Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Krimi
  • Thriller

Recenze (1 891)

plakát

Vycházející slunce (1993) 

Wesley Snipes a Sean Connery vyšetřují záhadnou vraždu mladé ženy v sídle velké japonské společnosti. Typický příklad, jak z poutavé předlohy vznikne sotva průměrný, chvílemi až nezáživný film bez silnějších momentů, bez překvapivých momentů a bez výraznějšího napětí. Z průměrnosti snímek nevytáhla ani silná herecká sestava v čele s Connerym. Film, který v hlavě dlouho nezůstane. 55 %.

plakát

Devadesátky (2018) 

Příběh z Kalifornie 90. let z prostředí skateboardové komunity mladých lidí, kteří většinu času tráví na ulici a naplno si užívají svůj teenagerský život. Hlavní postavou je Stevie - klučina v čerstvě teenagerském věku, který se snaží prosadit v partě starších kluků a zde zažívá své první zkušenosti s alkoholem, drogami a sexem. Skvělá atmosféra života americké omladiny devadesátých let, solidní herecké výkony mladých herců a atmosféru výtečně doplňující hudba. Chyběl mi ale výraznější, více a lépe rozvinutý příběh, který by umocnil i tak docela hezký zážitek z filmu. 65 %.

plakát

Příliš vzdálený most (1977) 

Představení nepovedené spojenecké operace Market Garden z podzimu roku 1944 ve velkolepém filmovém zpracování. Působivá výprava, neskutečná koncentrace hereckých hvězd, skvěle natočené bojové scény. Škoda roztříštěnosti příběhu a nepřehlednosti v množství postav, což ztěžuje divákovi hlouběji se ponořit do děje a do postav. Alespoň u mne tomu tak bylo. A ty tři hodiny byly fakt dlouhé. Slabé čtyři hvězdičky. 70 %.

plakát

Equalizer 3: Poslední kapitola (2023) 

Bývalý člen elitní policejní jednotky Robert McCall je zpět a znovu je připraven bojovat za spravedlnost a pomoci svým přátelům z malého jihoitalského městečka, kde se usadil, které ohrožuje místní mafie... Denzel Washington je i v pokročilejším věku nesmírně charismatický a v hereckém výrazu absolutně uvěřitelný, a to nejen jako pohodář u stolu s kávičkou, ale i jako pořádně nasraný posel spravedlnosti v akčnějších scénách. Té akce sice ve filmu není tolik, ale to mu nijak neubírá na poutavosti a napětí, které postupně graduje. Kromě Denzela Washingtona a jeho McCalla se mi docela líbila také dobře napsaná postava mladé agentky CIA v podání Dakoty Fanning a velice mne bavila úžasná atmosféra městečka. I přes poněkud patetičtější závěr příjemná a zábavná podívaná a v mých očích nejlepší z "equalizérů". 75 %.

plakát

Vedlejší produkt (2024) (seriál) 

Skvělá česká kriminálka, která se vyznačuje nevšedním stylem vyprávění, realistickým pohledem na způsob vyšetřování (využití metod na hraně zákona), moderní kamerou, skvělou hudbou a velmi dobrými hereckými výkony. Napínavý děj příběhu a velice dobře napsaná postava kriminalisty, odhodlaného za každou cenu vyřešit případ uškrcené dívky, který má být brzy promlčen. Výborná práce. 80 %.

plakát

Tři mušketýři: D'Artagnan (2023) 

Nové zpracování klasického díla Alexandra Dumase st. nabízí skvělou podívanou. Drží se základního námětu a kostry příběhu, ale svým pojetím je zcela jiné, než předchozí adaptace (jako třeba ta asi nejznámější s Michaelem Yorkem). Je syrovější, pocitově autentičtější a nesází tolik na humor, ani na romantiku a milostné pletky, ale spíš na souboje a napětí, zasazené do skvělé atmosféry špinavých uliček a temných zákoutí, snímané neskutečně nápaditou kamerou a doprovázené krásnou hudbou Guillauma Roussela. Francouzům dávám palec nahoru a moc se těším na další část. 80 %.

plakát

Oznamuje se láskám vašim (1988) 

Romance Karla Kachyni o rodící se velké lásce mezi českým lodníkem a německou dívkou v Drážďanech na podzim roku 1944. Příběh, který sám o sobě není nijak hluboký ani vrstevnatý, ale - kromě toho, že je laskavý, nápaditý, příjemně humorný a na postupně se rozvíjející silné citové pouto mezi dvěma mladými lidmi se krásně kouká - má vlastně i svou hloubku, která je dána prostředím a dobou, v níž se odehrává, všudypřítomným napětím a vztahu zapovězeném postavení obou hrdinů. Silný film s výborným Lukášem Vaculíkem a mladičkou Markétou Hrubešovou, která předvádí nejen své krásné nahé tělo, ale i kvalitní a přirozené herectví. Hezký zážitek. 75 %.

plakát

Scény z manželského života (2021) (seriál) 

Analýza rozpadu jednoho manželství se skvělou hereckou dvojicí Jessica Chastain - Oscar Isaac, s hezkými dialogy a několika emočně strhujícími momenty. Kromě těchto pasáží a naprosto skvělého herectví ústřední dvojice mne však dílo neoslovilo a nevtáhlo tolik, abych šel s hodnocením do čtyř hvězdiček. 65%.

plakát

Městečko Fortitude (2015) (seriál) 

Odlehlé arktické městečko si žije svým poklidným životem. Vše se ale změní po brutální vraždě vědce, který zde zkoumal arktickou přírodu a po nálezu zbytků prehistorické mršiny v tajícím ledovci. Atmosféra v městečku se změní, mezi obyvateli zavládne strach a na povrch vyplouvají různé složité osobní vztahy a souvislosti...Do atraktivního prostředí zasazený krimi seriál s lehkým hororovým a mysteriózním nádechem, dobře vystavěný příběh a postavy v něm, výborná atmosféra, dobří herci. Nad občasnými drobnými nesrovnalostmi v logice či ne zcela pochopitelným jednáním některých postav se dá přimhouřit oko. To ale platí pro první sérii, která mne velice bavila a neváhám s udělením čtyř hvězd. Ve druhé a třetí řadě už jsem ale neviděl poutavé krimi, ale mysteriózní horor čtvrté kategorie, kde nic nemá logiku a mnoho věcí nedává smysl - prostě fantasmagorie na slabé dvě hvězdičky. S1 - 80 %, S2 - 40 %, S3 - 35 %.

plakát

Němá tajemství (2023) 

Veterinář Martin je po vážném úrazu upoután na lůžko a kromě toho, že je částečně ochrnutý, je i neschopný komunikovat se svým okolím, nemluví nerozumí, je uzavřen ve vlastním těle a nemá vůli žít. Tato skutečnost zásadně naruší rodinnou idylu a vše se ještě zkomplikuje, když do děje vstoupí majitelka koně, který Martina zranil a vzhledem k vývoji následných událostí také policie. Silný, poutavý a výtečně seskládaný příběh, který se divákovi postupně odhaluje a odkrývá souvislosti, skvělá kamera, soustředěná na detaily tváří a výrazy v nich a úžasné herecké výkony herců ve všech čtyřech stěžejních postavách. Jsem vždy velice potěšen, když můžu bez pochybností udělit českému filmu vysoké hodnocení, jako je tomu v tomto případě. Díky za něj. 80 %.