Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Drama
  • Dobrodružný

Recenze (181)

plakát

Rambo II (1985) 

Oproti prvnímu dílu pořádná nálož bojové akce, bohužel moc okatě šitá v Rambův prospěch.

plakát

Jurský park (1993) 

Ani po 20ti letech Jurský park neztratil úplně své kouzlo, ale o nestárnoucí film se také nejedná. Triky, na svou dobu nevídané, jsou stále koukatelné, jediná škoda je, že obsazení a kostýmy jsou obrazem 90. let a schází jim nadčasovost a že některé kulisy vypadají víc papundeklově než by se hodilo. To nejsou výtky, ale spíš povzdechnutí, protože všechno ostatní by mohlo obstát dnes i za dalších 10 let... Jurský park nelze sledovat bez jisté dávky sentimentu, přesto se stále jedná o výborný rodinný film, který má stále co nabídnout.

plakát

Byl jednou jeden polda II - Major Maisner opět zasahuje! (1997) 

Celý film je hloupým vtipem, tak hloupým, že to nemůže být nechtěné... Pokud se budete tímto ujišťovat, nebudete se tak stydět, že se na něco podobného díváte. P.S.: Ve srovnání s podobnými českými komediemi je díky své zhovadilosti tento film vcelku kvalitní

plakát

96 hodin (2008) 

Filmu není snad co vytknout. Hodně podle mě přispěla evropská produkce, díky níž získává snímek svou atmosféru a syrovost. Jediné co mě extrémně štvalo bylo obsazení dcery. Místo toho aby působila jako 17ti leté trdlo, vypadá spíš jako retardovaná skoro třicátnice, která se snaží být roztomilá, ale zoufale jí to nejde. Naštěstí je ve filmu minimum času.

plakát

Rambo: První krev (1982) 

Ani po 30ti letech Rambo neztrácí šťávu. Je to překvapivě napínavý a akční snímek, který má stále co nabídnout. Ačkoliv se v poslední třetině začíná přiostřovat a z hrdiny se stává právě ten Rambo, jakého každý zná, tak první část je vcelku realistickou, komorní a inteligentní podívanou.

plakát

Blade Runner (1982) 

Tenhle kultovní snímek do starého železa patří. Debaty o hloubce a poselství snímku nezastřou fakt, že Blade Runner je esencí přelomu 70. a 80. let, nikoliv nadčasovou klasikou. Na dnešní poměry působí film nejen velmi nudně, ale i směšně, a tak se stal svou vlastní parodií.

plakát

Looper: Nájemný zabiják (2012) 

S cestováním časem je ve filmech vždy potíž a málokdy se povede, vše nastavit tak, aby se divák nezačal před skončením zbytečně vyptávat. Buď je potřeba zvolit neprůstřelnou logiku, rychlý spád událostí a nebo prostě zvolit takový žánr, aby to bylo jedno. Z Loopera by mohla být skvělá povídka, nebo vcelku obstojný svižný sci-fi akčňák, bohužel od půlky filmu začíná docházet dech, resp. se objevují nové postavy a vše se zbytečně komplikuje. A pokud tempo zvolní, tak je víc času na přemýšlení a najednou i celá logika cestování v čase začíná pokulhávat... a kouzlo, které Looper nabízel je pryč. Na konci jsem si přišel skoro až podveden, jak velké bylo zklamání.

plakát

Mezi vlky (2011) 

Naprosto skvěle fungující film, nad kterým se ale nesmí moc přemýšlet. Přesné dávkování akčních scén, postupné poznávání hlavních hrdinů, neustálé napětí... úžasné dobrodružné drama. Je škoda, že občas se hrdinové chovají nelogicky a z vlků se stávají takřka démonická stvoření... filmu to nevadí, naopak to pomáhá celkové atmosféře, ale pokud nad tím člověk víc uvažuje, tak to snímek může v očích diváka nespravedlivě srážet dolů.

plakát

John Carter: Mezi dvěma světy (2012) 

Princ z Persie ve světě Warcraftu. Tenhle sci-fi fantasy mix mě nezaujal. Je znát, že knižní předloha je stará (a působí ještě starší), takže kombinace dvou žánrů působí hodně naivně. Film je strašně dlouhý a nic se v něm prakticky neděje, proto působí ještě delší. Svět na Barsoomu (Marsu) je jediným lákadlem. Jednotlivé, proti sobě válčící frakce vládnou působivou technikou, nehumanoidní obyvatelé planety mají své osobité kouzlo a celkově je na co se koukat. O to výraznější je kontrast Carter - "barbara Conana", který do všeho vstupuje. Je až s podivem, jak hloupě některé věci působí (boj meči v prostředí střelných zbraní, gravitační skoky, hlavní hrdina v tarzanovské roušce, atd.). Z Johna Cartera by mohla být pěkná svižná trilogie, kde by byl prostor pro lepší prokreslení světa i hrdinů, v této formě je to jen dobře vypadající pohádková fantasy ve sci-fi světě.

plakát

Madagaskar 3 (2012) 

Šílené pokračování které dělá další krok k čistokrevné animované grotesce. Z prvního dílu zůstala snaha dostat se do NY, z druhého jen vztah Melmana s Glorií. První třetina v podstatě odpovídá tomu co je v trailerech a jediný smysl je dostat hrdiny do cirkusu. Absurdní grotesknost se projevuje už od začátku a film tak nenavazuje na své předchozí díly. To je alespoň v počátcích dost matoucí. Lovkyně zvířat DuBoisová je značně nesympatická (není dostatečně cool, na to jak je drsná a její přítomnost je takřka obtěžující) a jejím jediným smyslem je hnát hrdiny kupředu ve svém putování. Naopak celá cirkusová část příběhu je naprosto úchvatně bláznivá. Extrémně zábavné šílenství je plné barev, fyzikální zákony neexistují, připomíná Speed Racera. Jednotlivé gagy stejně jako noví hrdinové jsou dobré. Madagascar 3 sází stejně jako jeho předchozí díl víc než na příběh na komické výstupy a daří se mu to skvěle.