Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Krimi

Oblíbené seriály (10)

Bratrstvo neohrožených

Bratrstvo neohrožených (2001)

Easy Company, you have my respect! A Tom Hanks se Spielbergem taky. Úžasný, úžasný a těžko překonatelný seriál, kterému k absolutní dokonalosti chybí opravdu málo. Umístění na nejvyšších příčkách mé seriálové topky je pro Bratrstvo rezervované napořád. (HD, orig.)

Ve jménu vlasti

Ve jménu vlasti (2011)

Jeden z nejlepších seriálů vůbec s naprostým minimem hluchých míst. Komplikovaný a inteligentní scénář bez zjevných děr, budované napětí, herecké obsazení a výkony (respekt Claire Danes), očekávání vždy dalšího dílu...to všechno dělá z Homelandu jasného adepta do mé seriálové topky. Už aby byla ke zkouknutí celá 3. série! Edit 19.12.2013: Tak kromě pomalejšího rozjezdu a absence Brodyho v první polovině série opět naprosto skvělá podívaná, která diváka nenechá ani na chvíli na pochybách, že nic není tak, jak vypadá a že předvídat nelze vůbec nic. Pouze o zanedbatelný kousíček slabší než předchozí série. Už by ani další série být nemusela, překonávat se tvůrci budou už jen horko těžko. Edit 28.12.2014: Tak jak jsem předpokládal, předchozí série překonány nebyly, ale že by se nejednalo o interesantní a napínavou podívanou, to taktéž nemohu říci. Máme tu nové reálie, nového úhlavního nepřítele, více Petera Quinna a hlavně opět excelující Claire Danes. Divák si nemůže být jist takřka ničím, předvídat děj bych si netroufl ani na vteřinku. To zůstává největší devízou této série. Nicméně Brody byl prostě Brody a nemůže ho nahradit ani Quinn, ani Zakkání, ani nikdo jiný. A závěr byl zatím bohužel zdaleka nejslabší ze všech 4 dosavadních sérií. Nicméně vysoko v mé topce Homeland určitě zůstává a doufám, že případná 5. série bude už opravdu poslední. Edit 10.2.2016: Pátá série byla naprosto vynikající a vysoce aktuální vzhledem k současnému dění ve světě. Claire Danes opět táhne celou sérii neskutečným způsobem, nezaostává ani Rupert Friend. Po malinko slabší předchozí sérii je toto za mě návrat Homelandu na vrchol seriálové tvorby a možná, že bych se ještě jedné sérii nebránil. Edit 8.6.2017: Nevím, proč jsem po 4.sérii doufal, že 5.série bude poslední. Série šestá je totiž opět na extra vysoké úrovni, opět velmi aktuální a vypovídající o dění v současném světě, opět skvěle natočená a zahraná. Kromě trošku pomalejšího rozjezdu v prvních 3 dílech má opět neskutečné tempo a napětí a já to opět zhltnul jak malinu. Po tomhle tentokrát doufám v alespoň ještě jednu sérii. :-) Edit 23.10.2018: Sedmá série stále drží laťku velmi vysoko. Claire Danes už snad roli Carrie Mathison ani nehraje...neskutečné, co celou dobu převdvádí, takové sžití herce s postavou se nevidí. Akce je napínavá, rodinné vztahy napnuté k prasknutí a vše nutí diváka hltat každý další díl. Jasně, má to nějaké mouchy, třeba to, že v polovině série se v podstatě změní hlavní téma, i když se to snaží tvůrci provázat, ale Homelandu prostě rád nějaké chyby odpustím. Naopak se mi velice líbí, jak se tvůrci snaží vybírat témata s přesahem k aktuálnímu dění ve světě. V současnosti není seriál, který by mě bavil více. Už teď netrpělivě očekávám poslední, osmou sérii. (HD, orig.)

