Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Horor
  • Animovaný
  • Komedie

Recenze (540)

plakát

The Disaster Artist: Úžasný propadák (2017) 

Bez podívání se na The Room a přečtení The Disaster Artist je to film spíš na ****, ale jako doplněk k těm dvěma je to jednoznačně ***** :D

plakát

Pokoj (2003) 

Po přečtení The Disaster Artist nelze jinak, než dát i pátou hvězdičku :D.

plakát

Americké psycho (2000) 

Plakát slibuje nějaký slasher, ale ve skutečnosti jde o nejvíc nepochopený film na světě, pravděpodobně :). Viděla jsem ho už mockrát, ale nikdy nepřestane bavit svou úplně geniální satirou a absurdně extrémním zobrazením wallstreeťáků z osmdesátých let. Nevybavuju si žádný jiný příběh, který by dokázal tak nadčasově trefně vyjádřit povrchnost a obsesi materialismem jako tenhle. Nechodí totiž kolem horké kaše, ale jde přímo na věc právě vyhnáním všech zobrazovaných vlastností do úplných extrémů, aby ukázal tvář lidí bezmyšlenkovitě se ženoucí za jakousi iluzí vytvářenou přílišným kapitalismem, či materialismem. Svět kde vnější obraz je všechno, doslova, až nakonec nikdo neví kdo je kdo nebo kdo co řekl. Konverzace mezi lidmi se neodvíjí od tématu hovoru, ale čistě jen od toho, že sedí dobře oblečení, dobře vypadající lidé v !drahé! restauraci a mají na stole to nejdražší v nabídce, a nikdo ve skutečnosti neposlouchá o čem ostatní u stolu mluví, protože to jednoduše není podstatné. A uprostřed toho všeho je Patrick Bateman, který si tohle všechno jako jediný uvědomuje, ale uvědomuje si to jen proto, že není tak úplně v pořádku. Nebo možná není v pořádku díky tomu, že si tohle uvědomuje :D. Co je na tom ale možná ze všeho nejlepší je herecký výkon Christiana Balea, který už nikdy nedostal tak výživnou roli, ve které by mohl předvést, co všechno doopravdy dokáže zahrát, tak jako tady. Všechny detaily, zvlášť v těch nejpamátnějších scénách jako jsou vizitky nebo hip to be square, předvádí, jak neuvěřitelně hluboce tvůrci filmu a Bale obzvlášť porozuměli postavě. Stačí jen to trhnutí, když si jde do koupelny pro valium a sekeru nebo zkontrolování jestli má vpořádku vlasy po vypjaté scéně, což je mimochodem detail, který ve filmu nijak zvlášť zdůrazněný není, ale v knize mají vlasy mnohem větší prostor :D. Ve všech dalších rolích už Bale předvedl jen to, že umí hrát a je velmi zodpovědný a bere to profesionálně (a od natáčení terminátora 4 už víme, že o jeho profesionalitě není pochyb :D), ale nikde už mu ty postavy nedávaly takový prostor a takové možnosti jako Patrick Bateman. Dalo by se o tom mluvit dlouho, včetně rozebírání toho, jak je to v knize a ve filmu ne, i když právě skrze porozumění předloze se i ty vynechané části vynořují jako detaily pro lidi, kteří knihu četli, ale jednoduše prostě tohle je neuvěřitelný zážitek, geniálně vtipná a především nadčasová satira, příklad krásného zvládnutí zfilmovat poměrně složitou předlohu (kvůli tomu jak je rozkouskovaná a šílená) a nakonec příklad úžasného herectví, které pravděpodobně už Christian Bale v takové síle nikdy nebude moci předvést díky tomu jaké dostává postavy obvykle a jak nezvyklá je postava v tomhle filmu.

plakát

Jodorowsky's Dune (2013) 

Nejlepší film, který nikdy nikdo neuvidí. A taky přestože je to dokumentární film o konkrétních tvůrcích konkrétního filmu, tak je taky velmi informativní ohledně toho, čím se dneska doopravdy řídí umělecká tvorba, a na co se dneska spousta lidí ve skutečnosti zaměřuje. Hlavní škoda je, že Alejandro Jodorowsky věděl úplně přesně a do detailů bez nějakých improvizací za pochodu, jak to bude vypadat, a co od toho chce, a stejně tak to věděl celý jeho tvůrčí tým. A ke všemu navíc ještě ty těžko uvěřitelné náhody, o kterých mluví během vyprávění o tom, jak to s přípravou toho filmu bylo, značí, že doopravdy úplně všechno přálo tomuto filmu, ale i tak se to nevyrovnalo obsesi penězi.

plakát

Jing cha gu shi 2013 (2013) 

Není to úplně na pětku, na to je ten konec trošku příliš překomplikovaný, ale je to dost našláplý a Jackie Chan znovu ukazuje, že umí hrát i jiný věci, než jaký od něho lidi čekají. A hlavně je to za málo peněz hodně muziky. Asi jako smrtonosná past, ale v mnohem menším prostředí nočního klubu, což tomu ale určitě neubírá na spádu a nápadech, protože tenhle film ukazuje, že není nutný skákat na požární hadici z okna, aby to mělo to správný napětí :). Takže to stojí za to vidět, protože se to v klidu vyrovná mnohem většímu a akčnějšímu předchozímu New Police Story, který tu pětku mělo jasnou :).

plakát

Škola rocku (2003) 

Není to film na ***** ale oproti běžným filmům pro děti o tom jak v nějaké kolektivní aktivitě nakonec vyhrajou má tenhle navíc i trochu humoru pro dospělý a hlavně to jde Jackovi Blackovi fakt dobře :). Takže krom slušné zábavy pro děcka i dospěláky tu taky měli kvalitní výběr herců a to zvlášť s tou holčičkou co dělala manažerku :). A dokonce se to obešlo i bez nějakýho přehnanýho dojákování jak to u podobných filmů bývá zvykem a taky bez nějaké uměle nastrčené romantické podzápletky, takže tomu dáme pětku, protože je to tímhle docela "originální" mezi filmama o tom jak třída vyhraje :).