasně dané karty 'záporný a kladný,' zajímavě se tu prolíná kooperace s těmi horšími : ) Některé díly jsou sice trochu horší, ale to se asi stane u všech delších kousků. Jsem ráda, když nějaký ten díl v tv stihnu : )

plakát

Charlotte Sophie Bentincková (1996) (seriál) 

No, ty dvě hvězdičky jsou nejspíš za kostýmy a výpravu. Tvůrce se nejspíš snažil seriál pojmout intimně a umělecky, ale ve výsledku mám jen pocit zbytečné roztahanosti a chvílemi i nudy. Sáhodlouhé záběry na stůl plný mlčících lidí působí až nerealisticky a myslím, že seriálu by hodně prospělo, kdyby místo šesti dílů měl jen dva nebo tři. Polovina děje se odehrává mlčky a potichu, postavy jsou takové nemastné neslané, a chvílemi až protivné.Vlastně s odstupem pořád přemýšlím nad tím, jestli to snad vychází z nějaké předlohy, kde je zmatené chování Sophie nějak vysvětlené a film to jen neukázal. Děj se vlastně točí kolem toho, že je to emancipovaná šlechtična, která svého muže poslala k šípku a on ji stále miluje. Nicméně, ta emancipace je podaná tak nešťastně, že Sophie působí jako blázen, který nikdy nedokončí myšlenku nebo svůj vzdor projeví tím, že zarytě mlčí a vytřeštěně kouká. Ten vytřeštěný pohled každých pět minut si budu pamatovat hodně dlouho. Další věcí bylo její tělesné postižení, které je zdůrazňováno tím, že musí v korzetu lehávat a nemůže se pohnout, ale zároveň bez obtíží přežije porod a rajtuje na koni. Nedotažené, škoda.

plakát

Flintstoneovi (1994) 

Hraný film mi přišel poněkud dehonestující, jelikož sympatickou postavu Freda vykreslil jako naprostého hlupáka a Barneyho pro změnu jako naivního moralistu. K tomu děj postavený na souboji zlých bohatých a hodných chudých. Už jako dítěti mi tenhle fakt vadil a na film jsem se nechtěla znovu dívat. Přesto se filmu musí nechat, že kreslenou předlohu opravdu využil a neukradl si jen název. Byla tu i snaha držet se vzhledu postav (když pominu obtloustlou Betty). Kreslená předloha mi ale přišla mnohem vtipnější a nápaditější, a paradoxně také o dost dospělejší.

plakát

Ostrov hrdlořezů (1995) 

Film mi nepřišel vůbec špatný, ale namísto dobrodružné výpravy v něm vidím spíše povedenou dobrodružnou komedii. Romantický? No, s přimhouřenýma očima, akční také až tak moc ne.. Ale pokud se na něj chcete podívat jako na zábavný film, který je sice až příliš drsný na pohádku, ale příliš naivní na klasickou pirátovku, je to dobrá volba na zábavný večer : ) Hlavní hrdinka mi přišla sympatická a naopak se mi v roli líbila. Její partner byl trošku 'nemastný neslaný,' ale na druhou stranu se vymyká stereotypu svalnatého playboye, koneckonců, jeho postava byla prostý zlodějíček a podvodník, ne rambo : ) A prostředí se skutečně povedlo. Reálné kulisy a žádná digitalizace.