Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Horor
  • Krimi

Recenze (1 349)

plakát

Pleasantville: Městečko zázraků (1998) 

Nejdřív se tváří jako násilně vykonstruovaná nenáročná komedie. Pak ale mile překvapí nápaditostí, myšlenkou i poctivostí zpracování. Ani parafráze a citace Starého zákona, několik morálních poselství a odkrývání pravých životních hodnot nebrání dojmu naprosté idylky. Prostě roztomilost sama.

plakát

Znamení (2002) 

Čekal jsem rádoby dobrou duchařinu, která se bude snažit hrát na lidské city, neboť filmům s obyvateli jiné planety nějak nehodluji. Míra mého neočekávání byla dokonale překročena a ještě několik minut po skončení nevěřícně kroutím hlavou. Je vůbec možné, aby Gibson takhle zahrál ? je možné, abys sci-fi thriller v americké koprodukci byl koukatelný ? Ono tomu opravdu tak je. Hned po úvodních titulkách mi bylo jasné, že Shyamalan se pokusí o průlom hororů. Vážně se mu to dost podařilo, protože tady není žádné předvádění, představování a tajemný barák, který proleze několik lidí, ale nikdo však nic nenajde. Tady se jde rovnou na věc, s ničím se nemazlíme a laťku přeskočíme dávno před polovinou filmu.

plakát

Hra s nevěrou (2005) 

Clive a opět další skvělý herecký výkon. Zasaďte semínko a vyroste strom. Za pár let. Tady se zasadil právě Clive a za 100 minut bylo vymalováno, navíc s přídavkem, ten přídavek je druhý strom se jménen Vincent Cassel, který rozjíždí svou skvělou hereckou linii. Snad ho nic nezastaví. Ten chlap rozláme i skály. Konec filmu si každý člověk vybaví již při pohledu na název filmu, ale v dnešní době od americké filmografie nečekám žádné zvraty. Díky tomu jsem si film skvěle užil a v brzké době mi na obrazovce poběží znovu.

plakát

Bratři (2009) 

Výborně natočené a emočně vypjaté drama. Přestože snad každý musel vědět, jak se bude příběh vyvíjet (a to i bez přečtení zdejšího obsahu). Cením si absence amerického patosu, hvězdnatá vlajka sice vlaje na každém domě, ale beru to tak, že Amíci prostě takoví jsou. V jiných filmech je nám podsouván daleko více. Scény z Afghánského zajetí jsou dostatečně drsné a uvěřitelné (Lovci jelenů se zamozřejmě rovnat nemohou). Film dobře zachycuje, co s psychikou člověka dokáže udělat válka. Žádný veterán nejspíše nemůže žít úplně normální život, a to si nemusel projít zrovna tím, co jedna z postav. O hereckém koncertu tří hlavních představitelů už bylo napsáno hodně a i já se přidávám k pochvalným ohlasům. Minimálně Tobey Maguire si pro zlatou sošku půjde, i když i Jake Gyllenhaal a Natalie Portman si ji určitě také zaslouží.

plakát

Grotesque (2009) 

NEJSEM úchyl, ale na zvrácenosti jsem byl prostě stvořen. Na něco takového jsem dlouho čekal. Nízkorozpočtový snímek, ve kterém je snad více krve, více zvrácenosti a více porna než u kohokoliv jiného filmu.Dokonce i kyslíku je tam méně. Japonci, ty se s tím neserou. Co si napíšou, to si taky natočí a Grotesque není výjimkou. Detailní záběry vám přímo berou dech a vysící střeva vám znechutí jídlo. Náramek z prstů byl však docela modní. Kameru Kojovi snad dělalo dítě, nebo přiožralý budižničema, ale hodme to za hlavu. Oba hrdinové jsou sice ubozí a nejspíš i dutí, takže jich škoda nebyla, ale závěrečná scéna mohla být vypuštěna. Někam do větru, tam by se ztratila.

plakát

Sweeney Todd: Ďábelský holič z Fleet Street (2007) 

Ničím nerušený "muzikál", který si jde tou svou cestou a nesnaží se z ní nikam odbočovat. Johny Depp byl skvělý, ale Sacha (i přes svou malou roli) lepší a to jsem mu ani nijak extra nefandil. Obdivuju prostě Burtona, že mu všechno vyjde, aniž by věděl, co čeho jde. Ten chlápek má prostě za ušima.

plakát

Ospalá díra (1999) 

Timovi se asi zdál děsivý sen, který se nám rozhodl naservírovat formou "mlha-pára-bububu". To je na tom to skvělé. Člověk s fantazií větší než New York, zkrátka nemůže zůstat v kutlochu a psát na psacím stroji. Ty svoje kreatury musí filtovat ven a to se Burtonovi daří grandiozním způsobem. Do Ospalé díry naverboval ty nejlepší herce současnosti, kterým vévodí jako vždy Depp, a kouzlení může začít. Pro někoho je ve filmu až moc utnutých hlav, krve a nervydrásajících scén, jenže bez toho se Timovo filmu neobejdou. Hlavní aktér toho všeho není jistý ještě pět minut před koncem, což je skvělé a váš mozek běží na plné otáčky.... Na Ichaboda Cranea je i Kriminálka Las Vegas krátká...

plakát

Beaufort (2007) 

Válka z jiného pohledu, aneb Izrael to umí po svém. Vynikající atmosféra, psychika postav, skvělí herci. Toto vše a ještě mnohem víc vás na první pohled zaujme ve filmu, ve kterém střelba a akce není hlavní naplní, ale pouze vedlejším dodatkem, aby ten chleba nebyl "nasucho". Více prostředí by určitě neuškodilo, ale od pánů z blízkého východu nemůže chtít vše.

plakát

Nájemní vrazi (1995) 

Přesně film podle mého gusta, dlouho jsem na takovýto snímek čekal. Stallone taky konečně ukazuje, že to není jen nesmrtelný Rambo nebo nestárnoucí Rocky, ale že dokáže zahrát s citem a dokáže trumfnout i skvěle šíleného Banderase. Je to spíš takový souboj o prvenství a lepším zahrání, aneb kdo si zaslouží hlavní roli. U mě jednoznačně vyhrál Sylvester. Děj, který je příliš konfiskovaný putuje svým nadprůměrným dějem, který bohužel končí po americku. I tak pro mě velké zpestření a nečekaný filmový akční zážitek...

plakát

Prorok (2009) 

¨Těžko hledat chyby ve francouzsé kriminálce. V kriminálce, která vládne světu a k vrcholnosti stačí jen tak málo. Zapojit talentovaného Tahara Rahima, obezdít ho nějakou tou zdí s ostrahou a během 150 minut ty oči od obrazovky prostě neodtrhnete. Film, ve kterém se fyzika předhání s psychikou a film, ve kterém řadový cucflek vzestouoí na velkého kápa je prostě k nezapomnění.Zrátka chůze kolem horké kaše se nikdy nevyplací a tady je to přesný opak, kde výjimka potvrzuje pravidlo.