Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Dokumentární
  • Dobrodružný
  • Akční

Oblíbené filmy (10)

Tenkrát na Západě

Tenkrát na Západě (1968)

Vše již tady bylo řečeno, takže nelze než konstatovat: nejlepší western všech dob a jeden z nejlepších snímků všech dob. Výteční herci, výborný scénář, podmanivá hudba, precizní kamera a samozřejmě dokonalá režie. Zkrátka neskutečný zážitek. Obě scény (úvodní a závěrečná) vstoupily svou vyjímečností do dějin kinematografie. Pro mě osobně nejoblíbenější film.

Přelet nad kukaččím hnízdem

Přelet nad kukaččím hnízdem (1975)

Neskutečný...Skvělý příběh, mistrovská režie a dokonalý výkon Jacka Nicholsona. Vrchní sestra Mildred Ratchedová v podání Louise Fletcherové je důstojnou soupeřkou McMurphyho. Za velmi šťastný počin považuji obsazení dalších rolí, především chovanců ústavu, jmenovitě Dourif, Redfield, DeVito, Sampson, Lassick. Skvělou drobnou roli zde vystřihl Scatman Crothers. Zaujala mě i netradiční hudba Jacka Nietzcheho. Jednoduše po všech stránkách vynikající.

Tanec s vlky

Tanec s vlky (1990)

Costnerova rehabilitace „indiánskému národu“ se vším všudy. Počínaje nádhernou a na různé motivy bohatou hudbou Johna Berryho, úžasně nasnímanou krajinou či dobrými hereckými výkony. Snad jedinou drobnou kaňkou na kráse může být v úvodu stereotypní vykreslení armády Konfederace jako oněch „zlých mužů“, ale na tom tenhle film rozhodně nestojí. Costner skládá hold indiánům, jejich kultuře, tradicím a zároveň může být toto dílo jakýmsi všeobecným zamyšlením nad zničením jedné pestré civilizace ve jménu příchodu nové, bílé, té „vyšší“. Z tohoto filmu dýchá téměř dokonale reálná atmosféra prérií Divokého západu a to díky přítomnosti skutečných indiánů a jejich jazyku. Dílo, pro které mám stále slabost, byť se nevyznačuje nějakým důmyslným scénářem, jeho předností je myšlenka sebereflexe a hledání porozumění.

Mise

Mise (1986)

Vizuální pastva zachycená skvělou kamerou doprovázená mimořádným a neobyčejně poutavým soundtrackem Ennia Morriconeho, který vyniká neobvyklým spojením barokní hudby a tradičních indiánských popěvků – to jsou hlavní fragmenty, které mě na Misi nejvíce upoutaly. Zmiňovat nádherné exteriéry Jižní Ameriky by bylo jen zbytečným nošením dříví do lesa. Ústřední postavy celého příběhu prudký kapitán Rodrigo Mendoza a oduševnělý jezuitský kněz Gabriel v podání Roberta De Nira a Jeremy Ironse svými hereckými výkony doslova excelují. Obzvlášť působivá a dojemná je závěrečná scéna, kdy za doprovodu Morriconeho hudby kráčí kněz Gabriel s monstrancí v rukou vstříc mušketám vojáků. Po obsahové stránce nás Mise nutí zamyslet nad střetem civilizovaného bělošského světa zde zastoupeného tehdejšími mocnostmi Španělskem a Portugalskem a samozřejmě bohatou církví se zdánlivě prostým indiánským kmenem. Neudělení Oscara pro Ennia v kategorii nejlepší hudba považuji za největší omyl předávání cen americké filmové akademie. V rámci žánru u mě Mise poráží Scottovo „1492: Dobytí ráje“. Jeden z nejlepších evropských filmů jaký jsem kdy viděl.

Tenkrát v Americe

Tenkrát v Americe (1984)

Monumentální drama naprosto úchvatné po všech stránkách. Počínaje hudbou (pan Morricone), scénářem (nápad s prolínáním časových rovin), hereckými výkony (za všechny De Niro, Woods, ale i dětští představitelé), kamerou, výpravou, kostýmy a konče geniální režií neméně geniálního Sergia. Maestro se rozloučil více než důstojným dílem. Navíc každé shlédnutí je pro mě něčím novým, inspirativním... Zbožňuji závěrečnou opiovou scénu v čínském divadle. Film, který zraje jako víno, a tak to má přeci být.

Lovec jelenů

Lovec jelenů (1978)

Nádherné psychologické drama o síle přátelství. Nesmírně působivá a autentická atmosféra maloměsta, války (ačkoliv je jí zde věnováno jen několik minut) a především dokonalé herecké výkony Roberta De Nira a Christophera Walkena činí tento film nezapomenutelným. Dech beroucí jsou scény s ruskou ruletou "po vietnamsku". Zasloužená oskarová sklizeň.

2001: Vesmírná odysea

2001: Vesmírná odysea (1968)

Nezapomenutelné, originální a do jisté míry převratné dílo. Prostě stejně úchvatné jako knižní předloha. Jedno z mála sci-fi, které mě kdy upoutalo. Ale je to vlastně vůbec sci-fi?!

Zuřící býk

Zuřící býk (1980)

Už jen zhlédnutí traileru mně natolik nadchlo a přesvědčilo, že půjde o mimořádný filmový zážitek, což se také potvrdilo. Robert De Niro v životní roli nelítostného agresivního sobce, kterému zdatně sekunduje Joe Pesci a kouzelná Cathy Moriarty. Nádherný příběh o vzestupu a pádu boxera Jakea La Motty, doprovázený neméně nádhernou vážnou hudbou (zvlášť působivý je soundtrack Cavalleria Rusticana-Intermezzo ve spojení s úvodní znělkou, kde De Niro cvičí v ringu). Po technické stránce zaujme nevšední střih a kamera (zejména její využití ve scénách v ringu). Pro mě osobně nejlepší počin režiséra Martina Scorseseho.

Butch Cassidy a Sundance Kid

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

Nádherný neobvykle pojatý western s těmi nejsympatičtějšími zloději bank. Newman a Redford zahráli své role skutečně mistrovsky. Navíc jednotlivé scény jsou okořeněné parádním humorem. Líbil se mi Hillův netradiční, ale zaručeně originální nápad se sekvencema, kde si Butch, Sundance a Etta užívají v New Yorku. Film však také vypovídá s kapkou nostalgie o tom, že staré časy již nelze vrátit. Závěr naprosto legendární. No a hudba? - "Raindrops..."