Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Sci-Fi
  • Horor

Recenze (255)

plakát

Terminator Genisys (2015) odpad!

Já fakt nevím co si o tom myslet. Ten film je obsahově naprosto zbytečným počinem, který nepřidává téměř nic nového a od začátku je celkem jasné jak to skončí. Záporák nahání hlavní hrdiny, pak se rozhodnou že půjdou zničit centrum Skynetu...už jsem to viděl tolikrát, že to začíná celkem nudit. První hodina je navíc děsně překombená - hromada postav, alternativní reality tuna věcí jak všechno okecat aby film vůbec dával smysl...na druhou stranu Arnie je tam výborný, stejně jako znovu přehrané scény z prvního dílu, ve kterých mají postavy shodné oblečení a dokonce jsou záběry i stejně sestřihané. Co se týče ostatních herců, tak jsou nesympatičtí a nějaké zbrusu dobré herecké výkony taky nepředvádí. Hudba neurazí, ale též to nemá na klasické ikonické Terminátoří theme, které zazní jen v závěrečných titulkách.

plakát

Jurský svět (2015) 

Tak tohle se opravdu povedlo! Film nyní čerpá z tématu jak by to vypadalo kdyby dinosauří park existoval už nějakou dobu, spolehlivě fungoval a najednou se něco podělalo. Je vidět i pokrok ve filmových technologiích. Dinosauři vypadají o několik tříd lépe a živěji než v předešlých dílech a občas si člověk musí připomínat že tam ve skutečnosti nejsou a jsou jen digitální. Dále jsou tu hromady odkazů na Jurský Park, který každý fanda musí ocenit, je opravdu výborné když tvůrci berou v potaz předešlá díla a nesnaží se dělat hloupé remaky. To samé z hudbou, Michael Giachino využívá původní klasické motivy a do toho přidává nové, funguje to na jedničku. Herecké obsazení hlavních hrdinů je navíc velice sympatické. Chriss Pratt - který se role dinosauřího experta/trenéra zhostil naprosto skvěle a člověk mu to všechno věří i ten vztah s raptory. A potom samozřejmě Bryce Dallas Howard - která nejprve vypadá jako taková ta nóbl vedoucí, ale později člověk zjistí že nemá problém si doslova ušpinit ruce a být ženou činu. A podle mě, kdokoliv kdo dokáže celou dobu sprintovat na podpatcích a to i v zabahněném lese, musí mít odvahy nejvíc :D. Všiml jsem si, že tu někteří lidé psali, že tam ve finále tolik dinosaurů zase není, mě přišlo, že tam těch druhů bylo vidět daleko víc než ve všech předešlých dílech dohromady. Dokonce tam měl konečně prostor i můj oblíbený ankylosaurus. Nebudu tu rozebírat Indominuse Rexe abych náhodou někomu něco nevyspoileroval, to jest kapitola sama o sobě. Každopádně funguje a jde z něj opravdu strach. Zaměřím se raději opět na velociraptory, protože ti jsou opravdu miláčkové filmu a pokud si je někdo neoblíbí tak ho opravdu nechápu. Ano, jak jste si mohli všimnout z fotek a trailerů Owen (Pratt) je trénuje a má je částečně ochočené, objeví se i Rexie (původní tyranosaurus z prvního dílu) a závěrečný souboj je díky těmto dvou aspektům opravdu dech beroucí. A upřímně vyrovnává se tomu z prvního dílu. Ono celkově by se dal Jurský Svět zařadit hned za první díl a fungoval by bez dvojky a trojky, každopádně uvidíme jak si povedou autoři dál. Prý mají být pokračování (což je i naznačeno ve filmu, protože jedna zápletka zůstává nedořešena) tak držím palce ať nedopadnou jako slabé odvary, tohle téma totiž není jednoduché na zpracování.

plakát

Šílený Max: Zběsilá cesta (2015) 

