Reklama

Reklama

Městečko Fortitude

(seriál)
  • Velká Británie Fortitude
Trailer
Drama / Mysteriózní / Thriller / Horor
Velká Británie, (2015–2018), 21 h 12 min (Minutáž: 47–91 min)

Hudba:

Ben Frost

Hrají:

Michael Gambon, Sofie Gråbøl, Mia Jexen, Luke Treadaway, Richard Dormer, Verónica Echegui, Björn Hlynur Haraldsson, Nicholas Pinnock (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(3) / Epizody(25)

Kriminální seriál odehrávající se v osadě Fortitude na arktických Špicberkách, kde prakticky není zločinnost a kde podle místních zákonů nesmí ani nikdo zemřít a být pohřben. Poté, co dva horníci z místních dolů objeví v tajícím ledovci prehistorickou mršinu, je však za záhadných okolností brutálně zavražděn vedoucí vědeckého týmu (Christopher Eccleston), který ve Fortitude zkoumá arktickou přírodu. Místní šerif (Richard Dormer) se pustí do vyšetřování, ale protože zavražděný byl Brit, brzy se na místě objeví také detektiv Londýnské metropolitní policie (Stanley Tucci) s oficiálním pověřením a spoustou nepříjemných otázek. Brzy vyjdou najevo složité osobní vztahy v uzavřené komunitě a ukáže se, že vražda možná souvisela s velkorysým developerským projektem, který prosazuje guvernérka Fortitude (Sofie Gråbøl). (Bluerider)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (90)

Lischai 

všechny recenze uživatele

Ve svých normálnějších polohách a dílech je to chytlavá detektivka na Špicberkách, kde i děti nosí pušky proti medvědům, každý má depresi a chlastat se chodí do baru kde hraje death metalová kapela dřevorobců. Ve svých divnějších polohách je to Cronenbergovská zvrácenost ze špatných snů. Pokud vás baví jak detektivky, tak polo-sežraná lidská těla uprostřed obýváku, najdete si svoje. ()

SlecnaSmilly 

všechny recenze uživatele

Je jasné, že né každej se může stát fanouškem detektivek ze severu, anžto se vedle sebe v jedné scéně mohou objevit Ölholm, Vidtsrup a Odegard, tedy parádní Ikea koberec, rohová pohovka a jedna z postav seriálu. Slabomyslnější jedinci se v tom pravděpodobně úplně ztratí a v návalu paniky obviní z vraždy třeba Mor Linden, a pak přijde akorát zklamaní, že vrahem nebyla krvelačná knihovna. Já to naštěstí dávám s přehledem sobě vlastním, jelikož jsem velká fanynka a znalkyně zemí severu. Odtud totiž pocházejí ty nejfajnovější objevy, například vůbec nevím, co bych si já chuděra počala bez Švědských kapek, brilantní to směsi bylinek a alkoholu, které pomohou i při těch nejakutnějších žaludečních potížích. Jinak všechny hospodyňky určitě potěší zpráva, co koluje internetem, že výše zmíněná firma s nábytkem a věcma do domácnosti po mistrovství v hokeji uvede na trh novej typ cedníku s názvem Sälak. ()

Reklama

Castrator 

všechny recenze uživatele

Upoutávka na Sky One na druhou řadu seriálu s nádhernou scenérií Špicberk(ů) mě donutila zjistit si informace o seriálu, respektive jeho první řadě. Podíval jsem se na první díl a už jsem v tom lítal. Projel jsem zdejší komentáře a moc jsem nerozuměl tomu, jak někdo může druhý až čtvrtý díl považovat za nudu, během které sledování zapíchl. Během těchto dílů mě seriál napevno chytnul a nepustil, musel jsem čumět dál a seriál dosledovat. Prostředí Špicberk(ů), kouzelná úvodní melodie a atmosféra připomínající Carpenterovu Věc, to jsou vedle skvělého scénáře další plusy. Druhá série už nebyla taková pecka jako série první, ale pořád mě seriál bavi a série poslední, zkrácená, taktéž. ()

Mrkvič 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že jsem už asi dva měsíce nenavázal na třetí díl (možná pouze druhý), frknu sem hodnocení a zbylé díly seriálu smažu. První minuty seriálu byly zajímavé a naplnily mě očekáváním. První díl se tak vezl na vlně, že to bude dost nevšední podívaná. Druhá (a možná třetí díl) už ale byly nudným zjišťováním, že tempo bude pomalé jak líně se loudající zmrzlá nekvalitní vodka. Postavy nezajímavé, nepříjemné a nebo vystupující pouze v nudných scénách. No a za tři díly jsem ani nezjistil, co to vlastně sleduju za žánr. Od všech zde zmíněných to sice má náznaky všech, ale neodvážil bych se ani k jednomu seriál přímo přiřadit. ()

Ratemus 

všechny recenze uživatele

Pěkně mrazivé atmosférické thrillerové drámo plné napětí a hororové atmosféry. vše postupně houstne až nakonec pravda vyleze na povrch. Opravdu netradiční kriminálka se skvělými herci a hlavně v nehostinném prostředí. Kurva, kolikrát mi byla zima za ty herce. Jsem rád, že jsem konečně viděl něco originálního s minimem klišé. Můžu jen doporučit. Odted už nemám rád mamuty. ()

Galerie (126)

Zajímavosti (8)

  • V seriáli v mestečku Fortitude je nutné, aby každý obyvateľ (aj dieťa) nosil so sebou pušku proti ľadovým medveďom. Pritom v skutočnosti je pravdepodobnosť útoku medveďa veľmi mizivá. (vander19)
  • Titulní píseň k seriálu je „Peeling Off the Layers“ z alba „Rivers“ od švédského dua Wildbirds & Peacedrums. (Trajektt)
  • Ruské mestečko v seriáli, ktoré navštívi Stanley Tucci pri svojom pátraní, sa v skutočnosti volá Pyramida. Potom, ako tu Rusko ukončilo ťažbu uhlia, tam ostalo žiť asi desať ľudí. Ostávajú pripravení na to, keby si ruská vláda rozmyslela obnovenie ťažby uhlia. (vander19)

Reklama

Reklama