Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (809)

plakát

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020) 

Žádná jiná komiksová žena mě nebaví tolik jako Harley Quinn, protože má imidž a jednání absolutně odlišné od ostatních superděvčat. Je s ní sranda a dá se s ní zažít bláznivá jízda, aniž by šlo o záchranu světa. Tohle bych asi netoleroval mužskému komiksovému hrdinovi (nejblíž k Harley má Deadpool, ale toho právě nesnáším) i když nějaký ten Kick-Ass mi přišel hodně fajn, ale tam šlo taky o tu nestandardnost hrdiny. Všeobecně jak je u mě zvykem nemusím Marvel, ale DC zbožňuju. Protože DC je méně pohádkovější a více zlobivější. A Harley je tou nejzlobivější komiksovou ženskou. Jsem proto rád, že dostala taky svůj vlastní film a Margot Robbie jí prezentuje natolik crazy/sexy/psycho/cute, že tento herecký výkon je estrogenním ekvivalentem k výkonu Joaquina Phoenixe v Jokerovi. Líp to na ženský akční film natočit asi už nešlo a i ta strašidelná emancipace tu není krom pár zmlácených samců cítit. Já se bavil báječně, protože cokoliv je v tomhle filmu trapný, je vlastně vtipný, když si uvědomíte jak by se chovala a bojovala zfetovaná pornoherečka s výcvikem krav maga.

plakát

Operace Rudé moře (2018) 

Jak se liší moderní čínský vojenský/armádní film od amerického? V čínském vypadají všichni vojáci a vojačky stejně. Jinak vždy půjde o vlastenectví, odhodlané hrdinství, reklamu na sílu armády a připravenost jednotek, potažmo ukázku výzbroje a vlající vlajky. Čínský military film je také přímočařejší (akčnější), může si víc dovolit sem tam nekorektní filmové postupy oproti hollywoodskému kodexu. Operation Red Sea patří k nové vlně velkorozpočtových akčních filmů o čínské armádě, která někde mimo Ameriku a Evropu zachraňuje své občany. Není to úplně óda na nesmrtelné bojovníky, neboť díky režii pekelného Danteho se zde velmi nepěkně přichází o kusy masa a končetin. Časem lze i identifikovat hlavní postavy jednotky a to díky jejich zbrojní výbavě (sniper, heavy support, demolition, žena). Samozřejmě je to film více přikloněn k žánru action movie, než instruktážní vojenské video, takže generálové v řadách ČSFD a hráči Call of Duty jistě naleznou spousty nesrovnalostí jako je průstřel skrze zdi, ranivý účinek granátu či výpočet dráhy střely při termodynamické deformaci. A jelikož mám rád tyhle military a je mi fuk, jestli je to o ruské, čínské, americké a nebo o marťanské armádě, hlavně když je to natočeno žánrově perfektně a to tenhle film je.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

"It's A Trap!" V tom nejhorším se sluší přestat. Nechť už nikdy nikoho neprovází síla pokračovat v tomhle světýlkování mečů, laserování, paprskování, lanaření na temnou malou stranu, zjištování že Chewbacca není bratr nesmrtelné princezny Carrie Fisher ani otec R2-D2, neustálém povyždímování prapůvodních relikvií a hologramů oživlých mrtvých a Jar Jar Abrams ať skončí v žaludku Jabba Hutta! Hudyyyyny

plakát

Jie wen 4: Wan ťie pchien (2019) 