Mno tak tady nejde dát jiné hodnocení než plný počet. Mistrovské dílo, které překonává svoje předchůdce. Atmosféra je stále stejná a je z toho cítit stejný nádech jako z předešlých filmů, dokonce i styl kamery a střih je zachován. Zato akce a kostýmy byly vyšperkovány a je tu ještě více bizarností než minule. Vzhledem k tomu jaký jsem fanda Fallouta, tak postapo filmy tohoto ražení miluji a tady sem se toho všeho opravdu nabažil. Výborný nápad natočit celý snímek stylem za jízdy v trucku. Člověk by se bál že se začne nudit, nebo že to bude pouze jedna velká zběsilá akce....což ona sice je, ale nenudíte se, pořád se něco děje a to myslím je celkem umění natočit. Příběh a zápletka není sice nějak složitá, ale to se dá odpustit na úkor ostatních pozitiv :). Co se týče Toma Hardyho v roli Maxe, měl jsem ze začátku strach že si na něj nezvyknu nebo že mi bude vadit, ale přechod k novému ksichtu je celkem nenásilný. Nejprve je tam zarostlý, pak má asi 30 minut masku a pak teprve vidíme jeho kukuč a už to člověk nějak neřeší že ho hraje někdo jiný. Doufám že jsme se s Šíleným Maxem neviděli naposled, George Miller tady opět zabodoval a já si musím jít pustit předešlé díly :).

plakát

Daredevil (2015) (seriál) 

Tak jsem konečně dokoukal první řadu seriálu. Donedávna někteří lidé tvrdili že Marvel má výborné filmy zatím co u seriálů zase kraluje DC. Avšak po shlédnutí Daredevila mohu říct že v seriálech je již Marvel králem též. Celkem jsem byl na tenhle počin zvědavý, ale opravdu jsem nečekal to co jsem dostal. Tenhle kousek se absolutně liší od čehokoliv co bylo prozatím v MCU (Marvel Cinematic Universe) předvedeno. Doteď se autoři snažili držet stylu family friendly - filmy a seriály pro celou rodinu. Najednou nám tu ale Netflix zplodí něco co má temnou atmosféru, hromadu násilí, brutality, krvavých scén a nečekaných smrtí různých hlavních i vedlejších postav. Přitom světe div se, stále se to počítá do MCU, ale poznáte to jen díky pár narážkám typu článek v novinách o bitvě v New Yorku (s fotkou padlé lodě Chitauri) či pár zmínek o superhrdinech a tohle se snad za celou dobu v seriálu objeví tuším jen 3x maximálně 4x. Herci hrají bezvadně jak hlavní představitelé tak i vedlejší role. Chemie mezi Fiskem a jeho budoucí přítelkyní, funguje a hravě strčí do kapsy celý Wheadonův nepovedený románek Black Widow/Hulk. I když se Marvel poslední dobou snaží vyhýbat příběhům o vzniku různých hrdinů, zde je tomu krapet naopak. Prakticky celá první řada sleduje vývoj jak Matta Murdocka/Daredevila tak jeho nemesis Wilsona Fiska/Kingpina. Nebude snad velkým spoilerem když řeknu že na konci první řady se z nich prakticky stane to, čím jsou v komiksech. Jak po vzhledové tak po psychycké stránce. Obě postavy projdou za celý seriál dosti podstatným vývojem a změnou, což akorát diváka navnadí na druhou řadu která musí být zákonitě ještě o dost lepší. Proč? Protože teď můžeme očekávat nástup Elektry, Bullseye či Punishera. Nemluvě o tom, že tímhle si Marvel otestoval naprosto jiný žánr a je tak připravený udělat podobně laděné seriály o dalších temných hrdinech. Například již zmiňovaný Punisher, Ghost Rider či Blade. Na konec se ještě vrátím k oběma hlavním protagonistům, Protože jejich ztvárnění se opravdu povedlo. Takhle má sakra vypadat Daredevil a takhle Kingpin. Ano doteď jsem si nedokázal představit kdo by Fiska měl hrát aby vypadal jako v komiksech/animákách a ono se jim to opravdu povedlo. Plešatá korba, která rozdává rány, nedá se jen tak složit a s Daredevilem hází jako s hadrovou panenkou. Bomba, bravo, dávám všechny palce nahoru, i ty na nohách. Předtím se říkalo že Marvel neumí dělat pořádné filmové záporáky a má jen Lokiho...no teď má podle mě i Kingpina, protože ten Lokiho strčí hravě do kapsy :).

plakát

Avengers: Age of Ultron (2015) 

