Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný
  • Dobrodružný

Recenze (336)

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Jako by jste u toho byli... Napadá mě jediný seriál, který se Černobylu autentičností a kvalitou vyrovná, a to je Bratrstvo neohrožených. Většinu seriálové produkce tyhle dva televizní klenoty nechávají daleko za sebou.

plakát

Equilibrium (2002) 

Námět sám o sobě není špatný. Pokud by se toho chopil nadaný scénárista (a režisér) a trochu více si s tím příběhem vyhrál, mohlo to být daleko, daleko lepší. Přijde mi, že ten film nějak nemůže najít svůj ksicht, tak si půjčuje, kde může. A Christian Bale by si ten svůj chladný, kamenný výraz mohl dát klidně patentovat.

plakát

Lví král (2019) 

Původní Lví král z roku 1994 je podle mého jeden z nejlepších animáků vůbec a taky je to úplně první film, který jsem viděla v kině. Takže tentokrát je to osobní. Většina názorů na tenhle snímek se víceméně shoduje na tomtéž a já se taky přidám. Na jedné straně tu máme hamletovský příběh, který funguje pořád, špičkovou grafiku a záběry a naprosto fantastickou hudbu. Na druhé straně ale ona hyperrealističnost trochu zabíjí emoce, protože zvířecí obličej zkrátka nemůže přenést stejnou škálu jako ten animovaný. Na mluvícím lvu, který vypadá jako z dokumentu od BBC, je prostě něco, co člověku tak úplně nesedí. Hodně mě mrzí, že kinaři neměli koule na širší distribuci titulkové verze (stačila by aspoň jedna projekce i mimo Prahu). Protože slyšet Johna Olivera v roli Zazu, to je letos zatím asi nejlepší meta-fór, zcela nová úroveň sebeironie (a já ho za to žeru ještě víc než předtím). Co se dabingu týče, tak ten se obecně moc nepovedl. Teda kromě Timona a Pumby, ti jsou naprosto parádní i v češtině. Na druhou stranu třeba scéna na sloním hřbitově, Mufasova smrt a celý Scar jsou snad ještě děsivější než v originále. Pokud šlo hlavounům od Disneyho hlavně o to, traumatizovat novou generaci dětí, dospělákům na 2 hoďky oživit dětství, příliš nezprznit originál a vydělat u toho velkej balík, pak hádám, že se jim to povedlo.

plakát

Star Wars: Epizoda IV - Nová naděje (1977) 

Ne, ani napodruhý mě tenhle fenomén nestrhnul. Vlastně jsem se docela nudila. A ten malej zelenej skřet mě nepokrytě sere ve všech dílech. (Tady vlastně nebyl co?) Můžou se takový věci vůbec říkat nahlas?

plakát

Psí poslání 2 (2019) 

Milý, krásný a strašně, strašně moc dojemný snímek. Povinnost pro každého, kdo má pejsky rád.

plakát

X-Men: Dark Phoenix (2019) 

Dark Phoenix nakonec není vůbec takový průšvih, jak se před premiérou zdálo. Objektivně vzato si ten film čtyři hvězdy nezaslouží. Je to vlastně jen povrchní letní popcornovka, u které je záhodno příliš nepřemýšlet a jen se nechat bavit. Dost taky pomáhá naprosto nulové očekávání a totální neznalost komiksové předlohy. Já na to šla vlastně jen proto, že jsem chtěla vidět Michaela Fassbendera zase jednou na velkém plátně. A kdyby někoho zajímalo, jestli byl skvělý, tak byl. Jako vždycky.

plakát

Shazam! (2019) 

To bylo super! Už v trailerech Shazam vypadal jako Deadpool pro děcka a přesně to jsme nakonec taky dostali. A to vůbec není málo. Z pochopitelných důvodů není humor tak podvratný jako v případě ukecaného žoldáka, ale i tak většina vtipů a gagů funguje. Třeba tu pasáž, kdy novopečený hrdina testuje svoje nové schopnosti,autoři vytěžili do mrtě. Spolu s hlavním hrdinou je to největší devíza filmu. Zachary Levi je ohromný sympaťák a svého dětinského superhrdinu v neustále běloskvoucím pláštíku si očividně užívá. Jack Dylan Grazer hraje v podstatě tu samou roli jako v To, ale díky jeho hláškám mu to divák odpustí. A Asher Angel je po většinu stopáže zachmuřený, protivný puberťák, což je trochu nevděčná úloha. Snad jen ta závěrečná bitka mohla být o trochu kratší a ústřední padouch není napsán zrovna nejnápaditěji. Scénáristi se sice snažili o jakous takous hloubku, nakonec jim zachraňuje zadek charisma Marka Stronga, kterému člověk toho stopadesátého záporáka stejně uvěří. A taky mi příliš nejde pod nos způsob, jakým se Billy se Sivanou nakonec vypořádá, to si Gayden mohl odpustit. Pokud divák přistoupí na hru autorů a neočekává víc než velkou zábavu, nebude zklamán. P.S.: Palec nahoru za parádní titulky v komiksovým stylu na konci!

plakát

Captain Marvel (2019) 

Origin jak podle (marvelovské) šablony v tom negativním i pozitivním slova smyslu. Scénář mi přišel trochu chaotický, záporáci matní a nepříliš zajímaví, Carol Danvers a její girl power funguje, o fungující humor se stará především Jackson a jeho čtyřnohý kámoš. Jo a Brie Larson je když ne trefa do černého, tak do hodně tmavě šedého určitě.

plakát

Sedmilhářky (2017) (seriál) 

Stepfordské paničky v terminátořím režimu. Těch pět hereckých nominací na zlatý Globus (plus ta za nejlepší minisérii) je v tomto případě hodně trefná vypovídací hodnota.