Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (34)

plakát

Král Štěpán (1984) 

Kočovní Maďaři se roku 896 usadili v Panonské nížině a bylo z toho velké haló. István, který se hezky po pohansku jmenoval Vajk, přijal křest a stal se velkým svatým Štěpánem, no a měl problém s tradičním pohanským kultem, včele s Koppánym. O tisíc let později v roce 1896, Maďaři slavili velké 1000-leté výročí záboru, no a o necelých 100 let později o tom natočili i muzikál. Tu v Maďarsku (píšu to, když jsem tu studijním pobytu), populární kousek. Děti na tom vyrůstají, písničky znají nazpaměť a je to prostě kult. No, beztoho, abych ten film viděl na projekci na univerzitě a pak o něm měl ještě zajímavou přednášku, která to vše zasadila do kontextu, bych řekl, že je to celkem nuda. Takže ty dvě hvězdy jsou vlastně spíš za to, co ten film představuje (něco jako naše legendy o sv. Václavovi, nezasloužil by si Václav taky svůj muzikál, ve kterém by za zvuků rockové balady byl vražděn bratrem Boleslavem?), písničky mě nebavily, popravdě jsem u toho usínal (zpívaná maďarština mi pořád přijde dost nezvyklá). Jesus Christ Superstar vlastně taky nemusím, operní prostředí zasazené do městského parku ve mě taky žádné filmové nadšení nevzbudilo, no subjektivně prostě žádná sláva. Ale budiž: István, István, István! Koppány, Koppány, Koppány!

plakát

Bicykly versus automobily (2015) 

Povinnost pro každého městského bajkera. Vyvážený, vizuálně povedený film, který ale rozhodně není válkou proti autům. "Ulice patří nám všem. Tohle není válka, tohle je město."

plakát

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975) 

Za všechny ty skvělé postavy, kromě McMurphyho a sestry Ratchedové, hlavně za Indiána a Banciniho: “I'm tired. I'm just so tired. Oh, I'm tired.”

plakát

Humr (2015) 

Zábavný artový snímek, zejména první polovina je plná podivných a zvrhle vtipných scén (zejména vztah Farrella a lovkyně samotářů je supr). V druhé polovině už to jde kvalitativně dolů, ale celou stopáž jsem se rozhodně nenudil.

plakát

Lída Baarová (2016) 

Průměrný film, který se dá velmi lehce odstřelit, ale když od toho nechcete moc, tak to celkem uteče. Trochu se pobavíte u Křížova Hitlera, u některých scén si vzpomenete, že ti recenzenti měli pravdu, když říkali, jak je to špatný, ale jako odpolední oddechovka za snížené vstupné v klubu důchodců, celkem dobrý 5/10.

plakát

Modré stíny (2016) (seriál) 

Za celou sérii, viděno v předpremiéře na FF UP (přímo v místě činu). Hodnocení je jistě ovlivněno tím (stejně jako u exorcisty), že mám slabost pro předlohu, prostředí a navíc chodím na projekce , kde je přítomen jak autor předlohy, tak v tomto případě i režisér. Což znamená, že nejsem úplně nezaujatý divák (hlavně všechny čtyři části po sobě, to je jízda). Každopádně některé divné věci (jas, divná kamera a ořez apod.) vysvětlil sám Tauš, ale zůstalo tam i spoustu wtf momentů, které se nevysvětlí nikdy :-) No a nějaké ty vyčpělé Jarchovského dialogy o vyrovnávání se s komunistickou minulostí, ty už se dají docela dobře zvládnout. Zajímavý případ, obstojní herci (mají pěkné uši :-D ), a zajímavě divná serie. Mezi 3/4.

plakát

Deadpool (2016) 

Docela slabota... i přes tu nálož hlášek, rušení čtvrté stěny a hromady pubertálního humoru je to pořád jenom superhrdinský film, s průměrným záporákem a průměrnou zápletkou. Takových Marvel už vychrlil příliš (kolik že to je, tak pět ročně? uuf). Ryan Reynolds je cool, ale to je Chris Pratt ze Strážců taky; Deadpool si utahuje z klišé žánru, ale to přece Kick ass taky, jinak a lépe. No prostě, je to dobrý, ale trochu přeceňovaný film.

plakát

Fair Play (2014) 

Velmi dobrý film. Témata výslechů StB, exil, charta a další témata českého socialismu už tam ale byla zbytečně navíc (Igor Bareš znovu v roli agenta). Zkrátka už mě ty filmy s touto tématikou neba. Proč prostě nezůstat pouze u sportu? I když je ten spor samozřejmě politikou ovlivněn, těch dalších témat už tam bylo moc.Za mě zkrátka hodně pěkné ***.

plakát

Případ pro exorcistu (2015) (seriál) 

Po prvním dílu to vypadá na zajímavou televizní minisérii. Česká televize sáhla po dobrém námětu z pera Michala Sýkory a přidala výborné obsazení i režii. Na tomhle díle jde moc hezky vidět, co si dvojice Jarchovský - Hřebejk pozměnila k obrazu svému (vesnice Štěpánovice, vyšetřovatel Mráz, neolomoucká Olomouc, nehanáčtí Hanáci) a co si uhádal autor předlohy Michal Sýkora (vyšetřovatelka Kláry Melíškové). Jak říkal Sýkora na premiéře: "je to jejich tvůrčí vize." Upřímně si myslím že Štěpánovice jako totální zapadákov a ladění do retro stylu (plus koně na Olomouckém náměstí), je už trochu moc, ale asi to celkem funguje. Vrcholem prvního dílu jsou scény s Miroslavem Krobotem (výslech), naopak slabší je výslovnost Kláry Melíškové, které občas opravdu nejde rozumět. Nicméně se těším na další díl. Viděno na předpremiéře na UPOL (18. 12. 2014) P.S. Po druhém díle na tom nic neměním, i když přestřelka byla zvláštní...

plakát

Final Cut - Dámy a pánové (2012) 

Film filmů, film z filmů. Všechny důležité scény romantických filmů, všechna velká klišé a zásadní filmová hudba. Řada překvapivých filmových momentů a elegantně sestavená filmografie. Možná nejlepší filmový experiment, jaký jsem kdy viděl.