Dalo by se říct že jsem šel do kina s tím že dostanu hromadu soubojů a vtipných konverzaček a to jsem taky dostal. Jestli jste od Whedona čekali něco víc, tak jste naivní, protože Age of Ultron jede naprosto po stejné šabloně jako první Avengers. Většina lidí to srovnává s prvním dílem a říká že byl lepší, já osobně to beru prostě jako druhou část. V jedničce jsme nechali postavy seznámit se a naučit se fungovat jako tým, zde se již můžeme věnovat více jejich charakterům a dokonce se dozvědět i něco o jejich minulosti. Například takový Hawkeye tu má daleko více prostoru a většině diváků to tak vynahrazuje první díl kde byl půl filmu v moci Lokiho. Pak se tu rozjíždí jakýsi vztah Black Widow s Hulkem, který bohužel moc nefunguje - ani ne tak ve filmu jako spíš u publika, člověk jim to prostě nevěří. Vůbec nechápu jak na tuhle kombinaci Whedon přišel, za tohle dávám jednu hvězdičku dolů, protože je to opravdu nejslabší článek filmu. Hlavní záporák Ultron je už naprosto jiné kafe. Ten se povedl jak po stránce grafické tak charakterové a dovoluji si tvrdit že bych ho zařadil mezi ty nejlepší padouchy MCU hned vedle Lokiho. Pak tu jsou samozřejmě nové postavy Vision, Scarlet Witch a Quicksilver. První zmiňovaný je hodně zajímavý a moc tu nechci o něm spoilerovat, bohužel pro dvojčata nezbylo už moc prostoru, aby si nějak zvlášť vybudovali charakter a tak skončili přesně jako Hawkeye v prvním filmu. Doufejme že se to napraví například v Civil War. Hudba je jako vždy skvělá a AOU je plný narážek na další postavy a připravované filmy z MCU, tentokrát nechybí ani hromada odkazů na různé věci z komiksového světa. Takže co dodat? Komiksový fanoušek bude z kina odcházet nadšený a fanda akčních blockbusterů též.

plakát

Chappie (2015) 

Neill se rozhodně po "divném" Elysiu vytáhl a vrací se do kolejí Districtu 9 a dokonce i do stejného města které předtím obývali "kreveťáci". Tentokrát je ale nahradí roboti a gangsteři v čele s Yo-Landi a Ninjou, kterým jejich role opravdu sedí...vždyť oni tam pomalu hrají sami sebe. Hugh Jackman si tu zase jednou pro změnu zahraje opravdu nesympatického záporáka. Celý film je točený stylem že přechází z komických situací do vážných...což mi přijde tak trošku jako hraní si se situacemi z reálného života. Nicméně Chappie je zvládnutý opravdu bravurně a jeho mimika funguje a člověk mu všechno to jeho utrpení věří. O to napínavý a srdcervoucí je pak závěr filmu - nemusím asi většině lidí říkat že by to nebyl správný Blomkampův film, kdyby byl konec čistý "Happy End". Jeho "není dobrého konce bez nějakého sebeobětování" zde rozhodně funguje daleko lépe než v Elysiu kde to bylo dosti okaté. Já jako milovník robotů a špinavé budoucnosti rozhodně snímek doporučuji, opravdu jsem se při něm bavil i uronil slzu :). A už se těším na jeho Vetřelce, protože věřím že právě tenhle režisér vymyslí postavě Riplayové ono důstojné zakončení.

plakát

Velká šestka (2014) 

Konečně zase po dlouhé době nějaký animák co za to stál. Dějově opravdu nápadité, obsahuje plno skvělých nápadů a navrch je tam i Stan Lee :). Je vidět že autoři čerpali z komiksové Marvelácké předlohy a tak se nejedná pouze o klasickou dětskou podívanou.

plakát

Raubíř Ralf (2012) 

