Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Animovaný

Recenze (170)

plakát

Šéfkuchař na grilu (2014) 

Na jednu stranu je to celé o tom, jak to v životě rozhodně nefunguje. Takové totálně naivní od začátku do konce. A na stranu druhou se na to dobře kouká. Když tedy člověk přijme tuto „vlastnost“, udělá si tímhle filmem dobře.

plakát

Ready Player One: Hra začíná (2018) 

U tohodle filmu jsem prožil jedno z nej filmových zklamání posledních let (řečeno slušně). Podle zdejších recenzí jsem se dobře naladil, a pak už jen přicházela jedna sprcha za druhou. Jednak film vypadá jako natočený o dvacet let dřív než skutečně byl. Netuším, proč, ale je to tak. Druhak je to od prvních okamžiků naprosté Béčko, se vším, co k Bé nechvalně patří. Herecké výkony, ale nejen ty, na úrovni telenovely a horší. Vše totálně povrchní a toporné, takže ať se děje cokoli, působí to naivně a pitomě — dialogy, postavy, mimika, emoce, zápletky, vztahy… A to vše se nese na vlnách jednoho klišé za druhým, díky čemuž to působí ještě o třídu debilněji. Přitom námět není zlý, ale to zpracování je trestuhodně diletantnské. Koukání na to všechno svrbí jako vyrážka, a to svrbění se stále stupňuje, až už to nejde vydržet. Nechci to tu pranýřovat, respekt k tvůrcům, ale… No nic,, život jde dál.

plakát

Equalizer 3: Poslední kapitola (2023) 

S každým pokračováním Equalizer ubírá na akci (kterou umí) a přidává omáčku (kterou neumí a ještě ji čím dál víc ředí). V posledním dílu trilogie už je akce jen jako šafránu a tak film úspěšně nudí rozvleklými, zbytečnými, prvoplánovými a topornými scénkami. A když konečně dojde na akci, je ajn cvaj po všem. Vše tu působí dost povrchně až odflákle, jako by se nikomu vlastně ani nechtělo něco předvést. Škoda. Mně osobně druhý i třetí díl potvrdily dojem, který jsem si odnesl z toho prvního — že ten film nestál až tak na Denzelu Washingtonovi, ale Martonu Csokasovi, který zahrál roli gangstera s takovou noblesou, že jsem scény s ním hltal vteřinu za vteřinou, slovo za slovem, gesto za gestem, a film pak vnímal především jejich optikou. Když už pak chyběl, celé to stavělo jen na hodně přestřelené ideji prezentovat Denzela Washingtona jako chlápka s kilometrovým nadhledem a neotřesitelným až otráveným klidem, který s prstem v nose odrovná kdykoli kohokoli (třeba knihou) a ještě si pustí stopky, aby si potvrdil, že je pořád sekáč. Naštěstí aspoň stopáž tohoto nekrologu Equalizera není přestřelená, nicméně i tak mě přepadal pocit, že film trvá věčnost.

plakát

Zabijáci rozkvetlého měsíce (2023) 

Po dlouhé době jsem v kině nevydržel ani půl filmu a musel doslova utéct, protože s každou další scénou se jen stupňovalo mé utrpení. Při vší úctě, neoslovilo mě vůbec nic. Tu necelou hodinu, po kterou jsem se vydržel trápit, jsem v podstatě jen odmítal přijmout fakt, že „tahle nuda se nijak nerozjede“. FIlm vše podává s obdivuhodným citem pro absolutní nezáživnost. A teď tu koukám, že má stopáž tři a půl hodiny, tak to jsem utekl hrobníkovi z lopaty.

plakát

Expendables: Postradatelní 2 (2012) 

Sem tam s chutí zarelaxuji u něčeho vyloženě nenáročného, ale až takhle vymýt hlavu úplnou pitomostí, to už je na mě moc silné kafe. U tohodle stylu jsem nevydržel ani deset minut.

plakát

Equalizer (2014) 

V tomto filmu je geniální postava mafiána, kterou hraje Marton Csokas. Kdykoli se objeví na scéně a něco udělá nebo řekne, i zdánlivou drobnost, to je klenot. Parádní role stejně parádně zahraná.

plakát

Birds of Prey (Podivuhodná proměna Harley Quinn) (2020) 

Pro mě docela rozporuplné, na jednu stranu mi hodně seděla výprava, kostýmy, kamera, často i ujetost, naproti tomu mi to příšlo často celkem prázdné a místy už ujeté až moc. A některé z hlavních postav si zasloužily jiné herce. Objektivně bych dal tři hvězdy, ale za ten vizuál jednu přidávám. V podstatě příjemné překvapení, čekal jsem míň.

plakát

Mission: Impossible Odplata - První část (2023) 

Film působí dojmem, že se do něj tvůrcům vlastně už ani nechtělo. Nic nového a natočené, odehrané i sestříhané bez jiskry, přirozeného dramatu, chemie a citu pro detail. Vykrádačka předchozích dílů v unylejším kabátě, který prostě nezabírá. Nenudil jsem se, film přes všechny své mouchy odsýpá. Ale při odchodu z kina jsem si neodnášel nic, čím by mě oslovil, naladil, co by stálo za připomenutí. Emočně asi jako když vystupuji z tramvaje.

plakát

Spider-Man: Napříč paralelními světy (2023) 

Vizuálně i dějově předimenzované, víc na efekt než na příběh či hloubku, která ale i tak mnohokrát chytí na chvíli za srdce anebo pobaví. Občas se divák ztrácí, a nejen díky hektickému tempu, ale děj jako takový jako by byl prostříhaný a chyběly spojovníky. Přes to všechno je to ale dobrá podívaná, ze které si lze i leccos inspirativního odnést nebo aspoň připomenout. Film končí jako správný comics stylem "pokračování příště". Proč ne...

plakát

Ali (2001) 

Oceňuji, že to není film o boxování, ale o Alim jako člověku.