Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Drama
  • Komedie
  • Akční
  • Horor
  • Dokumentární

Recenze (45)

plakát

Bony a klid (1987) 

Kultovní záležitost. Film překypuje hláškama. "Podej mu rukavici". "Zajeď do nory ty stará vydro". O magickým voku ani nemluvě!

plakát

Hora mezi námi (2017) 

Z ranku natural survival filmů patří tenhle k lehce podprůměrným. Jedno omleté klišé za druhým. Pomohlo by, kdyby byly hlavní postavy o trochu sympatičtější. Takhle po celou dobu filmu doufáte, aby hlavně přežil ten pes.

plakát

Po strništi bos (2017) 

Definitivně ve mně zemřela naděje ve kvalitní český film. Veškerá snaha o poetiku válečných dní na českém venkově přišla vniveč. Žádná zapamatovatelná hlavní či vedlejší postava, kupa zbytečných a nezajímavých dialogů a prachbídný děj bez větší zápletky. Snad se dalo trochu víc vyždímat z role venkovského vlasteneckého učitele Zdeňka Svěráka. Ani se nepokouším srovnávat Po strništi bos s Obecnou školou, film beru zcela samostatně a bohužel, vůbec neobstál. Nevidím důvod, proč se na něj dívat znovu.

plakát

Stranger Things - Season 2 (2017) (série) 

Temnější a velkolepější pokračování. Až se bratři Dufferovic naučí dotahovat a vybrušovat závěrečné díly jednotlivých sérií, bude to konečně dokonalé. Snad to napotřetí vyjde.

plakát

Den nezávislosti: Nový útok (2016) 

Na rozdíl od prvního dílu je Nový útok nudný, dětinský a bez sebemenšího nápadu. Nedoporučuji sledovat bez znalosti předchůdce z roku 1996. Některé postavy z jedničky se zde objevují, ale chybí lepší vykreslení jejich charakteru, minulosti a motivací. I dobré akční sci-fi si přece tohle zaslouží. Nemusí vše sklouznout do nudných leteckých stříleček a přehršle patetických proslovů. Tak moc nepovedené pokračování si nepamatuju a hrozím se přislíbené trojky.

plakát

Já, Olga Hepnarová (2016) 

Neexistuje český film, na který jsem se těšil víc. Proto přišlo nevyhnutelné, naštěstí pouze mírné zklamání z výsledku. Oceňuji stylové zpracování, přesnost dialogů a celkový ponor obou pánů režiséru do tohoto tématu. Přesto si myslím, že z hlediska pochopení celého příběhu Olgy Hepnarové zůstane stěžejní kniha Romana Cílka Oprátka za osm mrtvých. Filmu chybí sebemenší dramatická gradace. Rozhodnutí Olgy spáchat pomstu na lidech přichází ve filmu jakoby znenadání. Některé události jako zapálení domu v Zábrodí nebo velký hysterický výbuch Olgy na dovolené s Mirkem na Slovensku bohužel zcela chybí, přestože by ještě lépe vykreslily Olžin charakter. Ale jo, může být.

plakát

Fish Tank (2009) 

Dokonale realistické sociální drama z UK. Velmi vzdáleně mi Fish Tank připomněl Betonovou zahradu. I když jsou oba snímky dějově odlišné, mají několik styčných bodů. Tím nejzásadnějším je vykreslení života sociálně slabé rodiny s narušenými mezivztahovými vazbami, kdy občas vyplave na povrch náznak hlubokého citu, ať už je jakýkoliv. To vše se odehrává na pozadí šedého, neutěšeného prostředí typického britského sídliště či nevyužívaných industriálních ploch (pojem brownfields je nejpřesnější). Hlavní herecký výkon je na debutantku obdivuhodný. Na druhou stranu, když jsem se dozvěděl, že byla Katie Jarvis vybrána do role na základě nechtěně odposlechnuté hádky se svým přítelem na vlakovém nádraží přímo v lokalitě, kde se film natáčel, není o autentičnosti hlavní role pochyb. Zkrátka – výjimečný film.

plakát

Ten, kdo stojí v koutě (2012) 

Působivý a dojemný film o teenagerech bez tlusté vrstvy patosu a plný vkusné hudby tu dlouho chyběl. Hlavní postava je napsaná tak, aby se s ní do určité míry ztotožnil každý teenager (a nejen ten). Příběh prakticky v ničem nevyniká, ale jeho podání je dokonalé a cílí přímo do srdcí plných pocitů z první lásky (to pokud jste mladí) nebo nostalgie z ní (to pokud jste věkově zralejší). Herecké výkony hlavních postav jsou uvěřitelné. Nádhera! PS: Za tu neznalost Bowieho Heroes by měla Emča dostat pořádně na zadek. Ujmul bych se toho...

plakát

V pasti (2005) 

Svým způsobem zvláštní komorní drama s pomalu stoupajícím napětím, kdy divák neví, jaký zvrat ho čeká a kdo je vlastně ten špatný nebo ta oběť. Nejvíce oceňuji vynikající výkon Ellen Page.

plakát

Svatba Jiřího Káry (2000) (amatérský film) 

Dnes už opravdu kultovní video. Při prvním přehrání jsem nerozuměl pomalu žádnému slovu, ale něco mě pořád nutilo si toto ''dílko'' pouštět znova a znova. Geniální hlášky a svérázné charaktery pražské feťácké a boverácké aristokracie dělají z tohoto homevidea poměrně neotřelou zábavu, která ovšem končí ve chvíli, kdy se dočtete o hodně brutálním osudu některých zúčastněných (nevěsta zavražděna, Flojd spadl opilý do světlíku a další). Mezi mé oblíbence patří dozajista inteligentní (!) Flojd a flegmatik Miloš. Ke konci záznamu je bohužel evidentní, že se kameramanovi vybíjí baterka v kameře, jinak bych snad šel do plnejch. Děti, neberte drogy.