Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (2 509)

plakát

O vánoční hvězdě (2020) (TV film) 

Další Janákova vánoční pohádka. Na ty se snad dostávají mastné granty, jinak si to nedovedu vysvětlit. Herecké obsazení a očividná inspirace kouzelnou a výpravnou pohádkou Stardust slibovala mnohé, ale finální produkt je hodně sterilní podívaná, kde chybí snad naprosto všechno. Žádná epika, žádné dobrodružství nebo zajímavější děj. Musíme se spokojit s bandou velmi známých a kvalitních českých herců, kteří říkají naprosté nesmysly v prostředí, které je sice dost vizuálně čisté, ale působí jak z nějaké béčkové videohry. Korunou je předabovaná Němka v hlavní roli. Je až s podivem, jak průměrné to může být, když se na tom podílelo tolik talentovaných lidí.

plakát

Nejlepší přítel (2017) (TV film) 

Docela neškodná vánoční pohádka. Klasika z toho nebude, vracet se k tomu rád také nebudu, ale vůbec mě to neurazilo. Omladina v hlavních rolích poměrně příjemná a neokoukaná. Zkušenější kolegové v menších rolích tak nějak doplňují to charisma, které trošku u Piškulky a Svarinské chybí. Janák se přesunul od teenage komedií k vánočním pohádkám a pokud by mu to šlo alespoň takhle, tak mě to nebude nijak urážet.

plakát

Pretty Woman (1990) 

Naprostá romantická klasika. Dneska už by podobný film asi neměl šanci na úspěch a řekli bychom, že jde o průměrnou romantickou komediie. Pretty Woman je ovšem devadesátková klasika klasik. Julia Roberts je v hlavní roli hodně okouzlujicí a chemie s Richardem Gerem funguje na výbornou.

plakát

Chlast (2020) 

Thomas Vinterberg se vrací do vlasti a znovu to funguje na výbornou. Objevují se zde staří herečtí známí, kteří už v minulosti hojně skórovali nejenom ve Vinterbergových filmech. Nosným elementem je samozřejmě Mads Mikkelsen, který je výborný, tak jako snad vždy. Premisa filmu je velmi zajímavá. Je tu parta středoškolských učitelů, kteří se rozhodnou pustit do experimentální studie, která říká, že člověk má od přírody o půl promile méně než by měl mít, aby mu to dovolilo naplno projevit svůj potenciál. Samozřejmě to sebou nese spoustu problémů jak v osobním životě, tak v tom profesním a ne všichni jsou schopni to zvládnou. Zábavné, poučné a také k zamyšlení. Opět dánská trefa do černého.

plakát

Odebrat z přátel (2014) 

Stále tyhle filmy, odehrávající se na obrazovkách počítačů a jiných zařízení prostřednictvím různých sociálních sítí a komunikátorů, považuji za poměrně originální a osvěžující. Odebrat z přátel mě z tohoto pohledu lákalo. Příslibem bylo osvěžení hororových vod. Začíná to sice slibně, ale ve finále se dostáváme do spirály křičení a obviňování hlavních aktérů. Co mi nevonělo, byly přehnané postavy, jelikož podle všeho sledujeme skupinu naprosto nejzvrácenějších jedinců, kteří provedli tak nějak všechny nekalosti, které Vás můžou reálně napadnout. Je to prostě další blbina, která mohla dopadnout určitě o dost lépe. Čekal jsem alespoň nějaký twist. Bohužel to se nestalo. Tvůrci finální rozhřešení totiž pojali hodně alibisticky a nezajímavě.

plakát

Mank (2020) 

Fincher se upsal Netfilxu a ti mu za to dovolili natočit si svůj vysněný projekt. Scénář svého otce pojednávající o H.J. Mankiewiczovi scénáristovi kultovního Občana Kanea. Takže čistě film prakticky jenom pro cinefily a možná ani pro ně ne. Oceňuji dobovou formu a náhled do zákulisních bojů ranných let Hollywoodu. Celkově však jde Mank hodně mimo mě a nemohu ani říci, že by mě často vyzdvihovaný Gary Oldman nějak více přesvědčil. První zklamání ve filmografii Davida Finchera.

plakát

Green Room (2015) 

Produkční studio A24 produkuje samé zajímavé artovky a také nekompromisní žánrovky. Green Room je jednou z nich. Jako horror bych asi ani tolik tento film neoznačoval, ale thriller naprosto sedí. V hlavních rolích je punková kapela, která se snaží prosadit a potuluje se po všemožných zapadákovech. Po konci jednoho vystoupení se ale dostanou díky náhodě do velmi svízelné situace. V hlavních rolích náckové, mačety, bojoví psi, motorovky, brokovnice, nože a Patrick Stewart. To slibuje velkou zábavu. Ve zkratce je to hodně drsné a nekompromisní. Nejdříve se Green Room poměrně dlouho rozjíždí, ale pak je z toho hodně šílená jízda až do konce.

plakát

Případ Nile Hilton (2017) 

Drsná a bezvýchodná krimi odehrávající se v Egyptě na pozadí Arabského jara, která si nebere servítky ohledně egyptské společnosti plné úplatků s jasným rozdělením jednotlivých vrstev založených na bázi ''něco za něco''. V hlavní roli s Faresem Faresem, kterého můžeme znát z kriminálek Oddělení Q. Zajímavé, špinavé, bezvýchodné. Zkrátka velmi výrazné a trošku i netradiční. Noir detektivka se tu potkává se souciálním dramatem/thrillerem na pozadí velkých společenských změn v roce 2011.

plakát

Zlatý podraz (2018) 

Až mě překvapilo na jak vysoké technické úrovni je Zlatý podraz. Na druhou stranu se není čemu divit, když se podíváte, že Radim Špaček má ve filmotéce výborná Pouta nebo Místa a povedený seriál Svět pod hlavou. Tvůrci se nebáli ani cizích jazyků takže je tu řada postav a herců mimo naší kotlinu. Bohužel to na mě ve finále působí tak, že tvůrci chtěli být spíše jenom světoví, ale ve finále se z toho dalo vykřesat daleko víc. Chybí tomu nějaká větší osudovost a drive. Zlatý podraz příjemně překvapil, ale něco tomu prostě chybí.

plakát

Tucet špinavců (1967) 

Lee Marvin má za úkol sebevražednou misi hluboko v území nacistického Německa a jako svojí jednotku dostane sebranku vojenských vězňů odsouzených na roky vězení nebo k smrti. Z této nesourodé sebranky musí vytvořit fungující tým a uspět v sebevražedné misi. Herecké obsazení je hodně slušné a skupina dohromady dobře funguje. Bohužel na můj vkus je strašně natahovaná fáze výcviku a finální akce nedostane tolik prostoru. Ve finále to totiž mělo daleko větší šťávu, ale cesta k němu byla hodně dlouhá. Vcelku průměrný válečný film s velmi dobrým hereckým obsazením.