Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Akční
  • Dokumentární
  • Animovaný

Recenze (106)

plakát

Poslední Mohykán (1992) 

Tak nevím, ale mé očekávání to moc nenaplnilo. Zajímavý námět, zničen rozvláčným scénářem, nevylepšila ani statická kamera, dlouze zírající na nezajímavé okamžiky příběhu. Naproti tomu pochvalu zaslouží výprava a hlavně pak hudba, při jejímž ústředním motivu člověku běhá mráz po zádech. To ale bohužel na historický velkofilm nestačí a přestože to nebylo vyloženě špatné, čekal jsem víc.

plakát

Asterix a Obelix ve službách Jejího Veličenstva (2012) 

Nejsem si zcela jist, na jaké skupiny se tvůrci snažili cílit, ale za sebe mohu rozhodně prohlásit, že nepatřím ani do jedné z nich. Hned úvodní znělka, připomínající spíše další pokračování Jamese Bonda, dávala tušit, že něco asi nebude zcela v pořádku, což se potvrdilo, protože podivný (mírně řečeno) soundtrack Klause Badelta se nezlepšil až do posledního tónu.To, že má film kreslenou předlohu, se kterou by ho asi bylo vhodné porovnat, raději přejdu taktním mlčením, protože "humor" tohoto filmu a humor na který jsme zvyklí z komiksových zpracování, se liší jako den a noc. Najdou se sice i světlé chvilky (imigrant, poštovní holub, severská sauna), ale ty rozhodně nevyváží ty zbylé trapné pasáže. Z herců stojí za zmínku jen Gérard Depardieu, který svým hraním své ostatní kolegy jasně převyšuje. Jestli byl tento díl lepší nebo horší než Olympijské hry posoudit nedokážu, protože ten jsem už naštěstí vytěsnil. Obvykle nejsem zastáncem pravidla jednou a dost, ale v tomto případě je jednou víc než dost.

plakát

The Polar Bears (2012) 

Pěkně animovaná nuda, která je nejen rozvláčná, ale hlavně zcela postrádá pointu, na které dle mého názoru kraťasy stojí.

plakát

Červený trpaslík - Série 10 (2012) (série) 

Tak poté, čeho jsme byli svědky v přinejmenším rozpačité deváté řadě, jsme se konečně dočkali opravdového návratu Červeného trpaslíka. Pár let to sice trvalo, ale za to čekání to jistě stálo. Teď už si jen počkat na povedený český dabing, který jako jedna z mála věcí obstál i ve výše zmiňované deváté řadě a doufat, že se brzy dočkáme řady jedenácté.

plakát

Dovolená s Andělem (1952) 

Soudružská propaganda 50. let v tomto snímku sice místy skoro přesahuje mez únosnosti, ale protože jsem tento film vídal od útlého dětství, vždy jsem si to dokázal nějak přefiltrovat a dobře se pobavit, aniž bych měl nutkání si uvázat rudý šátek kolem krku a hrdě rozšířit řady SSM. Dnes už to vnímám celkem jako klasiku.

plakát

Poslední samuraj (2003) 

Úžasná velkolepá výprava, rychle plynoucí děj, do hloubky vykreslené postavy, propracované bojové scény, výborná kamera a vše doplňující hudba Hanse Zimmera. To vše je Poslední samuraj. Zahrané to je rovněž skvěle, což mě překvapilo zejména u mnou ne zrovna oblíbeného Toma Cruise. Jediná scéna, ve které film trochu klopýtne, je útok ninjů, jejichž počet ani taktika nedávají zrovna dvakrát smysl. Nicméně toto si představuji pod pojmem "historický velkofilm".

plakát

Hobit: Neočekávaná cesta (2012) 

