Reklama

Reklama

Když skupina X-Menů vyrazí na celkem rutinní záchrannou misi na oběžné dráze k ohrožené posádce raketoplánu, zdá se, že mají vše pod kontrolou a operace probíhá zdárně. Ale zdání klame. Jean Grey (Sophie Turner) je zasažena neznámou a smrtící kosmickou silou, která ji promění v jednoho z nejsilnějších mutantů. I s podporou ostatních X-Menů Jean zápasí nejen se svou nově nabitou a nestabilní silou, ale i se svými osobními démony. Postupně se dostává do děsivé spirály a ztrácí nad sebou kontrolu. Navíc její myšlení začíná ovlivňovat tajemná postava (Jessica Chastain), která přichází s nebezpečnými návrhy na využití její ničivé síly. Grey se mění v Dark Phoenix a stává se hrozbou nejen pro své nyní již bývalé přátele z řad mutantů, ale pro celou planetu. X-Meni tak musí čelit svému nejbližšímu i nejničivějšímu nepříteli – jednomu z nich. (CinemArt)

(více)

Videa (9)

Trailer 4

Recenze (601)

Botič 

všechny recenze uživatele

X-Men: Dark Phoenix se točí okolo zápletky, která byla už nastíněná víceméně v Posledním vzdoru, takže tu máme znovu origin Jean Grey, který ale působí spíš jako příběh vystřižený z Fantastické Čtyřky. Počet špatných X-Men příběhů se začíná nebezpečně blížit počtu těch dobrých. O to víc zamrzí, že drtivá většina právě těch horších vzniká v posledních šesti letech. ()

Allien.9 

všechny recenze uživatele

Když se vám film líbí a zároveň vás neskutečně se*e. "Dark Phoenix" má nejlepší efekty z celé série, výbornou hudbu, která funguje jak při akčních (raketoplán, vlak...), tak při dramatických scénách (různá úmrtí, závěr...), opravdu působí ponuře a DARK a vzhledem k tomu, kdo v 1. polovině filmu zemře, měl zároveň obrovský potenciál pro super-emotivní grandfinále. A tady se dostáváme ke kameni úrazu. Tam, kde omlazení "X-Meni" vždy fungovali jako dobře namazaný stroj (tj. emoce, dialogy a vzájemná chemie), je najednou rez a skřípot. Chápu, že postavy stárnou a jisté změny v charakterech jsou proto nevyhnutelné, ale Charlesův vztah k ostatním (především pak k Raven a Ericovi), který je pro tuto sérii stěžejní, se změnil tak šíleným způsobem, že to budu asi ještě dlouho rozdýchávat. A abych řekla pravdu, nejsem nadšená ani z toho, kolik pozornosti a lásky se z ničeho nic dostává Jean (prkenná Sophie Turner), která se poprvé objevila až ve třetím díle (!), kde se jí navíc většina mutantů ještě stále bála (!). Závěrečná šachová partie je sakra hořká, lepší poslední scénu než Charles/Eric jsem si ale nemohla přát. *fňuk* ()

Reklama

Fiftis 

všechny recenze uživatele

V poslednom období mám dilemu, že u mnohých filmov sa neviem rozhodnúť, či mám dať 3 alebo 4 hviezdy. Tak som dal 4, pretože nie som kritik filmov a snažím sa vo všetkých snímkach nachádzať čo najviac pozitív, aby som hodnotil čo najvyšším možným spôsobom. V prvom rade by som zdôraznil, že filmy o X-Menoch zvyknem pozrieť len raz a kedže mám mnoho filmov a seriálov, ktoré chcem ešte vidieť, nedostane sa mi čas pozrieť si ich častejšie. Preto sa mi stáva, že sa v X-Menoch už často strácam a nevyznám sa v postupnostiach deju. Tu ma dosť silne a emotívne zasiahla smrť jedného (alebo jednej) z X-Menov, čo som nečakal. A jednalo sa o môjho (alebo moju) najobľúbenejšieho X-Mena. Každopádne snímka plynula svižne, ale príbeh bol nie až tak prepracovaný. Zdalo sa mi, že je to akoby vedľajšia príbehová linka, akoby sme sa nedívali na nič podstatné. Potešila ma prítomnosť Jessici Chastain, ale bohužiaľ nevyzerala tu veľmi okúzľujúco. Stopáž je prijateľná a tak môžem konštatovať, že táto snímka mi v skutku príjemne minula čas. ()

