Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

bloodcountes 

všechny recenze uživatele

Koukám na to jako na večerníček, než jdu spát a lepšího večerníčka jsem dlouho neměla. Jmenuje se Merlin nebo spíš Colin Morgan. Má naprosto unikátní fyziognomii tváře a vysoce, zásadně a zcela se tak nejen vnitřně, ale i vizuálně odlišuje od ostatních, ať už urozených nebo ne. Nemůžu se na jeho tvář, tak proměnlivou a výmluvnou, vynadívat. Jeho postava je po všech stránkách sexy a veskrze symaptická (včetně dabovaného hlasu Jana Maxiána, který je lepší, než originál:) Dále mě na seriálu velice baví chemie mezi Merlinem a Artušem - a tím nemám vůbec na mysli nějakej slash úlet:) Těžko jsem si jenom zvykala na Gvinevier coby černošku a služku. Zatím dvě série a veliká spokojenost. ()

Mayaku 

všechny recenze uživatele

Od tohoto seriálu jsem nečekala vůbec nic a dostala jsem takovou dávku zábavy, která mě totálně dostala :D Je mi úplně jedno, že s legendou si seriál totálně vytřel "zadní partie" a překrucuje ji, jak se to zrovna hodí do scénáře, že triky jsou skoro k smíchu...čert to vem. Colin Morgan a Bradley James si svoje role nejvíc dávají a na jejich vzájemné špičkování je radost pohledět (upřímně řečeno nebýt hlavních představitelů, nejspíš bych seriál pohřbila do moře 1*-2* seriálů :D). Také mě potěšily cameo role Juliana Rhind-Tutta (Travel Writer Jason Hamilton z Black Books) a mého oblíbeného Mackenzie Crooka :). Celkově vzato, je to výborná oddychová podívaná a já bych byla pěkný fouňa, kdybych při své současné "merlinovské mánii" nedala aspoň 4*. ()

Reklama

evilmind 

všechny recenze uživatele

Infantilní guilty pleasure. Tolik věcí mě tam tak děsně moc sere. Ale stejně se chci podívat na další episodu, i když předem vím, že mě prostě bude točit jak zase Merlin utrpí happyendové vítězství aniž by musel nějak efektně kouzlit. Aspon ze je tu skvelý Anthony Head a John Hurt, plus me celkem bavi ta destrukce Artusovské legendy, resp. sledování reakcí jejích ortodoxních příznivců... ()

Steel32 

všechny recenze uživatele

Nejdřív jsem shlédnutí sakra oddalovala, prostě se mi do toho nechtělo - hlavní postavy vypadali jako banda tupců co neumí hrát a celý se to zdálo takový nějaký "teen". A ono to možná trochu teen je a zároveň je to možná i trochu blbý, nedomyšlený a co já vim ještě.. ale mě to odrovnalo. První série je spíše na rozjezd a seznámení s postavami, ale čím víc sérií jsem viděla, tím víc nadšená jsem byla. Je to dokonalý, vtipný, napínavý, zajímavý, nenudí, pěkně se na to kouká - a Morganiny xichty při jejím zvratu radši ignorujte, pokud nebudete chtít nafackovat monitor. Ale to co mě hlavně bavilo, bylo sledovat jak se vyvíjejí vztahy mezi postavami a celkově i chování jednotlivých postav. Kam se hrabe vztah Arthur&Gwen, vztah Arthur&Merlin je neuvěřitelný. A co se týče posledního dílu páté série... to snad ani nedokážu nebo radši ani nechci popsat. ()

irigi 

všechny recenze uživatele

Po shlednuti prvniho dilu, kdy sluha nazve prince idiotem a jeste tehoz dne neskonci na opratce mi zacinalo byt neco podezrele. Nevadi mi, ze scenaristi zasadne prekopali celou Artusovskou legendu, ale ze vsechno tak jaksi simulacne skuhra. Zadna hranice mezi slechtou a sluzebnictvem skoro neni (jen priklad - kdyz v jednom dile odumre uroda, vsechno jidlo rozdaji obyvatelum a Artus pak dokonce ji krysu, misto aby se jako spravny slechtic prejidal ze zasob), zeny jsou moc emancipovane a vubec spousta veci, ktere nejen ze by clovek ve stredoveku necekal, ale kdyz je v serialu vidi, ma tendenci zacit mlatit hlavou o desku stolu. Magickych utoku je navic tolik, ze si rikam, jak se vubec Utherovi podarilo magy potlacit, popr. jakto, ze ostatni kralovstvi jeste existuji, kdyz nemaji na hrade Merlina ;-) Ale abych serialu jen nekrivdil. Postavy jsou sympaticke na prvni pohled a jako odpocinkova oddechovka je to celkem fajn podivana. Zvazoval jsem tri hvezdicky, ale to bych mel vazne spatne svedomi :-) ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • Katie McGrath byla zpočátku blízko k tomu, aby roli seriálové Morgany nedostala. Mohl za to její výrazný irský přízvuk, kterým v běžném životě mluví i hlavní seriálová postava Merlin (Colin Morgan). Producentský tým trval na tom, aby přízvuk obou herců byl vzhledem k odehrávajícím se událostem ryze anglický. (Conspi)
  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama