Reklama

Reklama

Obsahy(1)

Film Patton je portrétem jednoho z nejgeniálnějších válečníků dvacátého století, který získal v roce 1970 celkem 7 Cen Akademie, včetně kategorie za nejlepší film. Jeden ze získaných Oscarů patřil také Georgovi C. Scottovi, a to za jeho triumfální ztvárnění George Pattona, jediného spojeneckého generála, kterého se nacisté skutečně obávali. Charismatický Patton, který sám navrhoval vlastní uniformy a nosil šestiranovku se slonovinovou rukojetí, věřil, že v minulých životech byl válečníkem. Vymanévroval Rommela v Africe a po operaci Den D vedl své jednotky v nezastavitelném tažení napříč Evropou. Jak byl brilantní, tak byl odbojný. Svými schopnostmi dokázal, že jeho nestálá osobnost byla jednou z největších zbraní, kterou nepřítel nedokázal nikdy porazit. (Česká televize)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (195)

Aleee89 

všechny recenze uživatele

Zatím nejlepší Schaffnerův film, který jsem viděla. Válečné snímky nepatří mezi mé oblíbené a délka tohoto kousku mě už předem omračovala, avšak Generál Patton si mě dokázal získat. Válečné scény se střídají s těmi komornějšími a všechno dohromady tvoří působivý portrét jedné velké historické postavy. Oceňuji i edukativní potenciál, herecké výkony. Film mě bavil, nenudil, zaujal. ()

Terminus 

všechny recenze uživatele

Opravdu máte čas na čtení Bible? - Jasně, každej zatracenej den! Tohle je jeden z multi-Oscarových filmů, které neprošly zkouškou času se ctí, ale zároveň si nezaslouží úplné zapomnění. Na základě faktografické literatury napsali Francis Ford Coppola a Edmund H. North kompaktní, ale poněkud teatrální portrét slavného generála, mimo jiné osvoboditele Plzně. Některé bojové scény působí nesmyslně (nikoliv realisticky chaoticky), Pattonovy sugestivní proklamace občas příliš strojeně a inscenovaně. Celkový portrét je však hodnověrný a to mimo jiné díky Pattonově vědomí toho, že pozemské sláva je sice pomíjivá, ale to není důvodem, proč si ji nedopřát a neužít. K dobovému přijetí snímku mohl přispět i kontext stále probíhající války ve Vietnamu. vp 19.5.2005 ()

Reklama

Avalon820 

všechny recenze uživatele

Učebnicová ukázka americké propagandy. Když se ale chtějí Amíci plácat po zádech, tak ať, nevnucují-li to nikomu... Generál Patton, coby naprosto typická hlavní postava, která má šlechetné srdce ukryté pod hodně tlustou slupkou arogance a oplývá několika sociálně akceptovatelnými výstřelky má ten problém, že je u ní vyobrazen jen zlomek jejích charakterových vad a i tak je nepříjemná. Nevím jaký byl cíl tvůrců tohoto filmu - věrně zachytit život Pattona v období války nebo zidealizovat tuto postavu divákům? Na mě to každopádně nezapůsobilo ani jedním způsobem - na poctivé poselství je to příliš jednostranné, na snahu podpořit dojem Pattonovi nedotknutelnosti je hlavní postava neuvěřitelně nesympatická, někdy až protivná. A dívat se na postavu, kterou nemůžete vystát, takřka tři hodiny?! To je fakt moc. Coby válečný film jde pak o standard, kterého ve své době vznikly desítky. // Pokud jste nabyli dojmu, že k historicky významným (kladně významným) postavám nemám úctu, pak jste na omylu. Úcta nemá s dobrým filmem co dělat - Patton je věc jedna, film o něm věc druhá. ()

Renton 

všechny recenze uživatele

Scénář: Francis Ford Coppola, Edmund H. North .. “Žádnej bastard ještě nevyhrál válku tím, že by zemřel pro svojí zemi. Vyhrál ji tak, že donutil jinýho pitomce, aby on zemřel pro tu svou." ___ George Patton - nevymáchaná huba, pobožný historik a především milovník válek. Proč jen nedostal víc nafty a nezastavil svoji Třetí armádu až někde na Slovensku aneb kdo zná historii, jistě chápe, kam tímto povzdechem mířím. Politika není pro válečníky a Patton byl jednou z jejich obětí, což ukazuje film nejen v této zmíněné rovině. Skvěle natočený výpravný portrét velkého válečníka, který se ve své druhé polovině stává jedním z vrcholů válečných filmů. Vedle herce George C. Scott září přinejmenším herecky stejně i Karl Malden jako generál Omar N. Bradley. Nelze opomenou ani scénář Francis Ford Coppola, který se tímto počinem rozehříval na svoji nadcházející "dobu" slávy, která už byla za dveřmi a mimo jiné mu přinesl první Oscar. 90%. ()

Matty 

všechny recenze uživatele

Fascinující portrét jedné velké osobnosti druhé světové války, pojatý skutečně velkolepě. Jen málokterý válečný film pokrývá tolik významných bitev: od Tunisu přes Sicílii až k Bastogne. Scott je jako Patton navíc velmi přesvědčivý. Jen kdyby z toho nebyl cítit nezdravý obdiv k armádě a válčení. 80% Zajímavé komentáře: Pohrobek, Terminus ()

Galerie (61)

Zajímavosti (30)

  • George C. Scott odmietol prevziať Oscara, ktorého dostal za tento film. (andykovac)
  • Šlo o nejoblíbenější film Richarda Nixona, který si pouštěl častokrát v Bílem domě, zejména předtím, než měl mít nějaké důležité vojenské rozhodnutí. (skinny9)
  • O roli generála Pattona usiloval i John Wayne, ale producent jej odmítl. (skinny9)

Reklama

Reklama