Nevka 

všechny recenze uživatele

Půjdu rovnou k věci. Příběh jako takový má sice několik zajímavě natočených scén, které se povedlo s vysokou mírou efektivity přenést na plátno, ale bohužel jich není moc. Ke všemu jste naprostou většinu z nich mohli vidět v trailerech. Jde o scénu s vlakem a úvod ve vesmíru. Tomu předchází již známá scéna z ukázek. Představitelka Jean je sympatická a dá se říct, že má daná situace mírný emocionální dopad. Malá rusovláska sice v některých scénách přednáší věty, které by sedmileté dítě nikdy neřeklo, ale jinak vše oplývá zajímavou atmosférou. Navíc se dočkáme i pěkné přednášky o tom, jak nakládat s darem mutantství. Hned na to celý úvod vyvrcholí v heroicky skvěle pojatou scénu ve vesmíru, kdy konečně přicházejí X-Meni. Není sice tak opojná jako „Avengers Assemble“, ale působí na diváka správným elektrizujícím dojmem. Můžete sice zaregistrovat menší logické lapsy, ale jinak si není na co stěžovat. Když se však vracíme na Zemi, začínají přicházet první problémy. Scénář totiž stojí na chatrných dialozích, u kterých máte pocit, že vypadly z nějaké tuctové telenovely. Největší hvězda James McAvoy má po většinu filmu na tváři úsměv uličníka, který se brání nařčení, že to okno vybil on. Není zrovna v pohodě, když má takový výraz v okamžicích, kdy umírají jeho blízcí. K tomu všemu je tady hlavní postava. Sophie Turner tady Jean přehrává, nebo má problém zahrát to, co se po ní chce. V kombinaci s tím, že je na první pohled trochu nesympatická se tak dočkáváme neskutečných výrazových kreací. Zachraňuje to aspoň duo Hoult a Fassbender, kteří působí věrohodně a přirozeně. U Magneta je největším problémem to, že v průběhu celé série létá jako hadrový panák ode zdi ke zdi mezi kladnou a zápornou stranu. Prostě tak, jak se to scénáristům zrovna hodí. Navíc jsme se nedočkali žádného vývoje mezi ním a Quicksilverem, který měl v tomto filmu vygradovat. Ač Peter opět nezklamal, jeho postava dostala minimální prostor na to, aby se nějak projevila. Záporná strana, o které jsme se z trailerů prakticky nic nedozvěděli vychází ze Skrullů. Stejně jako myšlenka filmu nemá špetku charismatu a je tady jen tak do počtu. Dozvíme se o ní jen takové minimum informací, které potřebujeme k tomu, abychom pochopili, že se jedná o „šiřitele zkázy“. Největším pozitivem je proto hudba Hanse Zimmera, která vytváří aspoň nějakou atmosféru, která zbytku filmu naprosto schází. V kině jsem se navíc nudil, a tak se asi nebudete divit, že jsem zklamaný... ()

