Reklama

Reklama

Létající Čestmír

(seriál)
  • Československo Lietajúci Čestmír (více)
Fantasy / Rodinný / Komedie
Československo / Západní Německo, 1983, 4 h 32 min (Minutáž: 44–46 min)

Scénář:

Miloš Macourek

Kamera:

Emil Sirotek

Hudba:

Karel Svoboda

Hrají:

Lukáš Bech, Žaneta Fuchsová, Antonín Kala, Jan Kreidl, Vladimír Menšík, Zdena Hadrbolcová, Petr Nárožný, Iva Janžurová, Ivana Andrlová, Ivan Vyskočil (více)
(další profese)

Epizody(6)

Obsahy(1)

Originální sci-fi seriál z pera Miloše Macourka o létání, kouzelném modrém kameni a úžasných vynálezech: Jednoho rána cestou do školy zakopl Čestmír Trnka o Modrý kámen a ocitl se náhle na Planetě květin. Zažil tu neuvěřitelné věci a přinesl si odtud semínka, z nichž vypěstoval květiny, jejichž vůně mu dala schopnost stárnout a létat. Takové možnosti, jak jistě uznáte, musel Čestmír využít. Ale už první večerní let do školy pro důležité naslouchátko, které učitelka Klepáčová zabavila spolužáku Davidovi, signalizuje, že kouzelné květiny přinesou Čestmírovi i celé jeho rodině nemalé problémy. (Česká televize)

(více)

Recenze (233)

Drom 

všechny recenze uživatele

Není to můj nejoblíbenější seriál a není nejlepší. Dívaje se na sofistikované filmové triky vyvstane na tváři úsměv, především létací scény jsou veselé a v té závěrečné si člověk může řádně vychutnat ta otáčející se křoví, nicméně to vlastně nevadí, protože vše vynahrazuje spíše dětsky zjednodušený příběh na poměrně obvyklé téma a pak především vynikající herecké výkony. Většina herců je dobrá, stejně jako si je pamatujeme z ostatních československých komedií, ale vynášet do nebe dnes budu Vladimíra Menšíka za neuvěřitelný výkon především jako Čestmíra zestárlého díky květině. Všimněte si těch drobných gest a výrazů, jak hopsá a artikuluje, jak se chová, dokonale navozuje pocit malého kluka v těle dospělého. Neuvěřitelné. Dávám sice jen tři hvězdičky, ale určitě jsou to tři lepší a možná by na místě byly čtyři. V každém případě to ale stojí za to i jen kvůli výkonu pana Menšíka a určitě seriál prohlašuji za nezávadný pro děti. ()

ChrisChilly 

všechny recenze uživatele

Je to další klasika mého dětství. Já jsem tam těch 5 hvězdiček měla, ale musela jsem jednu strhnout. Po letech jsem totiž seriál zhlédla a viděla tam pár nejasností, které byly chybou scénáře. Ano, i mistr tesař se někdy utne. Jednalo se spíše o drobnosti, ale můj dospělý mozek zkrátka nenechaly na pokoji. Uznávám, že když jsem bývala cílovou skupinou, tak jsem nad takovými věcmi absolutně nepřemýšlela a seriál hltala. Takže teoreticky dávám 4,5 ★. ()

Reklama

Segrestor 

všechny recenze uživatele

Seriál nesoucí se v duchu: pojďme si udělat prdel z vážné sci-fi a udělejme to pro děti. Tam sci-fi a fantasy patří! Nakonec ale přeci jen vzniklo komediální dílko, které se o svou nesmrtelnost postaralo a to právě díky, komunisty zatracovanému, sci-fi prvku. Bylo to takové světlo na konci tunelu komunistické éry v Československu. Bohužel to ale ještě stihli sprznit pesničkou od Michala Davida. Nárožný a jeho idiotská seriálová famílije byli opravdu skvělí a uličnický Čestmír vlastně také. ()

Heui 

všechny recenze uživatele

Celkem slušný český seriál, kde se zase sešlo perfektní herecké seskupení. O tom žádná, o zábavu je postaráno! Jediné v čem celkem pokulhává je děj, který, podle mého názoru, snad nebyl určen pro seriálový počin, nýbrž pro celovečerní film. Kdyby to celé bylo ve 2 hodinách, asi by mě to bavilo víc. 3,5*. ()

Krystalion 

všechny recenze uživatele

Kdo by neznal tohohle oteklýho záškoláka s chraplavým hlasem, kterej si místo školní docházky v socialistické éře dovolí lízt do nějakýho zvětšenýho kamene a šňupat tam výdobytky moderního socialismu jako je létání, nestárnutí ad. Pak se samozřejmě objeví holič Blecha, kterej si chce tyto kytky přivlastnit. A tvrdě narazí, jelikož v tý době ještě existovala spravedlnost, tak si tenhle zlej kapitalista nehodící se do té doby na sebe uplete bič. A tak to je, tak by měli končit všechny pohádky, že zlo bude vždy potrestáno i když já bych mu dal minimálně dvacet let na uranových dolech a možná i oprátku, aby viděli jeho lokajové, co se smí a co se nesmí ve slušné socialistické společnosti. ()

Galerie (30)

Zajímavosti (16)

  • Park a v něm strom, na němž bydlí dočasně seriálová rodina, se nacházejí u zámku Štiřín. Filmování probíhalo také na Mělníku. (rakovnik)
  • Antonín Kala dostal ako jedenásťročný chlapec honorár za stvárnenie Oskara Blechu 6 000 Kčs a každoročne mu chodili "tantiémy" zo seriálu vo výške 350 Kč. (Raccoon.city)
  • Městečko v seriálu se jmenovalo Motýlkovice. (M.B)

Reklama

Reklama