Californication

Californication (2007)

Seriál, kterej mě zatím asi nejvíc pohltil a vtáhnul do sebe. Za víkend celá první série zkouknutá a nemůžu se dočkat druhé. Je to o hodnotách, prioritách, zoufalství, přátelství, lásce, sexu, je to smutné, vtipné, ironické, erotické, ujeté, sjeté a já nevím co ještě. Co vím je, že se Californication katapultovalo do top 3 mých oblíbených seriálů. Pokud se udrží nastavená laťka i v dalších sériích, tak nebudu váhat jít s ním na pozici no. 1. Edit: No tak po 2. sérii, která byla jen o malilinko slabší než ta první, to zatím na úplný vrchol mého žebříčku není, ale co není, stále ještě může být. Edit č. 2: Tak bohužel nastavená laťka ve 3. sérii v žádném případě nevydržela, je to pořád stále to samé dokolečka v různých variacích. I když to pořád baví a těžko se od toho člověk odtrhne, už to prostě není úplně ono. Edit č. 3: Po čtvrté sérii, které jsem ani nevěnoval samostatný úsek komentáře, protože nebyla ničím až tak zajímavá, ačkoli mě bavila téměř stejně jako ostatní, jsem se konečně dočkal pokračování. A musím si říct, že mi celá ta partička v čele s Hankem Moodym chyběla. Nevím, jestli je to tím, nebo to tak fakt je, ale 5. série mě bavila fakt hodně. No a když tam jsou navíc takový kočky jako Camilla Luddington nebo Meagan Good, je i na co se dívat. Vtipných scének a hlášek je v celé sérii poměrně dost, avšak tu nejlepší si tvůrci nechali až do posledního dílu celé série od té nejneočekávanější postavy. :-) A teď zas dlooouhé čekání na 6. sérii, ach jo. Snad aspoň bude happy end, v málokterym filmu bych si ho přál víc než tu. Edit č. 6 (3.6.2013): 6. série, nové postavy, staré a ohrané problémy. Rebecca mě už moc nebaví, Karen a její nerozhodnost už vůbec ne. Hank tu zas tolik dobrejch hlášek a situací nemá. Aspoň že Atticus a Faith docela válej a díky nim je to v pohodě koukatelné. Povedla se i postava Ophelie, nicméně nejvíc v celé sérii ruluje Mr. Runkle. Jeho eskapády mě neomrzí asi nikdy. :-) Předpokládám a doufám, že 7. série bude už poslední a tak nějak měním názor po minulé sérii a doufám, že v té další Hank konečně pošle Karen doprdele! (SD, orig.)

Teorie velkého třesku

Teorie velkého třesku (2007)

I po páté sérii stále stejně dokonalá zábava. Možná, že jen Sheldon je už občas víc otravný než vtipný, ale některé momenty s ním jsou tak skvěle vypointované, že to na možné rozpaky dává rychle zapomenout. No nač se tu rozepisovat, Big Bang zatím naprosto bezpečně okupuje třetí příčku v žebříčku mých oblíbených seriálů a to se asi hned tak nezmění. :-) Edit 23.5.2013: Neuvěřitelné, jak vysoký standard si TBBT dokáže udržet i během 6. série. Nevěřil bych, že to řeknu, ale už teď se těším na sérii další! Edit 12.6.2015: Po stále velmi dobré 7. sérii je zde série 8., asi předposlední vzhledem k vývoji. A kvalita a humor je stále na top úrovni, kdo by to byl řek? Tentokrát je zde i docela značný dějový posun, Sheldon se konečně polidšťuje a celé je to prostě takové blíže reálnému životu. Za mě rozhodně pozitivní vývoj. Edit 2.8.2016: 9. série a stále vysoce zábavné. Nevím, jak to tvůrci dělají, ale vážně to není skoro o nic slabší než počáteční série. Za to mají můj obdiv a respekt, každopádně asi by bylo fajn zakončit to hezky sérií 10. Nerad bych se dočkal úpadku jako u HIMYM. (SD, orig.) Edit 8.6.2017: Tak obavy byly zbytečné, TBBT si dokázal vysoký standard udržet i v 10.sérii, která evidentně není poslední. Dokonce se tentokrát dá hovořit i o poměrně zajímavém posunu ve vývoji postav, ne vše se točilo okolo vtípků a gagů. Sice jsem moc sitcomů neviděl, ale myslím, že Big Bang je jednoznačnou jedničkou a pochybuji, že bude kdy překonán. Kombinace inteligence a vtipu je zde naprosto dokonalá. Edit 22.7.2019: Po 11.sérii, která celkem držela vysoký standard, i když už to samozřejmě nebylo tak skvělé jako na začátku, není poslední série zklamáním. Výborných vtipů samozřejmě ubylo, protože postavy jsou po tolika dílech už z velké většiny vyčerpané a vytěžené. I přesto spokojenost a je dobře, že už je konec - i když ne v nejlepším nebo na vrcholu, tak v důstojné fázi. Ne každý seriál to umí (zdravím tvůrce HIMYM). (HD, orig.)

