Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Krátkometrážní
  • Komedie
  • Akční
  • Dokumentární

Oblíbené filmy (10)

Věčný bojovník

Věčný bojovník (2006)

Finskej řemeslník, co má dílnu na předměstí Helsinek a trpí depresí, jednoho dne zjistí, že je převtělenej hrdina z čínskejch mýtů a bájí. Přijde za nim divnej týpek, začne ho učit kung-fu a chce po něm, aby dokončil svoje poslání a vyrobil mu "sampo" (ale na to, co to vlastně je, si musí přijít sám). Příběh je na první pohled totální bizár a úlet, co by neměl dávat smysl, ale je to celý nějak podivně geniální a hrozně mě mrzí hodnocení, se kterým tu tenhle film visí. Vyprávění střídá dvě časový linie - jednak reálnou ze současnýho Finska, jednak mýtickou z pravěký Číny - který se na konci filmu propojí nečekaným rozuzlením, který tomu celýmu dá smysl. Možná o něco takovýho se pokoušeli sourozenci Wachowský při natáčení Atlasu mraků, ale tady to na rozdíl od Atlasu funguje a sděluje něco podstatnýho o lidský smrtelnosti: Jadesoturi je epos o touze po věčným životu a o naději, kterou si lze zachovat i s vidinou vlastní smrti. Dlužno podotknout, že by tenhle epos nebyl ani zdaleka tak epickej, kdyby nebylo geniálního akordeonovýho soundtracku Kimma Pohjonena: za zhlídnutí ten film stojí už jenom kvůli němu.

Život Briana

Život Briana (1979)

“He’s not the Messiah. He’s a very naughty boy!" Definitivní film o zrodu křesťanství a geniální komedie od začátku do konce. Monty Pythonům se podařil husarský kousek: udělali si legraci z celého křesťanstva (a židovstva k tomu), aniž by byť na moment zesměšnili předmět jejich víry - vlastně se dá říct, že celý film byl napsán a natočen s maximální úctou ke Kristovi a jeho učení. Přesto se tvůrcům podařilo upadnout do nemilosti fanatických následovníků sandálů a tuřínů po celém světě a za to jim patří nehynoucí sláva. “Yes! We’re all individuals! Yes, we are all different!”

Mexická jízda

Mexická jízda (2001)

Pro mě jedinej film o lásce, co neni ani trochu trapnej. A taky jedinej film o sexu, kterej neni ani trochu oplzlej. Tajnej sen každýho sedmnáctiletýho kluka převedenej do filmový podoby, odvyprávěnej tak, jako by to byla ta nejvšednější realita. Naprosto civilní, ale přitom tak krásně natočený - Chivo je mistr svýho řemesla a byl jim i před dvaceti lety. Hrozně bych si přál víc takovejch "vztahovejch filmů".

Old Boy

Old Boy (2003)

Už neni potřeba točit další filmy o pomstě, protože žádnej se nemůže nikdy měřit s Old Boyem - nejlepším korejským bizárem ze všech korejskejch bizárů. Příběh, co by kdekoliv jinde na světě působil směšně (looking at you Spike Lee), dokázal Pak Čchan-uk přeměnit na filmový drama v měřítku antickejch tragédií. Pak Čchan-uk se nebojí bejt občas "moc" a tomuhle příběhu to hrozně svědčí. Geniální kamera, střih, hudba... tomu filmu neni co vytknout. A navrch k tomu má jednu z nejzajímavějších bojovejch scén v celý filmový historii.

Počátek

Počátek (2010)

Absolutně nejlepší Nolan. Ať natočí v budoucnu cokoliv dalšího, tohle bude vždycky ten jeden film, co si budeme pamatovat a který si budou lidi promítat ještě za sto let. Zatímco v jiných filmech se Nolanovi jeho high-concept nápad v kombinaci s překombinovaným dějem trochu vymyká z rukou, tady do sebe pořád všechno perfektně zapadá. Mistrovské dílo po všech stránkách.

300: Bitva u Thermopyl

300: Bitva u Thermopyl (2006)

Naprosto geniální audiovizuální přepíčenost, která se skutečnou historií nemá společného nic než pár jmen. Ale víte co? Mně to vůbec nemrzí a myslim, že by to nemrzelo ani ty Sparťany. Tenhle film má totiž obří koule - a díky tomu ani příběh, co by se dal převyprávět jednou větou, tady nepůsobí banálně. Těšim se, až si tenhle film dám zase znova.