Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Na konci 18. století mladý newyorský konstábl Ichabod Crane trvá na důkladném vyšetřování zločinů a sám vymýšlí nové postupy. To se příliš nelíbí jeho nadřízeným a soudcům, proto se ho rozhodnou elegantně zbavit. Je poslán do vesnice Ospalá díra, kde došlo k sérii vražd. Údajně zde řádí bezhlavý hesenský jezdec, který svým obětem stíná hlavy, které si pak bere s sebou. Byl zde před dvaceti lety zabit a teď se prý mstí, protože hledá svou hlavu. Crane je racionální mladý muž, který na takové pověry rozhodně nevěří. Nestačí se ani ubytovat, když dojde k další vraždě. Syn zavražděného muže mu nabídne své služby a přes počáteční odmítnutí Crane nakonec souhlasí. Konstáblovi se snaží pomoci také krásná dcera místního boháče Katrina Van Tasselová, do níž se Crane zamiloval. Pomalu, ale jistě si Crane začíná dávat dohromady skládačku událostí a zjišťuje, že všichni mrtví měli nějaké společné tajemství… (TV Prima)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (1 251)

Fr 

všechny recenze uživatele

od počátku je zde to, co umí snad jen T.Burton. tak nádherně ponurá atmosféra, ty krásně temné obrazy. a nechybí ani fantastické nástroje v rukou J.Deepa. může něco osvítilo tuto ponurost? ano! obrazy ze snů! ze snů, ve kterých se objevují věci, které už zapoměl a nemusím podotýkat, že jsou to výjevy přímo ďábelské a zároveň nádherné. a příběh? vše co se zde odehrává, velice dobře zapadá do výše popsané atmosféry. samí lidé s hlavou useknutou jako hlavičky pampelišek. ano, věřte vlastním očím! ()

sud 

všechny recenze uživatele

Nejburtonovější Burton. Slavnou a mnohokrát profláknutou legendu Sleepy Hollow zpracoval zcela po svém. Výsledek je velmi svérázný a skromně řečeno úžasný. Nechá se nazývat hororem, ovšem nikoli smrtelně vážným. Nad hororovostí vítězí strašidelnost, černočerný morbidní humor a romantika. Do role Ichaboda Cranea si nemohl vybrat nikoho lepšího, nežli Johnnyho Deppa. Miranda Richardsonová zde nemá se svou cáklou královnou z Černé zmije II. společný ani vlas na hlavě. Její macecha je neuvěřitelně svůdná, zvrhlá a ďábelsky tajemná zároveň. A za zvláštní pozornost stojí hessenský žoldák Christopher Walken. Je snad tou nejdémoničtější hororovou postavou, ovšem nejde ho brát pouze jako odpornou zrůdu. V určitých chvílích je znát, že má srdce (má rád svého koně) a jeho postava je zahalena i určitou porcí tragiky (ostatně jako téměř všichni záporáci z Timových filmů). Ospalá díra je nejen na dobu vzniku neuvěřitelný film - snad ta nejlepší pocta gotickým hororům a černá komedie zároveň. 100%. ()

Reklama

kitano 

všechny recenze uživatele

Tim Burton, Johny Depp a Danny Elfman. Mnohym budu stacit len tieto tri slova, aby vedeli co maju od tohto filmu cakat a prave ti si film vychutnaju uplne po vsetkych strankach. Film uz od zaciatku vtiahne vdaka krasnym Burtonoviym obrazom a Elfmanovej hudbe. Vo svete kinemografie len tazko najdete lepsi priklad dokonalej suhry obrazu a zvuku. Skoro vsetky Burtonove filmy maju prvky fantasy a hroru a tu Burton co sa tyka tej hororovej stranky pritlacil na pilu (jedna sa predsa len o staru strasidelnu legendu) a nieje nudza o lietajuce hlavy, ruky a litre (no par litrov tam urcite bolo:)) krvi. Nemozem sa sice ubranit dojmu ze scenar (hlavne v strednej casti) mal slabsie miesta, ale nieje to zase take hrozne a to je asi to jedine co mozem filmu vytknut. (9/10) ()

paascha 

všechny recenze uživatele

Film, který zapůsobí jako zjevení. Techno popleta v podání famózního Johnnyho je ostře konfrontován s magickým strašidelnem amerického venkova v té nehrůznější podobě. Irvingova povídka zpracovaná mistrem nadsázky pitvorného humoru Timem Burtonem do groteskně mrazivé fantazie. Jeden z nejlepších filmů všech zúčastněných, pro mnohé jistě nejlepší ()

BadoXXII 

všechny recenze uživatele

"... budou padat hlavy.".....Najlepší Burton! Najlepší Depp! Tak krásne štýlovo a brutálne hravý. Plný čierneho humoru a hororovej atmosféry. Toľko režisérových nápadov a toľko nadšenia po každom mojom dopozeraní. Spočiatku som tomu dal o hviezdu menej, ale sám seba som sa potom spýtal, aký mám vlastne dôvod nedať tomu plnú paľbu? Nedokázal som si odpovedať. ()

Galerie (83)

Zajímavosti (51)

  • Natočeno podle povídky Washingtona Irvinga „The Legend of Sleepy Hollow“. (Petulka88)
  • Když Ichabod Crane (Johnny Depp) provádí pitvu bezhlavé mrtvoly, vytřískne na něj krev, jelikož narazil na tepnu. Z mrtvého těla by ale krev stříkat neměla. (Dlee)
  • Kůň, který se v závěru filmu objevuje, neni živý. Jde o umělou atrapu. (Pir.z.Ka)

Související novinky

Bezhlavý jezdec se vrátí

Bezhlavý jezdec se vrátí

24.04.2024

Držte si klobouky, budou opět padat hlavy. Na plátna kin by se totiž měl vrátit hrůzyplný bezhlavý jezdec v nové adaptaci povídky „Legenda o Ospalé díře“ newyorského spisovatele Washingtona Irvinga … (více)

Zemřel herec Michael Gambon

Zemřel herec Michael Gambon

28.09.2023

Přichází smutné zprávy jak pro kouzelnický svět Harryho Pottera, tak i pro svět filmu celkově. Ve věku dvaaosmdesáti let totiž ve čtvrtek 28. září odešel oblíbený a talentovaný britsko-irský herec,… (více)

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

Tim Burton uvede v Praze hudbu ze svých filmů

01.03.2014

Americký filmový režisér, scénárista a výtvarník Tim Burton v Praze 25. března 2014 uvede koncert filmové hudby svého dvorního skladatele Dannyho Elfmana, Oba tvůrci se ojedinělé události osobně… (více)

Další strašidla od Burtona?

Další strašidla od Burtona?

03.06.2008

Popravdě řečeno, už to začíná být trochu únavné. Trochu dost. Burton, Depp, pocta starým hororům, áčkově promakaná béčková atmosféra... znáte to. Ale Tima to asi nikdy neomrzí, přestože téma i styl… (více)

Reklama

Reklama