Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Drama
  • Krimi
  • Pohádka
  • Rodinný

Recenze (304)

plakát

Hoří, má panenko (1967) 

Film nastavující zrcadlo typycky České povaze. Podle mého názoru vyjímečnost tohoto snímku spočívá právě v obsazení neherců. Kdyby se v sále zjevila tvář známého českého herce, film by stratil na autentičnosti.

plakát

Nezralé maliny (1980) (TV film) 

Naprostá špička televizní tvorby. Samá superlativa...vynikající námět a scénář "PANA AUTORA" Jiřího Hubače, skvostné herecké obsazení, vynikající režie a nesmím zapomenout na zcela fantastickou hudbu Jiřího Maláska a Jiřího Bažanta, která umocňuje dramatický zážitek na druhou ! Velmi bych doporučil autorům tzv. "úspěšných televizních seriálů" jako jsou např. Ulice, Cesty domů, Letiště nebo jiné obludnosti, aby se povinně podívali na to, jak se dělá dramatická televizní inscenace !!!

plakát

Traja chrobáci (1976) (TV film) 

Není co dodat ! Ján Roháč byl prostě génius !

plakát

Létající Čestmír (1983) (seriál) 

V pořadí druhý seriál z dílny autorské dvojice Macourek - Vorlíček. Zde je jasně vidět, že pokud autorům nechybí nápady a fantazie, jsou schopni vyprodukovat na svou dobu vynikající seriál pro celou rodinu, který je navíc nadčasový a zaujme i dnes. S veškerou úctou k panu Zdeňkovi Troškovi, co je mu platné, že jeho pohádky mají vynikající výpravu, nádherné kostýmy a špičkovou digitální postprodukci, když příběh samotný nemá spád a nestojí za nic. Pan Macourek byl prostě PAN AUTOR !!! Navíc se autoři Létajícího Čestmíra obklopili tzv. "osvědčenými lidmi" z předešlých projektů, jak ve filmovém štábu, tak hereckých osobností, takže záruka kvality byla nastavena velmi vysoko.Za všechny jmenuji Karla Svobodu jako autora hudby. Vynikající počin !

plakát

Život a neobyčejná dobrodružství vojáka Ivana Čonkina (1993) 

Ve srovnání s dříve realizovanými filmy autorské dvojice Menzel - Svěrák vcelku průměrný snímek, který ovšem na několika místech graduje celkem vkusnými poentami a lidovým humorem. Mě osobně nejvíce zaujala scéna, kdy Sovětský důstojník provádí výslech příslušníka NKVD v domění, že jde o němce a ten si na oplátku myslí, že i jeho zajali němci. Za pozornost také stojí scéna výslechu žida Stalina nebo vesnický chemik, který se kromě křížení brambor s rajčaty zabývá výzkumem exkrementů !

plakát

Vesničko má středisková (1985) 

Naprostá špička české kinematografie ! Když vezmete v úvahu fakt, že tento film vzniknul vlastně náhodou, tak je to skoro neuvěřitelné ! Pane Svěráku máte můj velký obdiv !

plakát

Třicet panen a Pythagoras (1973) 

Průměrná hudební komedie s Jiřím Menzelem v hlavní roli.Dialogy Zdeněk Svěrák, texty písní Jiří Štaidl, hudba Angelo Michailov. V době, kdy Jiří Menzel nemohl točit filmy jako režisér se alespoň uplatnil jako herec. Ve vedlejších rolích můžeme vidět Lenku Filipovou, Dagmar Patrasovou, Michala Pavlatu nebo Jana Krause.

plakát

Kdo hledá zlaté dno (1974) 

Je jasné, že tento film vznikl na politickou objednávku a pokud chtěli jeho tvůrci (Jiří Menzel, Zdeněk Svěrák, Jaromír Šofr atd..) i nadále točit filmy, jejichž námět si mohou vybírat sami,museli ho realizovat. Vždyť se psal rok 1974 a probíhala tuhá NORMALIZACE. Scénář byl prostě daný a ani Zdeněk Svěrák z "hovna bič neuplete !". Naopak se s Jiřím Menzelem snažili vpašovat do filmu i trošku humoru viz "volání HOŘÍ" a přibíhající vedoucí s hasícím přístrojem nebo hýbající se klobása na talíři v závodní jídelně. Bohužel jako celek film připomíná spíš dokumentární film, který je doplněn hranými scénami. Záběry, kdy oko kamery sleduje pendlující TATRY s pískem a kamením a pod tímto obrazem slyšíte symfonický orchestr je celkem zvláštní a neobvyklá.Dávám dvě hvězdy a to za kameru Jaromíra Šofra a za hudbu Angelo Michajlova.

plakát

Audience (1990) (divadelní záznam) 

Tak jak hry Václava Havla zrovna nemusím, tahle se vyloženě povedla. A to nemluvím o hereckém obsazení. Pavel Landovský je prostě vynikající a Josef Abrhám mu bezvadně přihrává, hlavně gesty.

plakát

Hvězda jede na jih (1958) 

Dle mého názoru druhý nejhorší film Oldřicha Lipského. Ze snímku lze jasně vyčíst, že scénář nebyl z nejkvalitnějších a celý příběh je založen na celkem jednoduché zápletce. Ikdyž byl film obsazen velmi kvalitními herci, výsledek je bohužel nevýrazný a bez nápadu. Navíc koprodukce s tehdejší Jugoslávií filmu spíše uškodila. Osobně dávám jednu hvězdu pouze za herecké výkony pánů Miloše Kopeckého, Rudolfa Hrušínského, Lubomíra Lipského, Josefa Hlinovaze a Vladimíra Menšíka.