Reklama

Reklama

Audience

(divadelní záznam)
Československo, 1990, 78 min

Režie:

Jiří Menzel

Scénář:

Václav Havel (divadelní hra)

Kamera:

Ervín Sanders
(další profese)

Obsahy(1)

Spisovatel Vaněk je zaměstnán v pivovaru, protože tam prý nemůže škodit socialismu a není v zájmu státu, aby lépe uplatnil své vzdělání. Jeho nadřízený, starý sládek, má o něm podávat hlášení STB. A tak požádá Vaňka, aby si udání na sebe napsal sám. (oficiální text distributora)

Recenze (97)

vitekmlejnek 

všechny recenze uživatele

Pokud bude někdo v těchto dnech přemýšlet, proč Václav Havel část české veřejnosti tolik irituje (záměrně nepoužívám minulý čas, stačí se podívat do dnešních diskusí na internetu, kolik je tam špíny...), stačí si vzpomenout na repliky postavy Sládka. Nepřesně cituju např.: "Ty se vrátíš k těm svejm hérečkám a budeš za hrdinu, žes s cigánama válel sudy... A co já?!" U Audience, stejně jako u ostatních Havlových her, naprosto neplatí poměrně rozšířené klišé, že s pádem komunismu pozbyly aktuálnosti. Takových Sládků sedí a mudruje (třeba o "fajnovým kriminálu") v každé české hospůdce spousty.... ()

ryhy 

všechny recenze uživatele

Tohle byla moje druhá (první bylo představení mých spolužáků v tělocvičně) zkušenost s absurdním dramatem. A pravdoláskař na mě udělal dojem. Akce se sice člověk nedočká, přesto 2 postavy stačí, aby se divák dobře bavil. A když to navíc jsou 2 tak kvalitní herci... Přesto se to asi nebude líbit každému. Ať žije pivo, 80% ()

Reklama

Brejlil

všechny recenze uživatele

Pro kiddo a některé další. Absurdní dramata nevznikají kvůli prokreslené psychologii postav a nějakému jejich "vývoji". Na neustále se opakujících dialozích, které se od sebe liší jen mírnými změnami se ilustruje absurdita doby s vyprázdněnou komunikací a nic neříkajícími frázemi. Audience možná není nejlepší Havlova hra, ale tento model je v ní dokonale ilustrován. Abrhám a Landovský jej jen skvěle předvádějí, jiný úkol vlastně ani nemají. ()

kondor77 

všechny recenze uživatele

Vděčný a věčný střet dvou nesourodých lidí (zde intelektuál v konfrontaci s  profesně nadřízeným a "dozorujícím" ožralou s funkcí) jehož úspěch přisuzuji neznalosti obyčejného diváka dramatům Ionesca, Becketta a dalších a především postavě nekriticky přijímaného autora. Dvě hvězdičky za všechny herce a třetí za nostalgii s jakou na dobu, kdy jsem záznam poprvé shlédl, vzpomínám. ()

topi 

všechny recenze uživatele

Já si prostě absolutně nedovedu představit v roli sládka nikoho jiného, než Pavla Landovského! Co ten tam předvádí a jak se během představení skutečně ožere z asi více než deseti osmistupňových piv je nehorázný!! Převrhává sklenice, plete si text, že se i sám jeho protihráč Josef Abrhám musí otáčet od hlediště a je vidět jak se směje! Lidé v hledišti to taky poznají a hlasitě se smějí a tleskají! To je prostě bomba! Fakt parádní a takový představení bych chtěl někdy zažít. Viděl jsem to kdysi tenkrát v 90tým v televizi a až ted´ znovu a má to vynikající kouzlo težce porevoluční divadelní scény! Pecka! Po představení se na pódiu ukáží i sám autor hry Václav Havel (který včera bohužel zemřel ve věku 75 let. R.I.P.) a režisér Jiří Menzel a prohodí pár vět, které jsem vyloženě hltal. Těžký osud vylíčí i Pavel Landovský, když vypráví, jak ho komunisté vyhostili z vlasti a 11 let musel žít, tak jak se dalo. Už i z tohoto důvodu bych nikdy u voleb těm bolševickým bastardům hlas nedal, at´ už se děje cokoliv!! V hledišti je možné zahlédnout spoustu našich herců, Iva Janžurová, Vladimír Kratina, Libuše a Miroslava Šafránková, Josef Hanzlík a spoustu dalších. Jedna z nejlepších divadelních her a představení, kterého si moc vážím, už jen pro tu neopakovatelnou atmosféru! A jsem ještě moc rád, že vlastním i LP desku Audience, kde Vaňka namluvil rovnou Václav Havel a stárka Pavel Landovský a nahrávka byla pořízena v roce 1978 v bytě Vladimíra Merty a v roce 1990 ji vydal Bonton. To je pro mě rarita, za kterou děkuji mému tatíkovi. (Také už bohužel R.I.P.). ()

Zajímavosti (11)

  • Actor´s Studio v New Yorku hru uvedlo 17. listopadu 1989. Představení viděli zástupci společnosti MJM Inc., a protože se jim líbilo, domluvili se a v lednu 1990 v Praze pod dohledem kamer konfrontovali své představení s nastudováním Jiřího Menzela. (triatlet)
  • Sládek rozdělá celkem 14 piv. (Kulmon)
  • V audionahrávce (1975) říká Vaněk (Václav Havel), že Bohdalové je 47. Zde v hrané verzi (1990) říká Vaněk (Josef Abrhám), že Bohdalové je 43 (což ji opravdu v roce 1975 reálně bylo). (Dvorik)

Reklama

Reklama