Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Komedie
  • Dobrodružný

Recenze (12)

plakát

Česká spojka (2002) odpad!

Takhle spatny ehm film jsem uz dlouho nevidel. Ale pokud chcete videt "nenapadneho" snipera exhibujiciho na Karlove moste a zaroven "utajeny" sraz na streleckem ostrove (jak tam to auto po tech schodech dostali?)...

plakát

Teletubbies (1997) (seriál) 

hahahaha, huhuhuhuhuhu, hihihihihihih, mmemememememeem,tuli tuli tuli tuli, la la la...

plakát

Den poté (2004) 

Roland Emmerich je filmovy genius. Ano, je to tak. V dobe kdy zanr komedie nenabizi nic noveho, zadne napady, prisel tento reziser se zcela novym typem tzv. katastroficke komedie. Jeho posledni a dovolim si tvrdit, ze vrcholne dilo dokonce otevira dvere klimatologicke komedii. Film je jiz tradicne naplnen prehrsli komickych situaci, parodii vseho druhu. Od americkeho patriotismu po serialy o milostnych vztazich mladych lidi korenenymi vztahy k jejich rodicum, vsechny zazita klise se reziserovi dari karikovat s neobycejnou zrucnosti. Nebyl by to vsak genius Armageddonu aby ani v Dni pote nepredvedl osobite vtipy zalozene na stretu cloveka s zivlem. Pres scenu, kde se ostrileny horolezec snazi zaprit o sklenenou tabuli namisto oceloveho nosniku se dostavame k tresnicce na dortu v podobe uteku pred smrtelnou namrazou! Bravo, dokonale. Kam se hrabe uprk pred prilivovou vlnou, nebo hra "sestrel si sveho japonce kusem ledu" ze zacatku filmu. Ve chvili, kdy hrdinove utikaji pred vsude okolo nahle se siricim ledem a ve finale se zachrani tim, ze proste zavrou dvere, bude vase branice v nebezpeci protrzeni. Skoda jen, ze se neobjevila ocekavana zahranicni hvezda, dedecek Mrazik. Jeho "je ti teplo devenko?" by jiste zahralo nejedno nase studene srdce. Presto vsak kulisy pro jeho famozni namorni nastup ve snimku zustaly a byly nalezite vyuzity. Doplnim-li, ze je tato bajecna komedie vytecne technicky zpracovana, nemuzu jinak nez *****

plakát

Troja (2004) 

Trója není Illiada. Pokud se smíříte s tím, že není pouze převyprávěním báje ochuzeným o nadpřirozené síly, ale spíš příběhem takříkajíc "na motivy", bude se vám sledovat daleko lépe. Naopak je třeba ocenit realistické pojetí ve stylu "tak se to skutečně mohlo odehrát". Každý asi čekal velkou podívanou s dobrými hereckými výkony zvláště u hlavních rolí Pitta a Bany jako Achillea s Hectorem, než velké umělecké dílo. To se také skoro naplnilo. Vadou na kráse je především hudba která k filmu nesedí a nedokresluje potřebnou atmosféru. V neposlední řadě si také mohli tvůrci odpustit kýčovitý závěr s pobíhajícím čarostřelcem Bloomem. Chyběly už jen špičaté uši... Celkem nadprůměrný až velmi dobrý film. 3,75*

plakát

Umučení Krista (2004) 

"Svatá prostoto!" chtělo by se říct. Možná je to překvapující, ale nenarážím na naturalistické provedení (český překlad je překvapivě výstižný), ani na agitku katolické církve. Právě naopak, jedná se se o první realistické zobrazení příběhu evangelií bez jakýchkoliv příkras a vyumělkovanosti. Násilí a krutost jaké byly tehdy běžné, jsou zde předvedeny v celé své kráse. Technicky vzato, velmi dobré. Podstatnou vadou na kráse je však délka! Scény jsou příliš dlouhé, což způsobuje postupnou otupělost diváka. Prostě pokud se pět minut diváte na bičování člověka jste zděšeni, za deset si zvyknete a ke konci filmu si přejete aby ukřižovali režiséra. Realismus se tak délkou záběrů mění na sadismus a začne vás napadat proč se v té brutalitě tak vyžívají? Vytrácí se celé poselství a myšlenka. Ne zcela využit byl nápad flashbacků během křížové cesty, čímž mohlo dojít k výraznému oživení závěru filmu. Bohužel nestalo se. Jedním slovem nuda. BTW: Jedna technická nepřesnost: při ukřižování se nepřibíjelo přes dlaně, nýbrž za zápěstím. Jinak by mohlo dojít k tomu že se dotyčny "utrhne".

plakát

Porota (2003) 

Mám pocit že tento film zpravidla (nejen) u nás nikdo nepochopil. Ohlasy typu "zase Grisham" nebo "tendenční americké moralizování" jsou kapku mimo mísu. Ve skutečnosti jde o dvě zcela odlišná témata a to slabiny amerického soudního systému (porota z lidu) a osobní pomstu za jeho úmyslné zneužívání. Dobrý režisér a kameraman kteří i přes délku filmu umí pracovat s nůžkami, velmi dobré výkony herců v hlavních rolích (Hoffman, Hackman) a chytrý scénář který se slušně vyrovná i s poviným happy endem. K tomu je to atmosferický jižanský film typu V žáru noci. Bez protiamerického zaujetí nemůžu najít chybu, proto *****.

plakát

Jak básníci neztrácejí naději (2004) 

Inteligentní, s lehkostí natočená komedie jaká se poslední dobou nevidí nejen v naší filmografii. Nevadí ani do očí bijící reklamní sekvence (spíše je to samo o sobě směšné), ani to že se děj chvílemi ztrácí za situační komikou. Příjemný film s dobrými hereckými výkony a nostalgicky-idealistickou atmosférou ve kterém láska vítězí. Alespoň někde.

plakát

Dokonalý svět (1993) 

Jeden z lepsich Costnerovych a nejlepsich Eastwoodovych filmu. Ackoliv uz od pulky tusite co se bude dit je utek maleho chlapce s banditou pred svetem nejen moralitou ale take nemene dobrym a dojemnym pribehem s tragickym koncem.

plakát

Generál Patton (1970) 

Dobrý, poctivý válečný film ze staré školy. Bez zbytečného patosu i když o jednom z největších amerických generálů. Oslavný, samozřejmě, nikoliv však čistá glorifikace. Dnešní tvůrci se můžou podívat a poučit.

plakát

Gattaca (1997) 

Dobre, lepe, vyborne. Myslenky v prubehu sledovani napovi ze takhle ma vypadat sci-fi a netreba bombastickych triku. Staci originalni pribeh, jasne humanni poselstvi, psychologie postav, trocha spolecenske studie, pridame trochu romantiky, vse dobre natocene a je to!