Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Dobrodružný

Recenze (1 461)

plakát

Minamata (2020) 

Na filmu je pro mě nejcennější vnitřní vývoj Smithe, který od počátečního odstupu, až odporu k celé záležitosti, je podtupně zapálí pro marný boj těžce postižených místních obyvatel proti vedení společnosti, znečisťující okolní vody. A to ho přivede k fotoreportáži, která na sklonku jeho profesní kariéry přinesla jedny z nejpůsobivějších černobílých fotografií o lidském utrpení. Johnny Depp v hlavní roli podává působivý výkon.

plakát

Minari (2020) 

Hrozně pomalý rozjezd. Divák jaksi tuší že každé pozitivní sdělení  během filmu je vyváženo negativními až  tragickými dopady. Přesto konec filmu nevyznívá smutně a dává tušit novou naději...

plakát

Muž se zaječíma ušima (2020) 

Na tento film jsem se chtěl podívat hlavně kvůli hercům v hlavní roli. A nezklamali mě. Příjemně překvapil nečekaně vážný syžet a myšlenky, nutící k zamyšlení.

plakát

Nechte ho jít (2020) 

Může obsahovat spoiler! Jak smutné. Ne kvůli konci, ale kvůli obrázku mezilidských vztahů, který nám film prezentuje. ("Life is a list of losses"). Žádný příběh k pozvednutí nálady na zimní večer. Ale v podstatě průměrný film, který nezachrání ani strárnoucí Kevin Costner.

plakát

Neviditelný (2020) 

Zapomeňte na to, pokud jste viděli některého z předchozích "Invisible Man". Tady funguje dlouho spíše strach z neznáma, nežli "teror neviditelného". A vůbec není jasné, jak se děj bude vyvíjet. Dlouho vrší překvapení na překvapení v dějových zvratech, až teprve ke konci se stane trochu předvídatelným. Ale pocta tvůrcům, že s divákem tak dlouho hrajíotevřenou hru!

plakát

Osel, milenec a já (2020) 

Začátek svádí ke zcela jinému příběhu, děj se rozjíždí teprve s příjezdem Antoinette do Cévennes, odkud  se chce vydat s oslem na trail po stopách cesty, kterou v 19. století podnikl R.L. Stevenson a napsal o ní knihu. Oslík Patrick je boží, a celý film velmi pohodový.

plakát

Perry Mason (2020) (seriál) 

Seriál a jeho hodnocení mají pro mě dvě stránky. Jako bývalý věrný čtenář Gardnerových krimi, které u nás v 60.- 80. letech minulého století hojně vycházely v českém i slovenském vydání (byť zdaleka ne všechny, jež byly plodným spisovatelem v Masonovské řadě napsány), je seriál všechno možné, jen ne nové vypodobnění postavy Perryho Masona, jak vzešla z pera E.S.Gardnera . Na druhé straně u dnešní mladé generace je celá bibliografie knih s Masonem historií, ke které se stěží budou vracet. A tak tvůrci vsadili na, zjevně ne prvoplánově akční, retro-krimi (byť s místy až příliš realistickými detaily). A podařilo se. Nevím co na to říkají dědicové literárání pozůstalosti Gardnera, ale pokud chtěli oživit zájem o případné nové vydání klasických detektivek s Perrym, tak se, troufám říct, trefili do černého. Zajímavý příběh, věrohodné vykreslení doby a sympatický představitel hlavního hrdiny... A jenom na okraj: v této verzi příběhů o Perry Masonovi je Mason nejprve soukromým detektivem, až v polovině série se stane právníkem, když tvrdí, že byl "koncipientem" právníka E. B. Jonathana, a pak se připravuje na advokátní zkoušky, aniž by kdy navštěvoval právnickou školu (sám autor Perryho Masona Erle Stanley Gardner sice navštěvoval krátce právnickou fakultu Valparaiso University v Indianě, ale už po měsíci byl vyloučen. Po přestěhování do Kalifornie se sám učil na advokáta a složil zkoušku bez dalšího formálního právnického vzdělání).

plakát

Po francouzsku (2020) 

O tom, že kocour má být převtělením zemřelého manžela, víme z popisku filmu, ale v samotném ději se to dozvídáme, až v druhé půlce filmu, když se, mrška jedna, ztratí... Potom ale nabývá děj na zajímavosti. Výborná Michelle Pfeiffer (delší dobu jsem ji neviděl, ale čas jí až tolik neublížil a hrát pořád umí) a celkově zajímavá atmosféra filmu - zvláště pro toho, kdo zná Paříž a nyní možná s nostalií vzpomíná...

plakát

Pro balík prachů (2020) 

Vše se odvíjí od výchozí premisy, jestli uvěříte Tomovi (L. Neeson), že chce přestat žít jako zločinec, odevzdat nakradené miliony a jít do vězení - to vše pro lásku k Annie. Pokud ano, potom máte šanci se dobře bavit až do konce.  Neeson hraje svůj standard, možná trochu pod něj, ale naštěstí jsou tu i jiní (K. Walsh a J. Donovan), kteří to trochu pozvednou.

plakát

Půlnoční nebe (2020) 

Něěkolik motivů žánru science fiction je propojeno do děje, ve kterém se prolínají dvě dějové roviny. Logicky divák očekává, kdy a jak se propojí. Ale práívě toto kdy a jak je pro mě nejvštším bonusem filmu a proto jej hodnotím za čtyři. Podle ně se Clooney po čtyřleté odmlce vrátil v dobré formě. Jako herec i jako režisér. A navíc skvělá hudba Alexandra Desplata !