Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Horor
  • Komedie
  • Akční
  • Animovaný

Recenze (632)

plakát

Nymfomanka, část II. (2013) 

Uf, tohle teda byla solidní druhá polovina Trierova veledíla. Oproti prvnímu dílu je vidět posun k temnějším a depresivnějším kapitolám, stupňuje se erotické napětí, přibývá drsnějších scén, humoru je méně a postupně se film dere k velmi překvapivému a šokujícímu konci. Film je silnými scénami doslova prošpikován. Za sebe bych vyzdvihla scény kdy se Joe nechává brutálně seřezat, obhajobu pedofila (mimochodem, plně souhlasím s tím, co bylo řečeno), sendvič s dvěma černochy, nasranou Joe na skupinové terapii, scénu s dítětem na balkoně, která je parafrází na úvodní scénu z Antikrista (dokonce i se stejnou hudbou), a samozřejmě i vysvětlení toho jak se vlastně Joe dostala ke svému zachránci. Po skončení filmu jsem byla nadmíru spokojená, emočně lehce vyšťavená a měla jsem toho hodně na přemýšlení. Už teď jsem si však jistá, že oba díly si pustím ještě jednou. Gratuluji, pane Triere, opět jste mě dostal.

plakát

Oculus (2013) 

Jsem nadšená! Dlouho mě žádný horor nebavil tolik jako Oculus. A přišlo to ze subžánru, kde bych to ani bývala nečekala, tedy od duchařiny. Chválit lze snad vše od první do poslední minuty. Prolínání reality s nerealitou, interakce hlavních postav, napětí, které je cítit prakticky pořád, děsivé příběhy předchozích majitelů zrcadla, atmosféra nutící vás být stále jako na trní. Takto má vypadat správně fungující horor.

plakát

Očista (2013) 

OBSAHUJE SPOILERY!: Na tomhle filmu je nejzajímavější jen a pouze samotná myšlenka, že kriminalita lze vyřešit tím, že jednou za rok se každej může pustit ze řetězu a dělat si co chce aniž by byl trestán. Jak už zmínil JASM, není to v reálu dost dobře proveditelné. Předpokládat, že někdo kdo má opravodovou potřebu vraždit bude poslušně čekat celý rok, je docela úsměvná. A když se nad tím zahloubáme více, zjistíme, že to má mnohem víc chyb. Například: dejme tomu, že jste manžel a soused vám té noci znásilní a zabije ženu. Zjistíte to bohužel až po uplynutí oněch magických dvanácti hodin, tudíž ten člověk dál v pohodě může žít vedle vás a vyvázl z toho bez trestu. Neumím si moc představit kdo by tohle vydržel a čekal by další rok, než mu to bude moci vrátit. Ale když vezmeme tyhle všechny věci stranou a budeme předstírat, že by to opravdu mohlo fungovat, tak ten nápad je zajímavý a dalo by se na to namotat spoustu zajímavých příběhů. Bohužel však v tomto případě nebyl nápad využit efektivně a místo toho abychom viděli bandy zvlčilých lidí v ulicích, kteří páchají doslova apokalypsu, a všemožné odstíny lidské zvrácenosti utržené ze řetězu, uvidíme jen interiér jednoho baráku a pár magorů v maskách. Člověka opravdu zamrzí, že tohle téma nevytěžili jak by si bývalo zasloužilo. Herecké výkony jsou spíše průměrné a ani napětí není takové, aby příběh zvedlo nahoru. A ten zvrat ke konci byl takovej trošku WTF - sousedé chtěli tu rodinu povraždit, protože fotr prodává bezpečnostní zařízení, bez kterých by však všichni ti lidé byli totálně v prdeli. Ne, oni je místo toho, aby byli rádi, chtějí zabít, protože jim přišlo, že na tom rodina vydělala moc peněz. Tohle jim moc nežeru. Každopádně tři hvězdy jsou i tak zasloužené.

plakát

Stoker (2013) 

Zpočátku trochu chaotický film, od kterého nevíte, co čekat. Postupem času se však jednotlivé drobnosti stále více spojují v celkem silný celek, který začne dávat smysl. Ze začátku jsem byla trochu rozpačitá z herectví Mii Wasikowské, neuměla jsem si její postavu přebrat, zařadit, zkrátka mi nebylo jasné, co si myslí a co prožívá. Ale to se nakonec vstřebalo a nakonec si myslím, že pro tuhle roli se režisér ve výběru herečky nesekl a vybral si dobře. A i Nicole Kidman to náramně sluší a bavilo mě se na ní dívat, ačkoliv její postava příliš sympatií nevzbuzovala. Od poloviny příběh směřuje k velmi zajímavému konci. Do čtyř hvězdiček zde nechybí málo.

plakát

Temné nebe (2013) 