Tenhle film jsem chtěl už hodně dlouho shlédnout a pustil jsem si ho s hodně velkými očekáváními a to byla asi chyba. Autoři přišli se skvělým nápadem udělat animák o herních postavičkách, jak si žijí ve volném čase, když si s nimi děti nehrají. Takže nám tu vzniká Toy Story budoucnosti/Tron. A musím uznat že tahle část je celkem i promakaná - cestování pomocí propojovacích kabelů stylem metra atd...Příběh se točí okolo Raplha, který dělá záporáka v jedné z her a už ho to přestává bavit a chce, aby ho ostatní herní postavičky alespoň trochu uznávali. Skvělé proč ne? Takže teď začíná Ralphova pouť po herním světě a já očekávám plno různorodých herních prostředí s různými herními postavami. A ono to tak funguje...ale pouze prvních 20 minut. Pak Ralph přistane ve hře "Shugar Rush" která je sestavena z cukrátek a jezdí tam v motokárách malé holčičky a tam se to kousne až do konce filmu. Upřímně po 30 minutách jsem si říkal jestli koukám na hru s videoherní tématikou nebo infantilní růžovou pohádku s otravnými panenkami pro holčičky ve stylu Starostlivých Medvídků. Příběh s velkým potenciálem se tak z ničeho nic zvrhne do klasického pohádkového klišé o kamarádství, uraženém kamarádství a obětavosti - vše v těchto růžových kulisách. Jako by se najednou autoři báli rozjet nebo nevěděli co dál. Nemluvě o naprosto minimálně využitých známých herních postavičkách, které se tam jen mihnou kolikrát ani nic neřeknou a vy si jich sotva všimnete...což je veliká škoda. Čekal jsem něco ve stylu Lego Movie nebo Falešná Hra s Králíkem Rogerem, kde je jak mistrovsky využitá licence, tak se tam například krásně prochází všemi lego světy -. dokonce dojde i na ten infantilní růžový, ale pobude se tam jen na takovou dobu aby to diváka nezačalo štvát a aby dostali prostor i další věci. Nemluvě pak o příběhu co má celkem i myšlenku. Pak jsou tu takové ty malé logické chybky, jako například to, že postava nemůže zemřít pouze ve své hře jinak je mimo hru smrtelná. Vzhledem k tomu jakou mají některé charaktery výdrž, bych se jimi bál chodit ven, ale oni si to všichni vesele producírují hlavním náměstím. Přitom Ralph ukázal že mu stačí strčit do baráku aby shodil strop na Bořka Stavitele a ten je hned tuhej. A podle pravidel, pokud by někdo z nich zemřel, tak by tu hru odstavili jako porouchanou, protože by se tam ta postava již neobjevila...další věc se týká konce (pozor menší spoiler!) když se po vyhrání závodu má ta hlavní hrdinka vyresetovat přestat být porouchaná a vrátit všem vzpomínky, což se tedy stane, ale z nějakého neznámého důvodu jí porucha zůstane dál a tak stále vesele problikává...situaci v tom barevném maglajzu zachraňuje sci-fi vojanda Calhounová, na kterou se dá alespoň koukat a vnáší do toho trochu té dospělosti. Takhle to vypadá že jsem ten film šíleně zdrbal, ale ono to tak není. Spíše jen jsem trošku zklamaný výsledkem. Jsou tu světlé momenty (hlavně těch prvních dvacet minut) například vtipné gagy, situace nebo narážky na různé hry. České titulky jsou taky boží, protože na hlášku "vypusťte čoko čokly" jen tak nezapomenu :D. Nicméně to nemění nic na tom, že zde byl dosti nevyužitý a promrhaný potenciál onoho tématu... 65%

plakát

Hunger Games: Síla vzdoru 1. část (2014) 

Pro ty (jako já), kteří neviděli předešlé díly film naprosto o ničem. Tento díl vsází na to, že znáte předešlé části a chová se spíš jak nějaká epizoda seriálu roztáhlá do 125 minut, během kterým se toho moc nestane a ani to není ukončené. A není schopen fungovat samostatně. Byla to opravdu nuda vážení, 5x jsem u toho usnul a celé je to vlastně o tom jak se snaží dělat propagaci odboje, točí reklamy a inspirují tím lidi...

plakát

Hobit: Bitva pěti armád (2014) 

Takže první návštěva kina za cílem vidět třetí díl Hobita. Co na to říct, na Pána Prstenů to nemá, ale dobré to bylo. Skvělé odkazy na LOTR trilogii, celkem rychle to uteklo a jak jsem čekal umírací scény byli zase doják a pěkně mě rozhodili. Nicméně mi přišli některé věci nedořešené, takže teď po téhle demoverzi očekávám rozšířenou edici na Blu-Ray.