Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dokumentární

Recenze (2 509)

plakát

Všichni prezidentovi muži (1976) 

Novinářské drama ze staré školy, kterým se nutně muselo inspirovat i spousta následujících žánrově podobných počinů včetně nedávno oceněných jako Akta Pentagon nebo Spotlight. I zde je vidět snaha novinářů rozklíčovat, co se vlastně dělo ohledně vloupání do komplexu Watergate, které nakonec vedlo společně s dalšími tlaky k rezignaci Richarda Nixona na funkci prezidenta Spojených států. Všechno stojí a padá s výkonem dvou hlavních představitelů Dustina Hoffmana a Roberta Redforda, kteří jsou zárukou kvalitního a charismatického herectví, takže z tohoto pohledu žádný problém. Díky této dvojici poměrně utíká i docela dlouhá stopáž. Celkově se jedná o kvalitní novinářské drama se skvělou ústrední dvojicí.

plakát

Polytechnika (2009) 

Denis Villeneuve dnes již patří mezi ty nejzajímavější a nejoslavovanější režiséry dneška, ale Polytechnika je jedním z jeho prvních celovečerních kousků a je nutno podotknout, že velice povedeným. Dějově se podíváme do roku 1989, kdy probíhalo nejenom politické zemětřesení ve střední Evropě, ale zároveň si to nakráčel student Montrealské polytechniky do školy s puškou a rozhodl se postřílet všechny ženy. Silný námět podle skutečné události umocňuje černobílé vizuální pojetí. Událost je zobrazena z několika pohledů a společně s poměrně krátkou stopáží dělá z filmu poměrně údernou a vizuálně i dějově silnou záležitost. Všem doporučuji podívat se na nějaké Villeneuvovi starší filmy jako je Polytechnika nebo Požáry. Už tady se jednalo o vynikající počiny začínajícího režiséra.

plakát

Krvavá nevěsta (2019) 

Výplachová vyvražďovačka, která ale dle mého názoru nefunguje ani v jedné poloze. Strašlivě mě iritovalo chování celé rodinky, jejich rozhodnutí a jejich myšlenkové pochody. Opravdu tady mi přišlo, že viditelná snaha o bezduchou zábavu zabila naprosto všechno a chyběla zde potřebná lehkost na to, abych tuhle hru dokázal bez problémů přijmout. Mnozí mluví o dobrém castu hlavní postavy, ale mě Samara Weaving absolutně nesedla a zbytek hereckého obsazení stejně tak. Ztráta času.

plakát

Škola života (2009) 

Carey Mulligan je chytrá mladá dívka, která vzorně plní všechny své povinnosti a již má dopředu nalinkovaný svůj život s tím, že půjde na vyhlášenou univerzitu. Všechno se ale mění, když pozná trošku staršího může, který ji umožní žít život v luxusu a pomalu ji odrazuje od její životní cesty. Ne všechno se nakonec ale vyvrbí, tak jak se zdá a za jeho počínáním nalezneme hned několik háčků. Bohužel Škola života je průhledná od začátku do konce a i když je to vcelku příjemná dobovka se zajímavým hereckým obsazením, tak naivní a neinvenční konec zabije jakékoliv naděje.

plakát

Animatrix (2003) 

Sbírka kratších animovaných filmečků na téma světa Matrixu dojíždí na nevyrovnanost kvality jednotlivých kraťasů. Některé jsou super, ale u některých ten nahozený řemen ihned padá. Tvůrci se díky animované formě mohli zároveň více vyřádit ve světě, kde máte nepřeberně možností. I tak jde ale spíše o průměr.

plakát

Le Mans '66 (2019) 

Ještě že máme Jamese Mangolda, ten se dal poslední dobou na tvoření chlapáckých novodobých klasik a Le Mans 66 je opět perfektním kouskem. Nejde o žádný prvoplánový blockbuster plný digitálních nesmyslů. Všechno jde pěkně na dřeň, uvěřitelné a téměř hmatatelné. Krásná dobová atmosféra, perfektně vykreslené závodní prostředí, parádní herecké výkony a příjemný feeling. Bale a Damon jsou výborní, perfektně funguje jejich chemie a zbytek hereckého obsazení taky skvěle sedl. Le Mans je oslavou novátorství a geniálních lidí, kteří dokáží i v zajetí korporátní režie tvořit něco, co má duši a nějaký smysl. Výborný komplexní film, který ukazuje, že i tahle poměrně drahá záležitost se vyplatí v dnešní době natočit. V záplavě digibordelu krásné chlapácké pohlazení, kterému věříte každou minutu a každý metr závodní trati.

plakát

Velký draft (2014) 

Fakt, že Velký draft tak úplně pro nezasvěcené nevysvětluje nic moc okolo dění v NFL, z něj dělá film pro poměrně malé publikum. Nebo je rozhodně složitý pro světové publikum, kdežto v USA, kde je americký fotbal fenomén, který zná úplně každý, nemůže narazit na větší problém. Pro neznalé, tak může být alespoň příjemným sportovní zpestřením, jelikož herecké obsazení se nám sešlo příjemné a film nenudí. Pro znalé je to naopak pouhým prohloubením znalostí, jak to asi zhruba chodí. Celkově se ale jedná o průměrný film, který je výrazně šablonovitý a ve finále tak daleko více televizní nežli například Moneyball. Pokud máte rádi NFL, tak za shlédnutí rozhodně stojí.

plakát

Lepší už to nebude (1997) 

Hodně netradiční romance, která dává vyniknout hereckému umění Jacka Nicholsona. Celý film totiž nebudete vědět, zda tomuto zahořklému postaršímu muži, který má viditelně svých problémů dost, máte vůbec fandit nebo ne. Stopáž je na romantický film poměrně štědrá, ale i to dá vyniknout budování vztahu mezi Nicholsonem a Helen Hunt. Hodně podivného vztahu, ale rozhodně jednoho z nejzajímavějších, co se romantických drama komedií týče. Film je rozkročený do tolika poloh, že je to až s podivem, jak dokáže fungovat i když předvádí takový emoční veletoč. Jeden z restů různých top žebříčků splněn a rozhodně to stálo za to.

plakát

Millerova křižovatka (1990) 

Coenovský styl je tak specifickou záležitostí, že dělá z Millerovy křižovatky celkem náročnou diváckou podívanou, kde moc neuspějete pokud se budete dívat jenom, tak nějak po očku. Gangsterský film, který sleduje počínání jednotlivých rivalů za dob prohibice a hlavním tématem jsou především sázky a filmová femme fatale Marcia Gay Harden. Opět hodně zajímavý počin od Coenů. Mám od nich jiné oblíbence, ale i Millerova křižovatka je nezpochybnitelně kvalitním kusem.

plakát

Zataženo, občas trakaře 2 (2013) 

Příklad toho, jak studia těží ze svých značek a vznikají tak zbytečné repetativní snímky. První Zataženo, občas trakaře byla super originální zábava, kde létala kvanta digitálního jídla, a ikdyž zápletka ani její vyústění nebylo nic extra zajímavého, tak se jednalo o super originální animovaný film. Druhý díl je, jak už tomu tak bývá trošku navíc. Trampoty hlavních hrdinů jsou vyhnány do zbytečných extrémů a všechno je hodně černobílé. Chápu, že hlavní cílovkou jsou děti, ale tady jde hlavně o kalkul a nikdo to nezakrývá. Není to špatné, ale strašně průměrné.