Pravda je, že v rámci emzáckého subžánru se Dark Skies nijak nevymyká z obvyklého klišé a šablonkovitosti. Pravda ovšem také je, že mě to bavilo a tak bych to tak úplně nezatracovala. Stewart si s tím sice mohl dost pohrát, prostoru pro originální nálady zde bylo hodně, ale jak to tak vypadá, vsadil radši na jistotu a zejeté motivy. Skoro jako kdyby se bál experimentovat. Je to trochu škoda, na druhou stranu však rozhodně nenatočil podprůměrný film. Osobně mi na tom vadila snad jediná věc a sice odporně kýčovitá otevírací scéna z amerického předměstí. Taky si myslím, že mohli trochu víc zapojit do děje postavu ufologa, u kterého hledá rodina pomoc, mohla to být docela zajímavá postava. No, do tří hvězdiček se to tak jako tak vejde...

plakát

Texaský masakr motorovou pilou 3D (2013) 

Ještě před natočením filmu jsem byla toho názoru, že by především vznikat vůbec neměl. A ten názor mám i teď. Téma "úchylná texaská rodinka a retard s motorovkou" bylo vyčerpáno a chcíplo už dávno a tahle exhumace rozhodně nebyla nezbytná, protože nic nového tahle zdechlina už nenabízí. Odhlédnu-li však od naprosto zbytečného zmrtvýchvstání milovníka Husquarny, po technické stránce je to... zkrátka průměrný slasher s hloupými, i když pohlednými hlavními hrdiny, zabijákem a snahou o netradiční vyústění (nepovedlo se). Akorát mi přijde jako velký hřích dávat dohromady tento film se záběry z geniálního originálu, je to jak míchat kvalitní víno s kolou za pět korun z TESCa.

plakát

Vikingové (2013) (seriál) 

Není nad to si čas od času odpočinout u nenáročného historického seriálu. A ano, pojem nenáročný na Vikingy docela sedí. Neuvidíte zde žádné epicky megalomanské bitvy ani nepřirozené souboje s "cool" choreografií a la Trója. Nízký rozpočet může za to, že seriál se drží dost při zemi, ale podle mě je to dobře, protože takhle zbyla spousta prostoru pro to, aby měl divák možnost ochutnat život Vikingů v celé jeho komplexitě - a soudě podle toho, co mi říkali lidi zběhlí v historii, tak se jim to povedlo velice věrohodně. Uvidíte plavby na západ a rabování (to, co jsme ve filmech o Vikinzích viděli asi tak milionkrát), ale i to, jak vypadá jejich rodinný a společenský život, jaké mají zvyky, náboženství i to jak se baví. A rozhodně se nenechte odradit pilotním dílem, díl od dílu je to lepší.

plakát

Červená světla (2012) 

Vzhledem k tomu, že jsem si o tomhle filmu nepřečetla nic než jsem si ho pustila, očekávala jsem nějaký duchařsko-vymítačský horor. Vylezl z toho nakonec však velmi příjemný thriller (i když s pár hororovými prvky), který mě příjemně překvapil. Předně bych vyzdvihla Sigourney Weaverovou. Pro ni mám zkrátka slabost a opět se potvrdilo, že ta ženská hrát opravdu umí a to nejen prostřednictvím slov, ale i výrazem tváře. /SPOILER!/ Proto je škoda, že ji v půlce filmu voddělali a veškeré řešení záhad okolo paranormálního performera Silvera nechali na jejím hereckém kolegovi. Je to jedna z těch mála chyb, které podlě mě udělali. /SPOILER!/ Konečně rozuzlení mi dalo zabrat, napoprvé jsem nepochopila o co jde a musela jsem si inkriminovanou scénu přehrát znovu. Ale pointa byla dobrá a rozhodně jsem ji nečekala, což se ne u všech filmů stává.

plakát

Ďábel v těle (2012) 

Mám tenhle žánr opravdu hodně ráda (i přesto, že v mém předchozím komentu jsem psala o tom, že nemám ráda křesťany a jakékoliv kecy o Bohu, tudíž jsem pokrytec). Už jsem viděla leccos na téma vymítání, těch filmů je více, než by člověk čekal. Navzájem se jednotlivé filmy od sebe moc neliší, často mi velmi splývají a tento zřejmě nebude výjimkou, jelikož nenabízí nic, čím by byl výjimečný. Handycam styl tomu ale docela sedí, jednotlivá vymýtání jsou opravdu lahůdka, včetně neskutečně akrobatických a krkolomných pozic, ve kterých některé posedlé uvidíte. Škoda, že ke konci to nabírá spád možná až moc prudký a tudíž se film stává poněkud nepřehledným. Navíc je to v docela výrazném kontrastu s rozvleklým a ukecaným začátkem. Zkrátka někde by stačilo přidat, jinde zase ubrat.

plakát

Here Comes Honey Boo Boo (2012) (pořad) 

Skoro se k tomu nerada přiznávám, ale mě ta píčovina fakt baví. Bylo by jednoduché tuhle rodinku odsoudit a jejich životní styl skutečně je neskutečně odporný, ale na druhou stranu co těm lidem chybí (kromě špetky vychování)? Maj se fakt rádi, navzájem se podporujou a vypadá to, že jsou šťastní. Já jim to přeju, i když teda nechápu jak se mohli se svým stravováním dožít více jak 10 let.