Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krimi
  • Akční
  • Thriller

Recenze (1 868)

plakát

Temné lesy (2020) (seriál) 

Krajský prokurátor pátrá po své sestře, která zmizela za nejasných okolností po tragické noci v letním táboře před 25 lety... Docela napínavý příběh, odehrávající se ve dvou časových rovinách - v 90. letech na onom táboře a v současnosti. Nechybí určité tajemno a působivá je i atmosféra konce 90. let, ale občasné oslí můstky a nevysvětlené a nedotažené souvislosti v průběhu a hlavně ke konci vyprávění to celé v mých očích dost oslabují. Lépe propracovaný scénář by jinak zajímavému námětu i zpracování pomohl k lepšímu hodnocení. 60 %.

plakát

Láska na špičkách (2021) 

Příběh "ze života"? TO NE. Ty úvozovky jsou zcela na místě, protože jednání některých postav a mnohé scény rozhodně ze života nejsou. Totální propadák to ale není - je to vcelku snesitelná jednohubka se stále velice přitažlivou Vicou Kerekes. 40 %.

plakát

Jan Žižka (2022) 

Příběh ze života slavného vojevůdce, ale z období, kdy ještě příliš slavný nebyl... Skvělí herci, výborná hudba, oku lahodící exteriéry a solidně natočené bojové scény. Příběh je ale docela banální a nesourodý, když drsné válečné běsnění střídá romance jak z červené knihovny a jako celek nedokáže silněji vtáhnout. Čekal jsem víc - velkolepější a komplexnější představení legendy pozdního středověku. Petrovi Jáklovi fandím a vážím si ho za to, co dokázal, ale ty čtyři prostě nedám. 65 %.

plakát

Stranger Things (2016) (seriál) 

Do retro stylu 80. let stylizovaný seriál, z něhož doslova sálá dobrodružství, tajemno a napětí, které prožívají hrdinové jeho příběhu z městečka Hawkinsu. Skvěle seskládaný příběh, v němž se protíná několik linií, skvělá syntezátorová a rocková hudba, příznačně doplňující tu osmdesátkovou atmosféru a výborní herci v nezapomenutelných a výtečně napsaných postavách. Kromě osvědčených harcovníků, jako je David Harbour nebo Winona Ryder, mne nadchla Millie Bobby Brown a celá parta dětských hrdinů, která příběh neskutečně obohacovala a myslím, že byla přímo jeho hlavním - nosným kamenem. První a druhá série je u mne na čistou pětku, třetí a především čtvrté pokračování však trošku ztratilo dech a kouzlo a vidím je na čtyři, resp. tři hvězdy. Parádní práce všech, kteří se na seriálu podíleli. Silná závislovka a krásný, nostalgický výlet do 80. let a do filmové tvorby tohoto období a taky do dob pravého dětského kamarádství a dětských part. 85 %.

plakát

Bitva v ústí Šeldy (2020) 

Příběh tří různých lidí, jejichž osudy se protnou v bitvě v ústí řeky Šeldy na podzim r. 1944. Velice dobře natočený snímek (vynaložené nemalé prostředky jsou znát) z bojů o strategické území, otevírající cestu k osvobození důležitého přístavu Antwerpy a kvalitně napsaný a provázaný příběh. Velice zajímavý film. 75 %.

plakát

Sám doma (1990) 

Jedna z nejoblíbenějších vánočních komedií o klukovi, zapomenutém rodiči v jejich velkém domě a dvojici (ne)povedených lupičů... Hlavní přednosti filmu jsou skvělá atmosféra a mnoho nápaditých a vesměs velice vtipných scén. Prostě správná vánoční pohodička. 75 %.

plakát

Elisa a Marcela (2019) 

Krásný, působivě černobíle natočený snímek o lásce dvou žen, odehrávající se ve Španělsku na přelomu devatenáctého a dvacátého století - v době, kdy vztah osob stejného pohlaví byl zcela nepřijatelný. Láska Elisy a Marcely byla neskutečně silná, čistá a upřímná a obě ženy za to, aby mohly žít společně, velmi srdnatě bojovaly a mnohé obětovaly. Isabel Coixet má jako režisérka i scénáristka můj velký obdiv a tento její počin ho jen upevnil. Nádherné představení opravdové, čisté lásky a vášně prostřednictvím pohledů očí, gest, výrazů tváří a krásně navozené atmosféry. Obě herečky jsou vynikající a maximálně přirozené a to vše ještě působivě doplňuje hezká hudba. Pro mne nebývalý zážitek. 90 %.

plakát

Krakonošovo tajemství (2022) (TV film) 

Nová pohádka Petra Bebjaka mne velice příjemně překvapila. Hezký příběh, který se nepotřebuje opírat o čerty, draky, ježibaby, hejkaly a čáry-máry v každém druhém záběru, pohádka, kde prince nahrazuje trochu nerozhodný a naivní, ale v jádru dobrý a citlivý mladší bratr pána zámku Adam a krásnou princeznu prostá dívka Liduška, příběh, v němž nechybí láska ani zlo, které, stejně jako v každé jiné pohádce, nakonec podlehne dobru a nechybí ani humor, který obstarává především postava národopisce Jiráčka v podání Ondřeje Sokola. Tím, kolem něhož a jeho tajemství se vše točí je však vládce hor Krakonoš, který má úžasné charisma a vyzařuje z něj respekt, přísnost i dobrosrdečnost, což je velká pochvala pro výborného Davida Švehlíka. Herci celkově velmi dobří, přirození, bez zbytečného pitvoření se. Moc příjemná pohádka. 75 %.

plakát

Studené nohy (2018) 

Aby zaplatil své dluhy, je přinucen vykrást údajně prázdnou vilu bohatého podnikatele. Jenže se to pořádně zvrtne a divák se díky tomu slušně zasměje. Já se tedy docela nachechtal a velice příjemně se pobavil se sympatickou sestavou německých herců. 70 %.

plakát

Tajemství staré bambitky 2 (2022) 

Ivo Macharáček se rozhodl po jedenácti letech natočit pokračování vcelku úspěšné pohádky, přičemž zachoval kostru příběhu a zůstaly všechny postavy z jedničky, ztvárněné stejnými herci. Několik nových postav, které se objevily, příběh oživily - především královna Julie v podání Veroniky Khek Kubařové. Co se příběhu týče, oproti první "bambitce" je propracovanější a zajímavější, avšak vedle zajímavých a vtipných scén nabízí také scény hloupé až slaboduché a stejně tak působí i písničky, které děj filmu vyplňují. Nejzajímavějšími aspekty filmu tak zůstávají postavy, velice dobře ztvárněné Jiřím Lábusem, Miroslavem Vladykou, Ondřejem Vetchým a právě Veronikou Kubařovou a také hezké záběry české krajiny a krásných interiérů našich historických památek. 50 %.