Tak po vizuální stránce a po technické stránce obecně, tomu samozřejmě nic vytknout nelze, protože v tom je Hobit, stejně jako Pán prstenů, na absolutní špičce, i když místy jsem se bál aby záběr nesklouzl ke kýčovitosti Spielbergova Válečného koně. Po dějové stránce už to ale tak dokonalé nebylo. Knihu jsem sice četl již dávno, takže si příběh pamatuji jen ve velice hrubých obrysech a nevím tak, co všechno ve filmu chybí nebo naopak přebývá, ale je znát, že rozdělit tak tenkou knížečku na tři celovečerní filmy asi nebyl úplně nejlepší nápad. Ne že bych se během tří hodin prvního dílu nudil, ale některé pasáže byly dost natahované a ne všude to bylo nezbytně nutné. Oproti Pánovy prstenů, ve kterém se i přes velmi vysoké tempo příběhu muselo místy dost škrtat a nebyl čas zachytit všechno do detailu, je Hobit dost rozvláčný, protože i když je tu díky tomu čas vše rozebrat do nejměnšího detailu, což mě potěšilo, je příběh Hobita o dost jednodušší a přímočarejší než u Pána prstenů a děj se tak nemůže moc rychle posouvat. Na jeden film bylo materiálu asi opravdu příliš, ale dva filmy po třech hodinách by myslím bohatě stačily. Je také vidět, že si Peter Jackson neví moc rady jestli film koncipovat jako pahádku pro děti, kterou Hobit měl být a nebo z toho udělat klasickou fantasy, jako je Pán prstenů. Výsledek na mě působil tak, že svoje děti bych na to koukat nenechal, ale na pořádný temný fantasy příběh to bylo moc utahané. Největším zklamáním pro mě osobně byli ale jednoznačně trpaslíci, kteří mi sice nevadili, ale představoval jsem si je podstatně jinak. Někteří se povedli více, jiní méně, ale nejvíce mne zklamal asi Thorin. Trpasličího válečníka já prostě vidím jako zkušeného bojovníka s plnovousem do pasu, ošlehaného bitvami a zoceleného pobytem v nehostinném podzemí a ne jako mladého cucáka s pár chlupy na bradě, který se navíc ohání mečem a navíc elfským. Možná to tak v knížce je, ale mně to prostě nesedlo. I když to teď po tom všem co jsem tady napsal vypadá, že film byl jedno velké zklamání a obří propadák, hoden maximálně jedné hvězdičky, není tomu tak. I přes těch pár výhrad, které jsem k tomu měl, jsem si film užil, komentář je třeba brát s nadhledem a u mě zatím lepší 4*, ale časem se to třeba ještě zlepší, až to člověk pořádně vstřebá. Každopádně na další díl jsem velice zvědavý.

plakát

Žít po svém (2005) 

Na tento snímek jsem narazil zcela náhodou a vůbec nic jsem od něj nečekal, ale (nebo možná právě proto) velice mile mne překvapil. Vcelku komorní drama, které těží hlavně ze skvělého obsazení. Redfordovi role skvěle sedla, Freemana jsem snad nikdy hrát jinak než skvěle neviděl a dokonce ani Jennifer Lopez, kterou nijak zvlášť nemusím, mi celkový dojem také nezkazila. Dokonce i Damian Lewis, kterého jsem viděl v záporné roli poprvé, byl velice přesvědčivý. Po technické stránce je také vše zvládnuté výborně (režie, kamera, výprava), takže ani na druhé zhlédnutí jsem neobjevil nic, co by mi na snímku vadilo. Příjemná nenáročná podívaná.

plakát

Total Recall (2012) 

Na úvod hned prozradím, že jsem původní Total Recall neviděl, takže nemám s čím srovnávat. Přestože sci-fi rozhodně nepatří mezi mé oblíbené žánry a od filmu jsem absolutně nic neočekával (nebo možná právě proto), velice mile mě překvapil jak po herecké, tak i po vizuální stránce. První půlka byla nápaditá, svižná a celé to působilo překvapivě dobře. Druhá už ale tak povedená nebyla, protože ve chvíli kdy jsem čekal konec, film jel dál, přišel druhý konec,... pak třetí konec a celé to začalo působit trochu nudně, unaveně a hlavně předvídatelně. Výsledek tak nakonec stojí "jen" za tři hvězdičky, ale i když nemůžu říct, že by se mi film nějak strašně moc líbil, určitě mě zaujal a mile překvapil.

plakát

The Beauty Inside (2012) (seriál) 

Skvěle zpracovaný zcela unikátní námět.