Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Krátkometrážní

Recenze (1 461)

plakát

Zlato (2022) 

A jak by to bylo kdyby jel pro bagr Efron a zlato hlídal Hayes? Ale jinak supr film a ta pointa potěšila.

plakát

All of Us Are Dead (2022) (seriál) 

Po všech stránkách komplexní pohled na to, co by se stalo, kdyby...analogie k současné, už druhý rok trvající pandemii kovidu je jasně patrná. Klobouk dolů před šířkou i hloubkou záběru.

plakát

Nelítostný souboj (1995) 

Dodneška si pamatuju, jak jsme nad tím v době premiéry, tj. před necelými 26 lety, s Milodarem, když jsme šli z toho z kina, ohrnovali nos a říkali, kdepak, ty časy, kdy filmy, kde hráli De Niro a Pacino byly zárukou kvality, jsou nenávratně pryč, todle už nejsou Taxikáři ani Kmotři, todle už je prostě něco jinýho. V tý době, v době našeho intelektuálního vrcholu, kdy jsem právě poznával filmy Bunuela a Saury, byl pro mě Nelítostný souboj jen dalším důkazem úpadku De Nira a Pacina. Bývali jsme mladí, rozzuření intelektuálové, chacha.  Jenže, o 25 let a více později, a budu raději mluvit už jen za sebe, už dávno nejsem intelektuál, ale naprosto všední konzument, kterej si sice furt pamatuje, že kdysi míval "dlouhý vlasy, názory a sny", ale doktor čas pracuje nelítostně a všechny ostré hrany semele, takže nyní už uznávám, že Heat byla už ve své době novodobá klasika, novodobej Kmotr a tehdy sem to zkrátka nemohl chápat. Nyní už to chápu a Heat je novodobá klasika a novodobej Kmotr a nic lepšího už nelze si představit, Nelítostný souboj je to nejlepší, co mohlo být v tomto žánru natočeno.

plakát

Umučení Krista (2004) 

Výjimečně je český překlad originálního názvu výstižnější a lepší. Gibson trochu mate slovem "Passion", o vášeň tu opravdu nejde, pokud za vášeň nepovažujete trýznivou fyzickou bolest. Zde jde opravdu jen o tu fyzickou bolest a tortůru. I když je to dost jednostranný a úzký pohled na celou problematiku, je to v tomto ohledu maximálně působivé, ano, věřím tomu, že takhle nějak to mohlo probíhat a že být zbičován, zmlácen a pak bejt přišpendlenej na kříž nebyla žádná procházka růžovým sadem a že to fakt kurevsky bolelo a věřim taky tomu, že ti co to páchali u toho cejtili obrovskou rozkoš, tím větší, čím větší bylo utrpení oběti. Tady to Melík, kerej to natočil jako sebemrskačský sadomaso, dohnal do absolutního extrému a nemám s tim problém, páč to fyzický utrpení muselo bejt doopravdy naprosto nepředstavitelný a nejspíš to bylo ještě daleko horší, ale v rámci možností to Mel zhmotnil sugestivně jak to šlo.

plakát

Ježíš Nazaretský (1977) (TV film) 

Nad průměr to pozvedá plejáda slavných herců skoro v každý, třeba jen epizodní roli, viz.minutová role Claudie Kardinál, a i vhodně vybraný hlavní představitel a dále Zeffirelliho realizační schopnost, a i když je to dlouhý jak nechci říkat co, nenudilo to. V rámci možností, je to z těch klasickejch interpretací Ježíšova života, ta lepší verze. Líbilo se mi nepatetický obraz ukřižování, Římani se s tim asi moc nesrali. Zároveň člověk po zhlédnutí této minisérie nebo spíš maxisérie ocení Život Briana. Když se to tak vezme, tak Ježíš byl vlastně Father of All Superheroes a Supermanův bratranec, jenom lítat neuměl. Musí se to fakt brát všechno strašně s rezervou, hlavně to, že Ježíš konal zázraky a vstal z mrtvých, zbytek lze celkem chápat a brát.

plakát

Největší příběh všech dob (1965) 

O Ježíšovi byl natočen pouze jeden film, který není úplně pitomej a to je Poslední pokušení, jinak je to samá bída o tom, jakej byl Ježíš dobrák a jak dělal zázraky. Dodneška nechápu, že na těchhle pohádkách stojí celá západní civilizace, zatímco ta východní stojí na tom samym v tmavěčerným. Bylo by fajn, kdyby lidi dostali rozum a přestali věřit pohádkám a nesmyslům. Příhodnější název pro celý mýtus o Ježíšovi by byl Největší podvod všech dob.

plakát

The Beatles: Get Back (2021) (seriál) 

Opravdu vyčerpávající portrét nejgeniálnější a nejvlivnější kapely v dějinách hudby vrcholící legendárním vystoupením na střeše, které trvalo sotva půl hodiny, zatímco délka tohoto dokumentu se blíží nikoliv 6 ale 8 hodinám. Tehdy to mohlo vypadat jen jako nemístný úlet stále divnější kapely, ale z dnešního hlediska jde o zdokumentování posledních okamžiků kapely, která se stala nesmrtelnou.

plakát

Báječná léta pod psa (1997) 

Velmi slabé, ale že až tak plytké to bude? To jsem nečekal. Ten film nemá absolutně žádnej náboj, je to taková série pěkných obrázků, které neurazí. Nejhorší je, že tam  absolutně chybí nějaký humor a přitom je to označený jako komedie. Potom mi tam přišla strašně trapná ta scéna, jak Vetchý vyjede na kánoi s tou bulharkou a vona si hned sundá tričko a ukáže silikonový kozy - to byla scéna jak vystřižená z nějaký americký teen komedie, ale nikoliv z českýho filmu zasazenýho do 60. let. Extrémně trapnej byl představitel malýho Huga a trapný bylo jak si furt ukazovali genitály, bylo to tam třikrát, ačkoliv už poprvý to bylo dost trapný. Pak ta scéna ze splavu, jak se převrhli měla evokovat Romanci pro křídlovku. V televizi koukali na Spalovače mrtvol a Kladivo na čarodějnice, šafránková si četla zločin a trest. Tvůrci se nám snažili vnutit, že jde o pokrokový dílo snažící se vzdát hold nesmrtelnejm kouskům, ale přitom tendle film jim nemůže čuchnout k fuseklím. Já věděl, proč sem se tomudle filmu rači vyhýbal, některý filmy je lepší nikdy nevidět.