Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Komedie
  • Animovaný

Recenze (184)

plakát

Jaro, léto, podzim, zima... a jaro (2003) 

Film s velmi malým množstvím dialogů a velmi poutavým příběhem, který si mě dostal během prvních pár minut. Je zde krásně vylíčena krajina, děj pomalu proplouvá filmem, člověka dostane velice klidná až tichá atmosféra. Film j e plný kladných i záporných emocí, nenávisti a lásky zároveň. Po dlouhé době jsem se dokázal sžít s filmem v jednu osobu, jako kdybych byl jeho součástí. Příběh o malém chlapci, který žije v odlehlé usedlosti, která je umístěna hluboko v lese, uprostřed jezera s moudrým starcem, který se o něj stará. Už podle názvu filmu je jasné, že je film rozdělen do 5 částí, začínajíc jak už to bývá jarem. Moudrý stařec vychovává malého chlapce, jsou k sobě připoutáni vřelým vztahem. Stařec neboli také mistr se snaží chlapci ukázat návyky přírody, učí chlapce jak se má chovat ke zvířatům, že si jich má vážit, život jako život. Chlapec pomalu roste a jednou k nim přijede matka s dcerou. Matka žádá mistra, aby jí její dceru vyléčil, chlapec se všimne krásy dívky a zanedlouho se jí začne dvořit, netrvá dlouho a oba se do sebe zamilují a dívka se časem díky společné lásce vyléčí. Mistr se toho všimne a dívku posílá zpět domů. Chlapec odmítá aby dívka odjela, ale stejně tomu nezabrání. Zde nastává zlomový bod příběhu, který zde neprozradím z celé části, aby z toho také člověk po případném přečtení něco měl. Z chlapce se stává muž, z mistra pomalu ale jistě velmi starý pán, ale moudrost a zdravý duch zde zůstává stále jako za mlada. Ač chlapec prožívá životní zvraty, kdy se rozhodne opustit mistra, začíná život nahoru a dolů, na jedné straně láska a štěstí a na druhé straně nenávist, rozhodne se vrátit zpět, mistrovi se můžou opět rozjasnit jiskry v očích, chlapec je zpět. Mistr může jít k věčnému spánku a chlapec zaujímá s hrdostí jeho místo. Jednoho zimního dne k němu přijde žena s malým chlapcem a chlapce zde zanechá. Nyní se stává mistrem a chlapce vychovává, může nyní vidět, jaký kdysi byl on sám, jaké to bylo těžké vychovat ho. Nemám prostě slov, je to nejlepší asijský film, který jsem v životě viděl, dokázal jsem se myšlenkově dostat do filmu. Ač ve filmu se moc nemluví, příběh poví člověku vše co potřebuje. Dávám čistých 100%.

plakát

Nabít a zabít (2006) 

Pro mě je to příjemné překvapení. Velmi hvězdné obsazení filmu dává dobrý začátek pro úspěch u diváka. Morgan Freeman tentokrát v záporné roli gangstera, který zde hraje opět až se smrtelným klidem a nevinným úsměvem ve tváři, hned vedle něho výborný Bruce Willis v roli nájemného zabijáka, který s klidným svědomím odstraňuje jednoho člověka za druhým, do toho se přidal Josh Hartnet, který podle mě zde zahrál nejlepší roli v jeho kariéře a abych nezapomněl na Lucy Liu, která zde hraje opět okouzlující a přitom velmi ztřeštěnou dívku, která pracuje jako patolog. Celý příběh je velmi povedený, člověka strhne na jednu stranu a pak ho nečekaně překvapí. Mnoho detektivních zápletek spojených se sázkami na koně, které prakticky odstartují celý příběh. Jak říkám, bylo to pro mě milé překvapení. Dávám 90%.

plakát

Silent Hill (2006) 

Když jsem si poprvé přečetl recenze o hororově laděném filmu Silent Hill, kde jeho předlohou je stejnojmenná japonská hra, byl jsem neuvěřitelně skeptický, neboť už jsem viděl spoustu filmů podle počítačové předlohy a bůh ví co to nebylo. Tak jsem si chvíli počkal než budou první trailery, no a po shlédnutí traileru, se u mě zvedal optimismus, že se blýská na lepší časy. Už jsem pomalu očekával s mým lepším kámošem přes filmy Kerionem premiéru filmu. No a ta před pár dny přišla. Musím se přiznat, že od začátku filmu jsem byl velice kritický a jen tak mě to neopouštělo. Postupem času jsem měl neustále víc potěšení s dívání na film a musel jsem stále film vyzdvihovat výš a výš až nakonec jsem po rozvážném přemýšlení musel dát prostě za ***** a s Kerionem se shodnout, že je jeden z nejlepších či vůbec nejlepší film podle počítačové předlohy. Musím hlavně vyzdvihnout výborný stupňující se příběh. Film se také nese na vlně výborně zpracovaných efektů, které se v horrorech moc nevidí, ale pro mě byl jednoznačně nejlákavější na oko a nejlepší konec, který měl vše co film potřeboval. Jediné co mě moc nešlo, bylo nějak se dostat do atmosféry filmu, nebo jí alespoň najít, to prostě nešlo, napínavost a lekavost filmu byla předvídatelná. Asi bych si měl dát přestávku od hororově laděných filmů, jinak ztratím všechnu chuť z nejlepších stylových filmů. Dávám ***** a 91 %.