mzss1 

všechny recenze uživatele

(74%) Viděno v kině. Rozhodně se nejedná o žádný průser jak tu tvrdí mnoho uživatelů a všelijakých ostatních ohlasů mimo CSFD. Tento nejnovější a asi už jeden z posledních snímků o mutantech nesoucí podnázev DARK PHOENIX je bezpochyby hrdou součástí série. Není tu nic zásadního, co by se dalo kritizovat. Když začnu slabiny filmu, tak je to spíš o dost menší snímek. Nemá to tak výrazný děj a akci. Je to takové komornější, menší a temnější. A především se to soustředí na Sophii Turner alias postavu Jean. S čímž rozhodně nemám problém. S. Turner mě zde bavila víc než v seriálu Hra o trůny, kde mi chvílemi docela vadila. No, je tu vlastně jedna scéna, asi v cca 40.minutě, která mě málem shodila ze sedačky, ale postupem času jsem se s tím srovnal. To bych možná vytkl, jinak jsem se bavil od začátku do konce. Když rozpitvám AKCI, tak určo nezklamala. Nebyla tak dynamická a úderná vyjma skvělé finální a dlouhé sekvence ve finále, ale i tak se na ní hezky dívalo. Občas i nějaké ty efekty byly o něco slabší, ale i tak dobrý. Nechápu diváky, že si tu stěžují na minimum akce. Neříkám, že tu byla od začátku do konce, ale byla hezky rozložená po celém rozsahu snímku. Co se týče herců, nemám výtek. McAvoy je skvělý jako vždy i když už ne tak výrazný. Občas jsem se musel pousmát, neustále jsem v něj viděl několikanásobnou osobnost ROZPOLCENÉHO. Ostatní herci bez připomínek včetně skvělého M.Fassbendera, který se zde aspoň v jedné scéně nasadil tu svou skvělou helmu. Na závěr bych chtěl ještě pochválit vydařený soundtrack od mého oblíbence Hanse Zimmera. Opět a opět nechápu, proč někteří diváci kritizovali jeho hudbu. Mě se tento soundtrack líbil a to natolik, že jednu skladbu z tohoto filmu v posledních dnech samostatně poslouchám v mé MP4ce. Takže co k tomu ještě dodávat ? Není to až taková bomba jako předchozí 3 X-meni, ale zklamaný nejsem. Mohlo to dopadnout daleko hůře. Je to takové obyčejnější, ale nebudu mít problém to sledovat opakovaně. ()

Galerie (34)

Zajímavosti (31)

  • Sophie Turner uvedla, že se scénář v podstatě konstantně přepisoval za pochodu. Jeden den se něco upravilo, Kinberg na základě změn celou noc přepisoval scénář a další den se jelo nanovo. [Zdroj: Fandimefilmu.cz] (Kinofil)
  • Původně se plánovalo, aby byl závěrečný díl série X-Men dvoudílný podobně jako Avengers: Infinity War (2018) a Endgame (2019). Kvůli produkčním problémům se od nápadu upustilo. (Kinofil)
  • Podle serveru Deadline stál snímek po započtení nákladů na reklamu a přetáčky neuvěřitelných 350 milionů amerických dolarů. To z něj dělá jeden z nejdražších projektů a zároveň po slabých tržbách kolem 250 milionů dolarů i jeden z největších filmových propadáků. Ztráta tak mohla pro studio dosahovat až kolem 120 milionů dolarů. [Zdroj: Fandimefilmu.cz] (Kinofil)

Související novinky

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

Noví mutanti mají požehnání Marvelu

25.12.2019

Původní mutantí univerzum de facto skončilo s filmem X-Men: Dark Phoenix. Škarohlídi by dokonce mohli říct, že skončilo už s Loganem v roce 2017. Existuje však ještě jeden snímek z téhož světa, který… (více)

20 největších propadáků poslední dekády

20 největších propadáků poslední dekády

15.12.2019

S blížícím se koncem roku se pochopitelně pojí vznik různých žebříčků, rok 2019 je ale specifický ještě v tom, že spolu s ním zároveň končí i celá dekáda, a to ohlížení proto bude místy větší.… (více)

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

Netflix ukořistil sci-fi s Reese Witherspoon

14.08.2019

Netflix podle čerstvých zpráv přeplatil šest dalších velkých studií a získal tak práva na nové sci-fi Pyros v hl. roli s Reese Witherspoon (Pravá blondýnka, Sedmilhářky). Snímek bude produkovat a… (více)

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

Smrtonosná past nebude, Disney šlape na brzdu

12.08.2019

Mohli jsme to předpokládat, teprve minulý týden se to však stalo oficiální. Po propadácích typu X-Men: Dark Phoenix se studio Disney rozhodlo zaříznout drtivou většinu chystaných snímků od studia… (více)

Reklama

Reklama