Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Animovaný
  • Drama
  • Krimi

Recenze (10)

plakát

Einstein - Případy nesnesitelného génia (2020) (seriál) 

První dvě nebo tři epizody nebyly špatné - dobře napsané, herci měli, co hrát a bylo vidět, že si to sami i celkem užívají. Za pár vydařených hlášek člověk odpustil i nějakou tu mezeru v zápletce. V dalších dílech bohužel už děj definitivně ztrácí hlavu a patu, tvůrci se značně opakují. Hlavně ale čím dál více prosakuje německý humor z původní předlohy, který postupně narůstá od otravnosti ke krajní trapnosti.  Moje hodnocení se z fáze příjemného překvapení a očekávání dostalo velmi rychle do fáze zklamání. Po dalších sériích netoužím.

plakát

Lovci zločinců (2011) (seriál) 

Příjemná, americky oddechová "bondovka." Nebylo by špatné vybrat pro hlavní roli někoho, kdo má trošku víc mimiky než Kristen Stewart, a kdo nemluví jako Voldemort, ale nejedná se o problém, který bychom (obzvláště dámy) nemohli sympatickému prošedivělému gentlemanovi odpustit. Tvůrci si myslím tento detail i uvědomují a staví hrdinu do situací, které na jeho strnulost poukazují a dokáží si z ní udělat legraci. Nic pro ty, kdo touží po převratném, originálním zážitku, ale pro ty, které už nudí nespočet "kriminálek" rozhodně osvěžující. Epizody jsou značně variabilní a ani po druhé sérii nezačnou nudit. Obvyklou schematičnost, které se v daném žánru dá vyhnout jen obtížně, hezky doplňují postupné vývoje vztahů hlavních postav a jejich osobních filozofií.

plakát

Skyfall (2012) 

Celkem prijemny zazitek. Zajimavy dej. Napeti. Honicky. Stylovy padouch. Martini. Bohuzel, poslednich 15 minut znamenalo (alespon pro me) VELMI tvrdy dopad. Zabiti jedne z hlavnich postav, predstaveni jeji nahrady a prichod nove Moneypenny definitivne zpretrhaly jakekoli spojeni se 'starym' Bondem... Pro me to znamena konec jedne ery a myslim, ze by nyni mohli 007 nechat odpocivat v pokoji. Stejne jako bylo receno ve filmu o zabité postavě "mel by odejit dustojne"...

plakát

Bourneův odkaz (2012) 

Jeden ze zdlouhavých 'utíkacích' konspiračních filmů. Nejprve je divákovi vysvětlováno, proč je vlastně nutné zabít tolik lidí, následující hodinu a čtvrt pak jednoduše zabírá tato 'čistka' a pronásledování přeživších. Nic nového nebo originálního. Zkrátka se jen díváte, jak hlavní duo prchá od někud někam a (pokud toto není hlavní důvod návštěvy tohoto filmu) čekáte, kdy a zda vůbec se objeví nějaká skutečná zápletka (za kterou rozhodně nelze považovat drogová závislost hlavního hrdiny) nebo dokonce vyvrcholení. Film se bohužel prostě rozplyne do prázdna. Ve chvíli, kdy hlavní hrdiny nikdo nepronásleduje, je, jak se zdá, 'děj' vyčerpán a oni 'mizí ze světa' i z vaší mysli. Film si zapůjčil Bournovo jméno(průběžně zmiňované jako strašák v pozadí) a téma (protože v dnešní době si málokdo dovolí točit něco skutečně nového - viz X-tá pokračování všeho možného, hromady Marvellovek atd.) a využil ho k vytvoření jakéhosi prázdného 'nic', po kterém ve vás do pár hodin nezůstane sebemenší stopa....

plakát

Merlin (2008) (seriál) 

Jednoduší příběh a filmové triky na úrovni Xeny. Jinak ovšem dobře vybraní (méně známí) herci a velmi dobře psané dialogy plné 'hlášek' (Merlin: "You've ever heard of a word 'sorry'?" Arthur: "No. What is it? Another word you've made up?"). Pokud se na film díváte s jistou mírou tolerance, jedná se o vtipný, příjemný relax. I přes všechna "ale" ho můžu s čistým svědomím zařadit mezi svoje nejoblíbeněnjší seriály.

plakát

Abraham Lincoln: Lovec upírů (2012) 