plakát

Babička (1970) 

V mých očích je babička nejlepší krátký psycho od Lynche. Lepší už to snad ani bejt nemůže. Lynch piloval svůj jedinečný styl už od mládí, a babička to jen potvrzuje, je to jeho snad vůbec první delší film, který natočil a příběh o malém klukovi, který má zlé rodiče a je nešťastný, ale jeho záchranou je jeho babička, která ho jako jediná má ráda, ale umírá. Film nemá absolutně žádný scénář, akorát psycho zvuky, které dávají filmu ráz.Dávám 95%.

plakát

Frankenweenie (1984) 

Excelentně natočený černobílý film na motivy Frankensteina, akorát v roli psa je typickým Burtonovým krátkým filmem. Je to jeho jeden z prvních filmů, ale už tento film předurčil, jak bude vypadat pozdější Střihoruký Edward. Dokonalý příběh kamarádství malého kluka a psa, který zemře, ale to už jistě víte jak to dopadne...

plakát

Vincent (1982) 

Jasný začátek Burtonovi tvorby, přesný obrázek Burtonova myšlení, které teďka ovládá svět a hlavně mě. Krátký kreslený příběh pochmurného rázu, krátká povídka Edgara Allana Poea. Výborné. 100% je na místě.

plakát

Utržený ze řetězu (2005) 

Jet-Li v jeho nejlepším filmu v kariéře a ve spojením s Morganem Freemanem sem se nestačil divit. Skvělé akční scény, dobrá atmosféra, která umí člověka vtáhnout do děje. Morgan opět s klidem zahrál neskutečně dobře a patří k tomu nejlepšímu co je ve filmu. Skvěle zařazené pasáže z minulosti během filmu dodávají tu správnou jiskru a člověk se dozví, odkud se Jet-Li vůbec vzal. Výborně, jen tak dál...Dávám 92%.

plakát

Střihoruký Edward (1990) 

Nejlepší film Tima Burtona, který nastartoval spolupráci Tima a Johnnyho, který zahrál znamenitě. Celkový nápad, provedení a grafika filmu je úžasná, a k tomu ještě nádherná Winona Ryder. K tomu není co dodat, už jako malý kluk se mi film líbil, ale až teď můžu ocenit kvalitu a jiskru filmu. Lepší film jsem neviděl a vím jistě, že ani neuvidím. 100%........

plakát

Mrtvá nevěsta Tima Burtona (2005) 

Jeden z nejlepších filmů v roce 2005, který jsem mohl vidět. Hodně se podobá filmu Nightmare Before Christmas z roku 1993 nebo tak nějak. Nemá chybu, ač je opravdu hodně krátký, tak je napsán přesně na tělo Johnnyho Deppa, který ač je animovanou figurkou, tak ho poznáte už po pár vteřinách. Příběh lásky a utrpení, tedy častého tématu Tima, příběh dvou žen, každé z jiného světa, docela by mě zajímalo, jak by to vypadalo, kdyby to Tim natočil jako normální film:-) 92%.

plakát

Góóól! (2005) 

Krásný pohled na vývoj malého kluka ve skvělého fotbalistu, film popisuje všechny nástrahy fotbalu, mladý mexičan, který uteče se svou rodinou z Mexika do USA a o několik let později hraje oblastní fotbal, kde si dává celý hřiště a dává jeden gól za druhým má štěstí, že si všimne bývalý agent Newcastlu United a v tomto okamžiku film začíná dostávat svoje kouzlo. Tvrdá dřina, nová technika, nové zvyky, nové klimatické podmínky, noví lidé, noví přátelé a tady začíná nová zkouška pro tohoto mladíka a to se mi na filmu velice líbí. Každý malý kluk má sen, stát se fotbalistou nebo jiným sportovcem a tady je krásný průběh jeho životem. Dávám 90%.