Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Dobrodružný
  • Animovaný

Oblíbené filmy (10)

Forrest Gump

Forrest Gump (1994)

Forrest Gump je úplně nejvíc nejlepší:) Zdánlivě je to komedie, strašná taškařice a legrácky, ale ve skutečnosti je Forrest hluboce dojemný příběh, který mě na konci spolehlivě rozpláče. Prostě nejlepší z nejlepších!

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder

Star Wars: Epizoda V - Impérium vrací úder (1980)

Úplně nejvíc geniální díl série. Temný, děsivý, nervydrásající...dokonalý. Po zhlédnutí toho majstrštyku jsem zjistila, co bych celý svůj zbývající život chtěla dělat...chtěla bych být rytířem Jedi!!!

Sedm statečných

Sedm statečných (1960)

Oproti Hodnému, zlému a ošklivému je Sedm statečných film, který má mnohem větší spád, je hutnější, plný přestřelek a nejenom těch slovních. Mrzuté je, že na konci zůstává jen mladík Horst Buchholz a mentoři Steve McQueen a Yul Brynner, veliká škoda těch, kteří bitku s desperády nepřežili:(

Pulp Fiction: Historky z podsvětí

Pulp Fiction: Historky z podsvětí (1994)

Pulp Fiction v sobě snoubí hned několik žánrů dohromady, ale přitom se netříští a jako mnoho novějších filmů od Tarantina není ještě poznamenán jeho slávou a snahou dát do jednoho filmu co nejvíc kýče, videopůjčovnových odkazů na béčka, céčka a déčka........ a přitom film hází k dobru celou řadu skvělých a kultovních hlášek. Nehledě na to, že se Tarantinovi podařilo získat pro tenhle film celou plejádu herců, kteří si zahráli ať už v epizodních roličkách nebo v hlavních rolích, přesto však nezastinují jeden druhého a dávají dostatečný prostor pro vyznění humoru, gegů, legrácek i vážných témat. Pro mě ale nad všemi vede duo Travolta-Jackson, jejichž eskapády mě zaujaly nejvíc:)

Vykoupení z věznice Shawshank

Vykoupení z věznice Shawshank (1994)

Neoodiskutovatelně jeden z nejlepších filmů, které kdy spatřily světlo světa. Vězeňské filmy většinou bývají drsné, budí úžas i překvapení, ale tenhle film s poetikou sobě vlastní popisuje vězeňský život tak, že jeden žasne, neotřele, se zaujetím, plné smutku, pochopení, účasti...málokterý film vyvolá tolik emocí. A na konci, když řediteli veznice Andy ukáže trumfy, tiskneme všech deset, aby se vše podařilo a setkání s Redem se uskutečnilo. Velká pocta přátelství, houževnatosti a odhodlání.

Terminátor 2: Den zúčtování

Terminátor 2: Den zúčtování (1991)

Hasta la vista, baby:) Arnold ve své nejlepší roli, bezkonkurenčně! Adrenalinem nadupané áčko, které ani po letech neztrácí na kvalitě, podle mě překonává i pověst jedničky, která sice byla nezávislá, ale co si budeme povídat, nebyla to taková vypalovačka, jako tenhle kousek.

Hodný, zlý a ošklivý

Hodný, zlý a ošklivý (1966)

Pro mě jeden z nejlepších westernů vůbec s dokonalou hudbou skladatele Ennio Morricone. Clint Eastwood, který si na spaghetti westernech Sergia Leoneho vystavěl kariéru, má tradičně výraz, který nevyžaduje žádné herecké umění, prostě se "jenom" tváří, kouše stébla trávy nebo uštěpačně odplivává jedovatou slinu. Eli Wallach oproti záporné roli Calvery v Sedmi statečných dostává větší prostor rozehrávat svůj part jako slizoun Tuca, který se na konci pachtí za tím pravým hrobem jako lovecký ohař. Pro mě určitě jeho nejpovedenější role, Clint bohužel svou bezbarvostí stojí v pozadí, jeho emocemi nepoznamenaní hrdinové netáhnou....aspoň mě neutáhnou na vařené nudli.

Matrix

Matrix (1999)

Poprvé jsem tenhle skvost viděla, když jsem dostala alergii na léky a po kalciovce u lékaře a s ošklivou vyrážkou jsem ulehla do dek v obýváku a zapnula...nějak jsem netušila, co mě moc čeká, sice jsem četla recenzi Františka Fuky, ale směrodatné pro mě bylo 100% hodnocení:) To co se odehrálo pak nemělo obdoby...byla jsem a stále jsem unešena příběhem, který nám Wachowští naservírovali a množstvím otázek, které si pohrávaly s transhumanismem, kyberpunkem a představa, že si žijeme zvesela v líhních a vyrábíme energii pro stroje je uááááááá:) Absolutní uchvácení, perfektní triky, dokonalé herecké obsazení, hlášky, které zlidověly. Pro mě vrcholný zážitek sci-foidního charakteru.

Americká krása

Americká krása (1999)

Uhrančivá sonda do domácností žijících si svůj "American dream", nejlepší role Kevina Spaceyho, který se z přitroublého manžílka zažívajícího "vrchol svého dne" ve sprše, změní v odbojného, samostatného a žijícího chlapa, ze kterého mrazí nejenom na zátylku. Tragický part, který neměl jediné slabé místo a herecké obsazení, jemuž nelze nic vytknout. Oskarový hurikán, který nikdy neomrzí.

Leon

Leon (1994)

Něco tak dokonalého snad ani nejde natočit, nespočetněkrát viděno a přesto stále uchvacuje svou poetikou, stupněm násilností i snovým koncem. Čistič Leon je prosťounce čistý a chlapecky dojemný, i když je zabijákem, který po sobě zanechává zkázu a dokáže zlikvidovat několikanásobnou přesilu. Má rád mléko, staré černobílé muzikály a svou květinu (tím připomíná Malého prince), naproti tomu Mathilda je přes svůj dětský kukuč již téměř ženou, krásná malá dívenka se vzezřením andílka, která je však vychovávána v drsné džungli New Yorku poněkud samorostlým otcem, prostituující matkou a sestrou, která ulítává na aerobiku. Mathilda miluje svého bratříčka, Transformers a zajímá ji její podivínský a tichý soused s kufříkem. Když si na tatíka došlápne agent Stansfield kvůli drogám a postřílí celou její rodinu, zazvoní u Leona a ten ji pustí dovnitř....od té chvíle se mezi nimi rozvíjí křehký a nesnadný vztah, protože Matilda se chce naučit jeh řemeslu, aby mohla pomstít smrt svého bratra. Leon se do své žačky zamiluje, láskou čistou a nezištnou, láskou, kterou doposud pociťoval pouze ke své květině. Jejich "vztah" však ukončí agent Stansfield, který sám při likvidaci Leona umírá...pomsta je dokonána, Mathilda musí znovu žít sama bez svého rytíře...svého platonického milence, otce, učitele...tím vším ji byl a možná i mnohem víc (prodloužená verze). Luc Besson podle mne už nikdy nedosáhl tak perfektního výkonu, tahleta akčně říznutá romantická záležitost je úúúúúúžasná. Výkony Natalie Portman, Jeana Rena a Garyho Oldmana nemají jedinou chybičku. A hudba Erika Serry je úplně uáááááááááá a rozkmitává i ty poslední napětím se chvějící chloupky. Takový film se hned tak nevidí a ani neuvidí.