Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Krátkometrážní
  • Animovaný
  • Akční

Recenze (391)

plakát

Sibir, Monamur (2011) 

Mnohým už nic není svaté, jiným už zůstal jen Bůh coby jediná jistota. Humanistický, společenskokritický film odehrávající se v krásné, však nebezpečné Sibiři si bere na paškál mnohé neduhy současné (ruské) společnosti, a to prostřednictvím dvou paralelních dějových linií. Problém nastává v momentě, kdy je jedna linie mnohem zajímavější než ta druhá. A zde problém bohužel nastal. Přesto si syrový Sibir, Monamur nenechte ujít! Slabších pět hvězd.

plakát

Howoosijeol (2009) 

Jihokorejský a čínský romantický film s Korejcem a Číňankou v hlavních rolích řeší otázku, zda láska zná nebo nezná hranice. Dong Ha potká v Číně svou studentskou lásku May a jejich životy se znovu začínají sbližovat, jenže May má jedno velké tajemství... Příběh odehrávající se v sečuánské oblasti po katastrofálním zemětřesení v roce 2008 nabízí nemálo kouzelných scén, zároveň však není odstřižený od reality. Myslíš, že jaro přichází kvůli květům, nebo že květy kvůli tomu, že přichází jaro?

plakát

Knězovy děti (2013) 

Poměrně povedená taškařice z jednoho chorvatského ostrova, na němž se potýkají s nízkou porodností a vysokou úmrtností. Problému se ujme místní kněz a se svými kumpány tajně propichují kondomy a antikoncepci mění za vitaminy. Svecenikova djeca je oddechová záležitost s chytlavým hudebním motivem, kterou lze doporučit.

plakát

Los bastardos (2008) 

Ač by se podle filmového plakátu mohlo zdát, že se jedná o gangsterský snímek z prostředí drog a násilí, pro Mexiko tolik typického, je tomu jinak. V hlavní roli tohoto nekonvenčního, (nejenom) sociálně kritického, filmu jsou dva mexičtí dělníci a jejich nově pořízená brokovnice, s kterou jdou "na návštěvu" k osamělé bohaté Američance. Velmi pomalé tempo udává tíživou atmosféru a napětí, přičemž diváka z jeho zdánlivé letargie hodně rychle dostane šokující závěr. Silné emoce utopené v děsivém tichu a bídě protagonistů. Mimochodem, které postavy jsou těmi bastardy?

plakát

Omar (2013) 

Palestinský film Omar se stejnojmenným hrdinou v hlavní roli z prostředí izraelsko-palestinského konfliktu, který se zaměřuje na jednotlivce a jejich osudy, v čele s odvážným pekařem a palestinským partyzánem Omarem. Ten se nechce smířit s každodenním útiskem ze strany izraelské armády, zároveň však v tomto politickém thrilleru své místo zaujímá i Omarova láska k nádherné černovlásce Nadje. Konec byste nečekali… /Scala 25. 8. 2014

plakát

Fízlové, hajzlové (2013) 

Absurdní krimi svérázného režiséra a hudebníka Quentina Dupieuxe (Mr. Oizo), v němž oni "fízlové" si dělají, co chtějí, nebo spíše dělají, co dělat nemají (dealerství drog v mrtvých potkanech, svlékání žen apod.). Dobré scény s vypilovanými gagy (viz např. scénu "ukaž kozy") sráží jiné, velmi trapné. Wrong Cops tedy nemají šanci, díky všeobecné nevyrovnanosti a nesoudržnosti, vystrčit růžky z průměru.

plakát

V nitru Llewyna Davise (2013) 

Bratři Coenové pořád v nejlepší formě! Jednoduchý, však hluboký příběh ze začátku šedesátých let o talentovaném folkovém muzikantovi, jenž se životem potácí bez domova, bez peněz, bez slávy, bez ženský, bez jistot. Občas se stejnojmennou kočkou. Křehký, existenciálně laděný snímek s lehkým vtipem a neskutečně krásnou hudbou. Arrivederci. /Scala 11. 8. 2014

plakát

Následky lásky (2004) 

Uzavřený, na život rezignující intelektuál žijící ve stísněnosti pokoje jednoho švýcarského hotelu. A krásná, mladá barmanka. Nikdy jí neodpoví na pozdrav. Rafinované spojení psychologického dramatu o životní prázdnotě a stereotypu, do něhož vstoupí láska, a mafiánského motivu činí z prvního významnějšího snímku režiséra Sorrentina výtečnou podívanou. A ta kamera! /Scala 5. 8. 2014

plakát

Ida (2013) 

Návrat současného polského artu do šedesátých let, v němž osmnáctiletá skoro-jeptiška objevuje vlastní minulost i podstatu své osobnosti, a to především díky setkání s tetou Wandou, ženou se zcela kontrastními vlastnostmi a způsobem života. Precizní černobílá kamera i rozměry obrazu 4:3 podtrhují stylizaci do doby minulé, v níž snímek otevírá otázky vztahu polského národa k Židům, komunistickou minulost, dobu dospívání či konflikt náboženství a bezvěrství. /Scala 20. 7. 2014

plakát

You Instead (2011) 

Kluk a holka ze dvou kapel jsou k sobě na letním festivalu, kde vystupují, jedním chlápkem připoutáni želízky a co se bude dít dál, se koukněte sami. Pozitivní náladou a energií nabitá skotská romantika se spoustou dobré hudby. Obraťte se na svého souseda a řekněte: člověče, mám tě rád.