"Žil kdysi chlapec jménem Abraham Lincoln, kterému se nelíbilo otrokářství. Stal se tedy prezidentem, všem v Americe vysvětlil, že jsou si rovni a nebohé otroky osvobodil." Potud by se jednalo o obyčejný, historicko-patriotický film o slavném prezidentovi Spojených států. Bohužel, autoři se nechali nakazit probíhající 'upírománií'. Otrokářství tedy není špatné jen kvůli porušování lidských práv (koho také dnes ve filmu zajímají lidská práva?), ale také protože jsou otroci základem upířího jídelníčku. Mladý Lincoln tedy musí bojovat o volební hlasy nejen volebními proslovy, ale i za použití nabroušené, stříbrné sekery, kterou ho učí používat 'hodný' upír, Dominic Cooper. Dokud upíry zabíjí mladá verze Lincolna(cylindr), film drží svou míru absurdity v únosných mezích(všichni přece dělají v mládí šílenosti...) a divák se může tešit z poměrně povedených bojových scén, plných zpomalených záběrů na blýskající se sekyru a proudy černé upíří krve. Kdyby byl film pouze 'side-story' Lincolnova mládí, jednalo by se o ospravedlnitelný počin. Po hromadách projevů na téma rovnost všech (živých) Američanů se náš hrdna konečně stává prezidentem. Film by měl skončit zde. Když ovšem i starší verze Lincolna(cylindr, typická bradka, později vrásky) začne máchat sekerou míra absudity přeteče a divák již pouze obrací oči v sloup a čeká na 'spasení' koncem. Jedna hvězdička za příjemně pochmurnou atmosféru a bojové scény první půlky filmu, který by jinak zasluhoval stejný osud jako upíři, kteří se v něm objevují.

plakát

X-Men: První třída (2011) 

Sice nemůžu říct, že bych se u filmu příliš nudila, ale ani ve mně nezanechal žádný zvláštní dojem. Ani ne 24 hodin po shlédnutí mám pocit, že celkový děj by se dal shrnout do nejméně polovičního času a to předevšíjm 'osekáním' všech zdlouhavých morálních úvah o 'přijetí, pochopení, přizpůsobení a soužití'. (Samozřejmě chápu, že tyto problémy jsou jádrem samotného filmu, ale nepotřebuji na ně být upozorňována v každé druhé scéně...) Co do hereckého obsazení, až na jistou rozpačitost z Jamese McAvoye v roli Xaviera, naprosto nemám, co vytknout - ikdyž je pravda, že většina postav zastává pouze roli 'křoví'. Film u mě zůstává na zlatém průměru. Není možné očekávat nijak hluboký zážitek, ale pro fanoušky filmů z dílny Marvel nebude 'X-men: First Class' rozhodně žádným zklamáním... (BTW Jakto, že Xaviera postřelili v tomhle filmu, ale v 'X-men origins: Wolverine' chodí po svých? :D )

plakát

Všemocný (2011) 

Zajimavy napad, vyborna kamera, prijemne obsazeni... Na film jsem narazila naprosto nahodou, ale rozhodne se jednalo o celkove strhujici zazitek. Film pomerne rychle ziskava neuveritelny 'drive' a nejde delat nic jineho nez se zatajenym dechme pozorovat, kam dal se pribeh vyvine. Je pravda, ze chvile, kdy se retrospektiva spoji se soucasnosti, pusobi pomerne rusive. Nastesti je toto vyruseni zahrano do 'outu' diky jednoduchemu, strucnemu, ale celkem napaditemu konci. Muzu tento film jen vrele doporucit kazdemu, kdo ma naladu na originalni svezi thriller, ktery z hlavy jen tak nedostane...

plakát

Mazaný Filip (2003) 

Tento snímek jedním z mých nejoblíbenějších českých filmů, avšak jeho specifický styl humoru ne každý chápe. Viděla jsem tenhle film nejméně 20x a to s různou společností. Někteří se řezali smíchy od začátku do konce, jiný se za celou dobu sotva pousmáli. Pokud vás film nezačne bavit během prvních 10 minut, odejděte, není pro vás a ztráceli byste čas čekáním na něco, co vás rozesměje. Pokud vás ale od začátku zaujme, rozhodně si počkejte i na zbytek. Nebudete litovat. Každopádně geniální herecké obsazení myslím přitáhne, alespoň na okamžik, pozornost každého...

plakát

Černá labuť (2010) 

Podle obsahu filmu je možné očekávat klasickou zápletku: jemná, nedoceněná dívka, milující tanec, čekající na velkou roli. Ovšem zpracování je cokoliv, jen ne klasické. Divák, spolu s hlavní 'hrdinkou', velice rychle ztrácí přehled o tom, co je a co není skutečné. Aronofsky výborně využívá jednoduché avšak nápadité detaily (stín labutě, ruce měnící se v křídla, prohazování pozic postav mezi jednotlivými záběry apod.) spolu s hudbou Čajkovského k navození naprosto schizofrenní atmosféry, kdy příběh Niny (Natalie Portman) naprosto splyne s příběhem Bílé labutě, kterou cesta za vlastním snem vede neodvratně do záhuby. Po skončení filmu (zatímco doznívá potlesk doprovázející poslední scénu) chvíli trvá, než si člověk uvědomí 'svoji realitu'. Dvouhodinové spojení s pohlcující Natalie Portman nezanechá nikoho v klidu. Film se může a nemusí líbit, ale rozhodně nebude snadné ho jen tak zapomenout. Každopádně by ale měl být doplněn poznámkou: "Ministerstvo zdravotnictví varuje: Nevhodné pro slabé povahy a osoby se sklony k schizofrenii!!!"