The Wire - Špína Baltimoru

The Wire - Špína Baltimoru (2002)

Po několika velmi pozitivních referencích jsem se rozhodl pustit se do The Wire a rozhodně nelituju. Jeden z nejlepších seriálů vůbec, co se týče práce s postavami. I když hlavní je Jimmy McNulty, tak všechny ostatní od policejních šéfů přes Jimmyho kolegy až po obyčejné dealery a narkomany jsou zajímavé. Dalším obrovským plusem je přesný opak toho, co můžem vidět v ostatních rádoby krimi seriálech, kde neomylní policisté řeší suverénně jeden případ za druhým díky svému neomylnému instinktu. The Wire ukazuje, kolik mravenčí a na první pohled otravné a zbytečné práce je potřeba, aby se alespoň o kousek s případem pohnulo. Žádní supercops, prostě lidé z masa a kostí, kteří dělají chyby, musejí se potýkat s otravnými šéfy, kteří se zase musejí potýkat se svými šéfy atd. atd. První série patří opravdu k naprosté seriálové špičce a těším se na další. Edit 15.1.2019: Druhá série se rozjíždí docela pomalu, chvíli trvá, než si člověk zvykne na všechny ty nový postavy z doků a vytvoří si k nim nějakej vztah. Ale zhruba od prostředka už to šlape na plné obrátky a druhá série tak ve výsledku vůbec nezaostává, tvůrci skvěle propojili všechny linie v příběhu. Edit 26.1.2019: Třetí série se vrací tématem k hlavním padouchům z 1.série Stringerovi a Avonovi, navíc se zde objevuje nesmírně zajímavá a sympatická postava majora Bunny Colvina. Seriál šlape téměř po celou dobu na 100%, a i když je tempo občas pomalejší, tak to stále skvěle funguje jako celek. Závěr je poměrně překvapivý, ale narozdíl od minulých sérií se dá aspoň trochu považovat za happy ending. :-) Na 5 hvězdičkách se samozřejmě nic nemění. Edit 3.2.2019: Skvělý nápad zaměřit se na prostředí škol a dětí, které nemají příliš dobré výhlidky pro život. Proč děti končí na rozích a proč "se s tím nic neudělá?" Spousta zajímavých otázek a málo odpovědí (což není myšleno negativně vůči seriálu, ale spíš realitě). Nemá smysl nějak detailně tuhle sérii rozebírat. Opět zde nejsou v podstatě slabší místa a nezbývá než smeknout nad invencí tvůrců a 100% realističnosti a uvěřitelnosti všeho, co se na obrazovce odehrává. Edit 5.2.2019: Série, která mě bavila o trochu méně než ostatní, což ovšem znamená, že byla pouze výborná a ne perfektní. Líbilo se mi, co rozjel McNulty za blázinec se sériovým vrahem, i když teda chvílemi to bylo už trošku moc přehnané. Naopak dění z redakce novin bylo občas celkem nezáživné. Každopádně velmi důstojné zakončení jednoho z nejlepších seriálů všech dob. Bude mi chybět. (HD, orig.)

Narcos

Narcos (2015)

Narcos předchází pověst jednoho z nejlepších seriálů, které kdy byly natočeny, o čemž svědčí i aktuální 2. místo v místním žebříčku seriálů. Velmi kvalitní seriál to určitě je, ale ten hype okolo něj mi přijde přehnaný. Vyzvednul bych hodně cool look, fantastické herce i věrohodnost. Kde bych ale viděl určitě velké možnosti zlepšení, je koncentrace na opravdu zásadní věci a větší dějová dynamika. Často se skáče příliš rychle v čase, nebo naopak příliš dlouho přešlapuje na místě. Zejména na začátku série se dozvíme, co byl Escobar zač a jak začínal a najednou v dalším dílu už je z něj nejmocnější člověk v Kolumbii. Takovýchto zkratek je tu více. Nicméně na druhou sérii se velice těším, doufám jen, že to tvůrci nehodlají natahovat na více než 2 série. Jakkoli je Escobar zajímavou postavou, stejně jako většina vedlejších postav, tak by to chtělo větší tah na branku a žádné zbytečné natahování Takový Homeland je v tomto ohledu úplně jinde (rozuměj o mnoho dál). Edit 9.12.2017: Dlouho se mi nestalo, aby po nějaké řadě seriálu tvůrci dokázali vymyzat přesně ty nedostatky, které mi vadily. Tady se to povedlo dokonale, ve druhé sérii není v podstatě jediné hluché místo a zároveň mi nepřišlo že by byl vynechán jediný důležitý kousek skládačky. Perfektní práce a v součtu s 1.sérií zvyšuju na plný počet. Edit 20.1.2018: A po naprosto perfektní 3.sérii putuje Narcos vysoko do mé seriálové topky. Obavy, že 3.řada bude zbytečná, a že to bez Escobara a Murphyho nebude ono, byly zcela liché. Tvůrci dokázali opět vytvořit famózní mix akce, napětí a dokumentárního přístupu. Nové postavy zdatně nahrazují staré známé a jsou opět skvěle zahrané. Říkám to málokdy u seriálů, ale již napjatě očekávám další sérii! (HD, orig.)

