Reklama

Reklama

Bitva v ústí Šeldy

  • Nizozemsko De Slag om de Schelde (více)
Trailer

VOD (1)

Obsahy(1)

Bitva v ústí Šeldy, jedno ze zlomových střetnutí druhé světové války, svede tragickým způsobem dohromady pilota kluzáku, nacistického vojáka a zdráhavou odbojářku. (Netflix)

Videa (1)

Trailer

Recenze (111)

Necrotongue 

všechny recenze uživatele

Holanďani mě v tomto případě oklamali, protože název filmu byl poněkud zavádějící. Bitvu totiž pojali téměř komorním způsobem a snímek pojednával spíše o holandském odboji, který dodal spojencům v průběhu války množství cenných informací. No, a protože mě filmy o odbojové činnosti baví, nemůžu si stěžovat. Vlastně můžu. Vadí mi, že se začaly válečné filmy točit pouze v angličtině. Začínám mít pocit, že je anglicky mluvící publikum alergické na titulky, ale mně fakt vadí, když mluví Holanďan s Britem, oba mluví anglicky a předstírají , že je mezi nimi jazyková bariéra. Ve starších válečných filmech mluvili Němci německy, Francouzi francouzsky, Britové a Američané anglicky a vše řešily titulky. Na tento nový způsob si nemůžu zvyknout. ()

Warhorr 

všechny recenze uživatele

Rok a půl jsem se těšil, že dostanu pořádnou válečnou nálož. Navíc když se jedná o nejdražší holandský film. Nemůžu se však zbavit dojmu, že do toho Heijningen nepraštil se vším všudy. Bitva v ústí Šeldy, neboli také v angličtině Zapomenutá bitva. Zapomenutá dá se říct opravdu je. Prostý člověk, jenž se o tuto tématiku nezajímá, tak se s touto bitvou setká poprvé a samotná, v češtině dostupná, literatura vesměs snad neexistuje. Už proto jsem byl tak neskutečně natěšen, že se tuto událost rozhodl někdo zfilmovat. Antverpy, jenž byly spojenci osvobozeny, se nemohly naplno a bezpečně využívat, dokud nebyly protější, vzdálenější břehy vyčištěny od nepřítele, a které byly pod neustálou nepřátelskou palbou. Ale dost historie. Sledujeme osudy tří lidí. Holandskou příznivkyni odboje, holandského kolaboranta bojujících v řadách Německa a pilota kluzáku se svoji posádkou. No a hned tady nastává kritický okamžik. Na tu stopáž je to místy děsně, ale děsně utahaný. Pokud bychom sledovali pouze příběh z jedné strany ( kolaborant ) a druhé, například jen odbojářky, mohlo to být rozhodně daleko zajímavější. Takhle se tu přeskakují scenérie jednotlivých postav, někdy jen na pár minutek a mě to prostě nebavilo. Navíc to putování přeživších po mokřadech a zatopených pláních ze sestřeleného kluzáku, to je prostě zabitých 20 minut. Já dle traileru doufal, že budeme svědky válečné vřavy, která s námi pořádně zalomcuje. Taky jsem čekal nějaký, alespoň trošičku globálnější pohled na celou operaci, nějaký rozbor. Nic takového rozhodně nečekejte. S Bitvou o Šeldu to má společný opravdu jen název. Pokud by někdo film pojmenoval jinak, asi bych si netipl, že se o tuto bitvu vážně jedná. Akce je tady pramálo ale zase stojí zato a jsou velmi dobře natočeny. Chválím i kameru, která je obzvláště při bojových scénách skvělá, a za kterou by se nemusel stydět ani Deakins s Kaminskim. Po technické stránce snad nemám výhrady. Od techniky po uniformy, tady si tulipáni dali záležet. Ten rozpočet jde značně cítit. Za víc jak tři hvězdy ale prostě hodnotit nemůžu. Škoda, čekal jsem, že vystřelím z gauče jak u Černé knihy. ()

Reklama

Kopi1 

všechny recenze uživatele

Velmi dobré zpracování války v Nizozemsku, i když je film více drama asi 3 různých postav, jejichž děje se na konci propletou, tak jsem si film užil. Chválím hezké a přesné lokace a vlastně celou produkci, je vidět, že tvůrci si dali velkou práci, aby vše vypadalo realisticky. Akce moc nebylo, ale s tím se většinou počítá u těchto evropských filmů, ale když byla, tak byla parádní se skvělou kamerou a delšími střihy. Mohlo to být o něco kratší, protože zde byla hlušší místa, ale nějak jsem se nenudil. ()

bourec 

všechny recenze uživatele

Válečný filmy jsou až někde v pozadí mojí žánrový oblíbenosti. Šeldu jsem si pustil , protože to má vynikající hodnocení, a s nizozemskýma filmama se až tak často nesetkávám. Vypadá to docela nákladně. Příběh to má taky slušnej, což je v případě válečňáků super, protože většinou to bejvá jen bezduchý střílení. Celkově mě to ale nijak moc nezaujalo. 50%. ()

Maynard. 

všechny recenze uživatele

Řekl bych, že taková ta 4 hvězdičková klasika... Něco tomu chybí, ale je to hodně promáknutej film. Podobnej je poměrně málo. Film o tak trochu jiným vylodění než sme zvyklý... Jeden podobnej sem nedávno viděl, taky to bylo od těch seveřanů. A víš jakej je rozdíl mezi severským a americkým válečným filmem? V tom americkým se víc střílí (většinou). Tady se taky párkrát vystřelilo, ale jen na začátku a pak na konci. ()

Galerie (22)

Zajímavosti (35)

  • Tento film se zaměřuje na bitvu o Sloedam na východě Walcherenu. Bitva o Walcheren se odehrála ještě na dvou frontách na jihu a západě, kde došlo k obojživelnému vylodění. (Johnny.ARN)
  • Přibližně v čase 10:30, při útoku tanku T-34/85, jsou dva záběry zrcadlově obráceně. Při jízdě přes plot střelec sedí a střílí zleva a poklop řidiče je vpravo. V dalších záběrech už je vše, tam kde má být. (mikulin)
  • Kluzáky krátce používaly ke komunikaci s vlečnými letouny vysílačku, ale jak je vidět ve filmu, kromě hmotnosti a spolehlivosti to není nejjasnější způsob komunikace a představuje riziko odhalení nepřítelem. Dlouho před operacemi z roku 1944, které jsou ve filmu ukázány, vedl mezi kluzákem a vlečným letadlem další tenký drát, který sloužil k ovládání interkomunikujícího telefonu, po němž se bezpečně a soukromě dorozumívali. (Johnny.ARN)

Reklama

Reklama