Reklama

Reklama

Merlin

(seriál)
  • Velká Británie Merlin
Dobrodružný / Drama / Rodinný / Fantasy
Velká Británie, (2008–2012), 49 h 37 min (Minutáž: 44–50 min)

Hrají:

John Hurt, Colin Morgan, Bradley James, Richard Wilson, Angel Coulby, Katie McGrath, Anthony Head, Rupert Young, Eoin Macken, Tom Hopper, Tomiwa Edun (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(65)

Merlin je mladý kúzelník s mimoriadnym nadaním, ktorý príde do kráľovstva Kamelotu a ostane pôsobiť u dvorného lekára Gaiusa. Zistí, že kráľ Kamelotu, Uther Pendragon, pred dvadsiatimi rokmi zakázal akékoľvek kúzla i mágiu a posledného draka uväznil do jaskyne pod kráľovstvom. Merlina zláka neznámy hlas za ktorým sa vydá do jaskyne pod Kamelotom. Stretne tam draka, ktorý mu povie, že má dôležitú úlohu:  chrániť Utherovho syna Artuša, ktorý raz zjednotí krajinu Albionu. Keď sa Merlin stretne s Artušom, nepadnú si na prvý pohľad veľmi do oka, ale po tom, ako Merlin zachráni Artušov život, stane sa jeho sluhom. Keďže sú čary v kráľovstve zakázané, Merlin bude mať čo robiť, aby Artuša ochránil a pritom na jeho zázračné schopnosti nikto neprišiel. Obaja sa začnú vzájomne rešpektovať a napokon sa stanú blízkymi priateľmi. Príbeh je modernou podobou legiend o kráľovi Artušovi. (RTVS)

(více)

Recenze (134)

Gurtha 

všechny recenze uživatele

Vždycky jsem si říkala, jak velkého čaroděje Merlina mohla nějaká běhna lapit do stromu. Teď už to vím - on byl velké ucho (doslova) vždycky! Pro kvalitu triků a některé zvláště "důmyslné" zápletky by svádělo říct, že se jedná o britské "Čarodějky", tahle serie má ale víc - a to totální dětskou hravost, jež se rychle přenese na diváky, kteří pak odpustí kdecos. A že se ti dva jmenují zrovna Artuš a Merlin považuji za docela příjemný bonus - slepě důvěřivý divák totiž čas od času podlehne vlivu svých prazážitků a může být jen příjemně překvapen, kam ho dovedou. ()

Kangaxx 

všechny recenze uživatele

Zo začiatku sľubné, avšak po niekoľkých dieloch sa dá objektívne konštatovať, že scenáristicky tento počin ani zďaleka nespĺňa kritériá moderného televizného seriálu. Tvorcovia navyše akoby si neboli istí, na ktorú vekovú skupinu sa zamerať, čo vo výsledku ešte znižuje slabý dojem zo seriálu ako celku. ()

Reklama

Wysch 

všechny recenze uživatele

Předem upozorňuji, že píšu bakalářku týkající se Británie od pátého do desátého století a mýtus o Artušovi v ní vystupuje také... Takže právě proto chci poprosit všechny, co si stěžují na historickou neadekvátnost (ano, s tou souhlasím), aby si uvědomili, že když v prvním díle se jedna ženská teleportuje pryč, pak tam mluví drak a tak vůbec, nemůžete to brát jako historický seriál. Je to fantasy a fantasy jako takové dovoluje stavět hrady ze čtrnáctého století, nosit zbroje ze století třináctého, atd. A jako fantasy seriál je dobře namíchaný, ústřední dvojka Artuše a Merlina si skvěle sedí a Colin Morgan jako Merlin umí být skvěle bezprostřední. Jinak do plánované třetí sezóny bych asi spíš chtěl nějaký konzistentní příběh, epizody jsou sice fajn, ale co když už se čtvrtý řady nedočkáme? Že... [hodnoceno po druhé sérii] ()

Falconica 

všechny recenze uživatele

Když to vezmete jako čistý trololo fantasy béčko pro odpočinek po návratu ze školy/práce, tak vlastně fajn. Moc fajn. Ale má to svoje logický mouchy, třeba jakože Artur je opravdu nenapravitelně nedovtipnej a tak, má to efekty na úrovni hvězdný brány a má to zoufale roztahanou hlavní linku bez pořádnýho progresu. Celejch pět serií očekáváte, kdy se konečně stane tohle a tamto a ono k tomu ani onomu nikdy nedojde. Těšíte se, až Merlin bude mít svejch pár dílů slávy, kdy se ho lidi budou bát a milovat ho zároveň a on bude v nějakým strašně kůl klišovitým hábitu s opeřeným límcem na plášti lemovaným starobylýma runama trhat banditům prdele na tisíc způsobů a ono k tomu sakra nikdy nedojde. Hrozně se těšíte, až se Morgana rozvine v pořádnýho Saurona a ono k tomu prostě pořád nedochází. Hrozně se těšíte na spoustu věcí a prostě ty okamžiky zadostiučinění a triumfů jsou tak malý, že trochu až frustrujou:-D Jo a mimochodem volání draků je hrozně směšný:-D Rasovou vyrovnanost bych neodpustila, kdyby se hlásili k jakýkoliv historičnosti, ale tady u toho trololo počinu se tomu můžu maximálně pousmát:-D Whatevzzzz:-D Některý díly jsou pak absolutní perly a perfektní komedie(na trolici nezapomenu:-D) a specifické přátelství dvou hlavních hrdinů je výborné a ani se moc nedivím, proč okolo toho vzniklo tolik homoerotických fanouškovských představ:-D Colin udělal dobře, že si nechal od tý doby přišít uši:-D ()

vodafone 

všechny recenze uživatele

Spoiler: Překousnu milion nedomyšlených scén.. ale konec fakt trapárna.. řekne mu to ..dalo se čekat ale musí se vydat na pouť dva dny cesty.. ok ale že umře 100m před cílem a na těch 100 si zavolá draka ? ARE YOU KIDDING ME ? fakt jako nejraději bych za tu poslední scénu dal hodnocení odpad.. ale zbytek ušel.. ()

Galerie (1 163)

Zajímavosti (10)

  • Seriálovým Avalonem je ve skutečnosti středověký hrad Goodrich Castle v západní Anglii. (Conspi)
  • Hlavní rekvizitou pro seriálový Kamelot se stal francouzský hrad Château de Pierrefonds, umístěný severně od Paříže v provinční oblasti Oise. (Conspi)
  • Katie McGrath byla zpočátku blízko k tomu, aby roli seriálové Morgany nedostala. Mohl za to její výrazný irský přízvuk, kterým v běžném životě mluví i hlavní seriálová postava Merlin (Colin Morgan). Producentský tým trval na tom, aby přízvuk obou herců byl vzhledem k odehrávajícím se událostem ryze anglický. (Conspi)

Související novinky

Merlin se vrátí, Camelot ne

Merlin se vrátí, Camelot ne

19.07.2011

Dnes na televizní notu: kvalitně obsazená série Camelot stanice Starz chtěla být vážnější, dospělejší a hlavně drsnější protiváhou k teenagersky pojatému britskému Merlinovi. Nepovedlo se. První… (více)

Reklama

Reklama