Impérium - Mafie v Atlantic City

Impérium - Mafie v Atlantic City (2010)

Mafiánská tématika po stopadesátéosmé, takže nic nového a zbytečnost? Ale kdeže...díky seriálové délce se mohou tvůrci vyřádit na propracování děje a charakterů a činí tak s velkou bravurou. Postavy mají svou minulost, vyvíjí se a leckdy překvapují. Steve Buscemi zde dokazuje, že patří k herecké špičce a nepotřebuje to přitom dokazovat v nějakých hollywoodských spektáklech. Velmi zdatně mu sekunduje Kelly Macdonald v roli Margaret, která je také jasným tahounem. Naopak ne úplně mi zde sedí Michael Pitt. Někdy možná až přespříliš důsledná propracovanost a detailnost jde na úkor tempa a spádu, takže v některých chvílích sklouzává dění malinko do nudy. Proto zatím po první sérii opatrné 4 hvězdičky, ovšem celkově velká spokojenost. Edit 17.4.2014: Tak druhá série už má daleko lepší tempo, ostatní klady zůstávají, takže hodnocení se pomalu, ale jistě sune k 5 hvězdičkám, uvidím, co na to 3. série. Edit 10.6.2014: Třetí řada si drží kvality řady druhé, uprostřed chvílemi trochu zdlouhavé, ale závěrečné díly mě přikovaly ke gauči ve velkém stylu. Naprostá paráda! Hodnocení po třetí řadě by pravděpodobně stačilo na 5 hvězdiček, nicméně zatím poslední série byla o poznání slabší než předchozí. Zejména ze začátku jako by tvůrci trochu tápali, o čem vlastně mají vyprávět. Postupně to sice opět dostává ty správné grády, zejména v závěru, ale vyvrcholení už není zdaleka tak úžasné. Nicméně do mé Top 10 Boardwalk bez diskuse putuje. Edit 10.11.2014: Poslední série rozhodla o mém konečném hodnocení, s radostí tak zvyšuji na plných pět! Možná vůbec nejlepší série, která naprosto famózním způsobem uzavírá celou ságu. Fantastická práce s flashbacky, ve kterých je řečeno vše podstatné, ukázáno, jak se formoval Nuckyho charakter a vysvětlena spousta věcí. Nepamatuju si žádný film ani seriál, kde by bylo proniknuto tolik do hloubky hlavní postavy. Vše se logicky a zároveň velkolepě uzavírá, herci hrají stále jako o život a já se tetelím blahem. Až je mi skoro smutno, že už je konec. (HD, orig.)

Jak jsem poznal vaši matku

Jak jsem poznal vaši matku (2005)

No. 1 mezi mými oblíbenými seriály, a to i přes všechny ty nedostatky, kterými začne většina seriálů po prvních sériích trpět. Jenže když je miluješ, není co řešit. Možná ty kritiky na Teda jsou oprávněné, ale do žádné jiné seriálové postavy nemůžu projektovat sám sebe, tak jako do Teda. Barney je samozřejmě klasa, Marshall s Lily páreček k pohledání a Robin je fakt kočka a eště k tomu neuvěřitelně vtipná. Celá pětice funguje spolu pohromadě i každý s každým zvlášť naprosto úžasně, o takové chemii mezi hlavními postavami si můžou jiné seriály nechat jen zdát. Takže po nedávno na jeden zátah zkouknuté 7.sérii se nemůžu dočkat té poslední (tedy doufám, že už poslední, přecijen je to už trošku natahované), která doufám upevní neotřesitelnou první pozici HIMYMu v mém žebříčku. Edit 27.5.2013: Hmm, tak bohužel nejen, že 8. série není poslední, ale k tomu je ještě jako celek hodně slabá (myšleno oproti ostatním sériím samozřejmě). Momenty a situace, pro které fanoušek jako já HIMYM milujeme, by člověk spočítal na prstech dvou rukou. Jo a scénárista, který vymyslel dát dohromady Barneyho s Robin, by zasloužil přes držku... Edit 10.6.2014: Tak scénáristé (počítám, že se podílelo více lidí) by zasloužili přes držku i po poslední sérii. Je to šroubované a o ničem. Prostě 9 sérií je moc, mělo jich být maximálně 7. Vtipy už prostě nefungují, protože se stále opakují ty stejné z předchozích sérií, vážné situace v podstatě taky. Závěr strašlivě odbytý. Zavřu obě oči, odmyslím si poslední 2 série a plné hodnocení ponechám. V top 10 však změnu udělat musím...(SD, orig.)

Sherlock

Sherlock (2010)

Těžké něco napsat těsně po zhlédnutí poslední epizody 2. série, nicméně pokusím se... Fan..fucking..tastic! První série se mi líbila, ale jako by sloužila pouze k uvedení diváka do Sherlockova světa, který je mimochodem naprosto neuvěřitelný (doslova) a jedinečný. Neviděl jsem sice žádnou starší adaptaci Doyleova hrdiny, ale z těch novodobých je pro mě Benedict Cumberbatch zhmotněním Sherlocka Holmese (omlouvám se Downeymu, ale filmy s jeho Sherlockem nesahají tomuhle seriálu ani po vršek paty, ačkoli sám Downey je asi tím nejpozitivnějším, co na nich jde najít). Závěr poslední epizody 1. série naznačil, čeho bychom se mohli dočkat v pokračování. Byl to ovšem opravdu jen náznak, protože 2. série začíná epizodou, která prostě musí divákovi vyrazit dech. Baskerville zase upoutá svou skělou skoro až hororovou atmosférou a finále 2. řady asi většině diváků dopřeje pár bezesných nocí, ve kterých ze spaní budou jen stále vykřikovat: "Já chci víc, ještě, prosíííím!". Ano, já chci taky víc, co nejdřív, prosím! :-) Edit 22.1.2014: No po třetí sérii si nejsem tak úplně jist, jestli chci ještě víc. Tvůrci asi chtěli zaexperimentovat s výstavbou vyprávění a zkoušejí diváky, co jim ještě projde. První dvě epizody pro mě bohužel nekonzistentní a příliš překombinované, navíc s (na Sherlockovy poměry) dost marným rozuzlením. Třetí díl pak docela reputaci této série napravil. Jen doufám, že v případném pokračování se tvůrci raději vrátí ke schématu 2. série. Edit 2.12.2018: Tak bohužel obavy se naplnily a 4.série nejen, že nepokračuje ve šlépějích sérií předchozích, ale snaží se o nějaký novátorský přístup s upozaděním řešení záhad a důrazem na přátelství a rodinu, což bohužel nefunguje a moc nebaví. Pořád jsem čekal, kdy už TO přijde, nějaký geniální zvrat apod., ale ani v jednom dílu se nic takového nestalo. Neřikám, že to je nějaká tragédie, ale úpadek oproti prvním 2 sériím je tu ještě markantnější než u série třetí. Tak teď už fakt snad konec...(HD, orig.)

Fascinující proměny přírody

Fascinující proměny přírody (2009)

Jeden z nejkrásnějších dokumentů, které jsem kdy viděl. Některé záběry jsou opravdu dechberoucí a smekám před filmaři, z jakých pozic a jakým způsobem dokázali některé scény natočit. To platí zejména pro podmořské scény ve 4. a 6. části. Čtvrtá část je pro mě také vrcholem celého dokumentu, tenhle díl je, co se týče hodnocení, čistých 100%. Terejové mě naprosto dostali. Nemohu také nezmínit hudbu, která je na dokument nezvykle výrazná a opravdu moc povedená. Krom malilinko slabší 1. části s ledními medvědy, kde jsem se tolik nového nedozvěděl, jsou ovšem všechny ostatní díly minimálně na 90%, a proto nemohu Fascinující proměny přírody hodnotit jinak než plným počtem. (HD, dabing)