Poslední desetiletí ovládl Ip Man svět filmů martial arts, včetně TV seriálu. Tolik nebylo natočeno málem ani o nejslavnějším kung-fungistovi planety Bruce Lee. Naštěstí tu zásadní filmovou linii stvořili mistři žánru a fanoušek si lebedil. Ip Man byl totiž zhmotněn Donnie Yenem a to je pak i jedno jestli to bude film o životě vcelku normálního čínského mistra bojového umění Wing Chun. Tvůrci až komiksově heroicky vzdali hold této postavě, kterého nakonec porazila jen zákeřná choroba. Finální film je už bohužel snahou vycucat úplně zbytky toho, co by ještě mohlo být o mistru známo, respektive natočit díl o uzavření jeho životní cesty. Ve filmu by mělo být Ip Manovi zhruba přes 70 let, Donniemu je v reálu o 15 let méně a ke všemu vypadá, tak na 30 let, s maskováním či stárnutím ve všech dílech si filmaři hlavu nelámali. Protivníkem je Scott Adkins, který už jediný zbyl, kdo je ještě neasijsky bojovně funkční, zaplatitelný a chtěl si taky zahrát a dostat na prdel. Adkins je zde řádně nabušený a člověk by myslel, že přibral tak 20kg nějaké té svaloviny, kterou ovšem skrývá pod košilí, takže kdo ví zda jen prostě nezačal chodit na tréningy ke Stevenu Seagalovi. Neustále zmiňovaný Bruce Lee aka žák Mistra Ipa se ani zde neprojeví nijak výrazně (jeden fight s povinnými pohyby, mňoukáním a nunchaku). Celé to působí jako hongkongský film z roku 1978, až tak tradiční scény, zápletka, výkony jsou použity, což není výtka, ale při porovnání s nadprůměrným prvním dílem je toto neslané nemastné a prostě už opakující se situace v konfliktech postav a utiskování Číňanů všemi jinými národy. Pochválit zase musím to neustálé mytizování Ip Mana jako ochránce slabších, ty scény když se někde objeví a vymlátí přesilu darebáků jsou prostě krásný. Stejně tak Kawaiova hudba.

plakát

Parazit (2019) 

Chtěl jsem dát šest hvězd, ale za ten slabší konec je to jen za hvězd pět.

plakát

Blíženec (2019) 

Jak vytvořit ideálního aspiranta na Zlatou malinu: Natočíte béčkový příběh zasazený v áčkové produkci s rozpočtem nad 100 miliónů dolarů. Obsadíte hlavní roli sebestředným vyčpělým hercem tmavé pleti, stejně tak režie a produkce se sestává s jedinců s klesající potencí, kteří se domnívají, že právě do tohoto filmu vložili to nejlepší, co mohli. Výsledkem je pak film, který zaspal dobu o 30 let a tváří se děsně moderně a vážně, ale všem je pro smích.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Nejlepší chlapský film roku 2019

plakát

Zloba: Královna všeho zlého (2019) 

Dramaturgie České televize zásobuje diváky na každé Vánoce kupou nových televizních low-endových inscenací pohádek u kterých se vždy objeví opulentní přídomek Velká výpravná pohádka. Tak bych těmhle dramaturgům doporučil zkouknout Zlobu, ať mají představu jak má vypadat velká výpravná pohádka, která se v tomhle pokračování inspiruje takřka až Hrou o trůny. Na druhou stranu v českých pohádkách (zatím) nemusí v každé vedlejší roli a komparzu být nasazen černoch nebo Asiatka.

plakát

Joker (2019) 

Film, který se bude líbit depkařům, emo teenagerům, outsiderům, mentálně postiženým, fanouškům Marvel Comics & Walt Disney Studios Motion Pictures, kteří touží po změně a nebaví je sledovat filmy, kde vítězí stále dobro nad zlem, některým uživatelům ČSFD, neboť mají s Jokerem podobnou existenciální frustraci a taktéž tento film ocení lenošné filmové poroty (prý je tam zase dobré herecké ztvárnění psychopata). Z filmu nebudou mít úplnou radost coulrofobici*, tvůrci starších filmů o Batmanovi a všichni, kdo dobrovolně pracují v kostýmu klauna. *Coulrofobie je strach z klaunů, jenž je získaný z osobní negativní zkušenosti s klauny nebo z negativního obrazu klaunů z televize, filmu.