Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (440)

plakát

Svět podle Daliborka (2017) 

Poměrně prvoplánový dokument. Forma, kterou Klusák zpracovává, brnká na ty správné struny a publikum se povýšeně usmívá. Při trochu kritičtějším pohledu je to ale čistý hyenismus. Daliborka, který nejspíš díky souhře okolností dopadl jak dopadl je mi líto, ale Vítek tu zaprasil víc než slušně. Takže palec dolů. Hezky to napsal Marigold.

plakát

Mlčení (2016) 

Prvních pár minut jsem se těšil jak napíšu komentář o plytkosti děje. Duchovní přicházejí z hlediska každého křesťana zoufale nevybaveni pro jakoukoliv a už vůbec ne misionářskou službu. Neví se modlit před jídlem, jsou sobečtí a zbabělí (hlavně Rodrigues), odpuštění nefandí a vůbec máte pocit, že cesty víry jim jsou cizí. Možná podobně jako mnoho současníků. Každopádně se brzy možná právě proto neubráníte různým úvahám a o to v tomto filmu jde především. Jakkoliv nemusíte souhlasit nebo sympatizovat s hlavní postavou (já vůbec). Díky za takový film.

plakát

Král Šumavy (1959) 

Česká kotlina je krásné místo. žijí zde spořádaní lidé, nemají jiné starosti než pracovat, starat se o své děti, chodit na tancovačky... Ale u státních hranic, tam je hůř. Stále prší, marast, bažina. Z mlhy pak přicházejí ozbrojení zločinci, převaděči agentů, zloději a vrazi zlých tváří, lidský odpad. Mají spojence, starousedlíky, sedláky, kulaky, z nichž každý je podezřelý z podvratné činnosti. Těžká je řehole pohraniční stráže, která s puškou v ruce brání nic netušící občany naší země před tou svoločí. Kachyňu mám rád. Asi to i chápu, ale je to hnus fialovej z kterýho se mi chce blejt...

plakát

Hra o trůny - Za Zdí (2017) (epizoda) 

Nové dno. Vše co bylo řemeslně špatné v předchozích epizodách, je zde ještě horší. Scénář neřeším. Bylo jasné, že heroická akce krále severu za zdí, jenom proto, aby možná získal nemrtvého, který možná přesvědčí Cersei kdoví k čemu, bude mít nějakou podobnou dohru :-). Každopádně chudák Martin. Myslím, že tímto dílem seriál dropnu. Už je to delirium.

plakát

Hra o trůny - Východní hlídka (2017) (epizoda) 

V podstatě souhlas s tím co napsal Psychor. I když se to někomu nemusí líbit, Hra o trůny v této sérii už jen těží z velkého množství rozpracovaných příběhových linek a otazníků z pera autora a z toho že ukazuje divákům to, co si přáli vidět a Martin jim to upřel. Způsob, kterým během několika desítek minut navážou na pečlivě vypracované události předlohy přinejmenším zamrzí. Kupříklad nadechnutí Jaimeho a Bronna dlouho po bitvě, teleportace postav, absence vysvětlování jakýchkoli souvislostí, úžasná parta ve východní hlídce atd. Tato série by sama o sobě bez silné předlohy neobstála a propadla by se do černých čísel. DODATEK: Protože se tu množí komentáře zpochybňující kritiku "teleportací" dovolím si vysvětlit, co my, fanoušci knižní předlohy vnímáme na poslední sérii špatně. Na samotném vynechání děje v případě, že někdo někam cestuje není nic špatného, i když je pravda že Martin celkem důsledně popisoval i toto. Bývá ale slušnost mezi to vložit další příběhové linky tak, aby čas přesunu zdánlivě odpovídal, případně počkat do další epizody. To dá divákovi (čtenářovi) pocit, že nebyl uplně obelhán. Zde se už ani nikdo neobtěžuje cokoliv někam vkládat. Jon s Jorahem jsou na dračí skále. BUM. Jon s Jorahem jsou ve východní hlídce. BUM. Sedm statečných kráčí do bílé tmy. Důvod proč se to děje je myslím na snadě a úzce souvisí s tím, že se "scénáristi" snaží děj spíše zjednodušovat a nové zápletky už neotevírat. Pak by ale nemělo k tzv. "teleportacím" docházet tak, jako teď. Je to neuctivé k divákovi a kvalitní předloze. Ten kdo to nevidí, žije ještě pořád v opojení předchozích sérií a protože dostává pořádně "nažrat" hustokrutých scén, zapomíná, že už jídlo začíná trochu zavánět.

plakát

Hra o trůny - Spravedlnost pro královnu (2017) (epizoda) 

Fandové seriálu prominou, ale jako skalní obdivovatel díla G,R.R. Martina musím konstatovat že toto byla naprostá katastrofa nehodná knižní předlohy. Armáda Lannisterů byla poměrně vyčerpaná válkami v západozemí a samotná představa, že by jen její část takto snadno smetla velkou zahradu je nesmyslná. Navíc naprosto chybí informace o tom, jak se taková síla tak rychle a bez povšimnutí přesunula přes půl země. Viděl scénárista někdy mapu západozemí a přemýšlel nad tím v souvislostech? Chápu, že mohou vycházet z taháku který jim dal Martin, ale toto se opravdu nepovedlo. Jinak naprostý souhlas s komentářem Ironhead. To, co dělalo tenhle seriál dobrým, se pomalu vytrácí a nastupuje plytkost ostatních HBO blockbusterů. Ale chápu že to většina fanoušků ještě nepostřehla protože všichni přece chtějí vědět jak to dopadne...

plakát

Rada nad zlato (2015) (studentský film) 

Dokument jako takový za 5*, provedení pokulhává, zvláště trochu nevyzrálý komentář, ale to je pochopitelné, je to přece studentský film. Naopak střih se mi celkem líbil - ten se blíží profesionální tvorbě. Každopádně je fajn že se někdo pustil do podobného tématu finančního poradenství, které se mnohdy pohybuje na hraně zákona. Tím se nechci dotknout poradců, kteří tuto profesi dělají dlouho a slušně. Pár takových znám, ale realita je, že trh je v současnosti menší, než je počet poradců a vidina snadných zisků udělala z některých společností slušnou pyramidu :-). Ještě bych něco takového uvítal u brokerů, tam je to mnohdy mnohem horší.

plakát

Ztracený svět: Jurský park (1997) 

Pokaždé mě hrozně rozčiluje stupidita některých postav, zde to dosahuje ještě horších dimenzí než v jedničce, kde za svoje chyby byly alespoň po zásluje potrestány. Tady se nestane nikdy nic :D

plakát

Městečko Twin Peaks - Epizoda 8 (2017) (epizoda) 

Úlet. Tohle si dneska nemůže dovolit nikdo, jenom Lynch a po něm nikdo. Chtěl jsem napsat že tohle není Twinpeaks, je to jiné, jiný seriál, je jiná doba, je jiný Lynch a v hlavě to má možná ještě víc pomotané. Kdo ale jsme, abychom mohli posoudit jak má Twinpeaks vypadat :D. Got a light?