Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Drama
  • Komedie
  • Horor
  • Dobrodružný

Oblíbené seriály (10)

Muži na křídlech

Muži na křídlech (1978)

Vynikající a napínavý seriál, který se nezapomene. Bohužel teď patrně nesehnatelný.

Války a zbraně

Války a zbraně (2006)

Vynikající kolekce o historii jednotlivých zbraní, technik a s vybranými válečnými operacemi, především z druhé světové války, ale i z pozdějších konfliktů.

Hra o trůny

Hra o trůny (2011)

Skvělé a věrně se držící knih. Úpěnlivě čekám na slibované vydání podrobné mapy celého knižního světa, jelikož se místy ztrácím. Slabou útěchou je úvodní titulková sekvence seriálu. Svět je složitější než Tolkienova Středozemě, či Howardovy (Conanovy) světy. A také pevně doufám, že se mistr dokope a svou mnohaletou ságu konečně dopíše, jinak se dokončení seriálu my ani herci nedočkáme. Jinak vynikající soundtrack Ramina Djawadiho, zvláště u první série, kvalitou předčící i Útěk z vězení.

Dark

Dark (2017)

Brilantně zpracované cestování v čase s těžko uchopitelným dějem, kde je vše možné. Opakující se zápletky s nemožnosti změnit dané schéma, čas i osud a snahou hlavních protagonistů o nápravu nemožného. Těžko hledat podobný znepokojující seriál. Tento je doveden do dokonalosti. Nic pro zájemce klidných oddechovek a komediálních výplachů. Zde se musí od začátku pečlivě sledovat a naplno přemýšlet. Jinak se divák ztratí stejně jako hrdinové v časových smyčkách. P.S. móda v osmdesátých byla opravdu strašná.

Pán prstenů: Prsteny moci

Pán prstenů: Prsteny moci (2022)

Zde silně podhodnocený seriál, který mně osobně se líbil víc než prequel ke Hře o trůny. Žádný díl mě nenudil, hodně akce, efektů i krásných scenérií. Proč tedy tak nízké hodnocení? Všichni zde viděli pětihvězdičkového Pána prstenů od Jacksona. Ale to čekali, že toto bude stejné? Nebo lepší? Vždyť původní trilogie vyždímala z knihy skoro vše co šlo (a co zbylo až na pár výjimek dodal Jacksonův Hobit). A ví zde vůbec všichni, že zde zatím nešlo o Pána prstenů, ale o Silmarillion? A opravdu jej všichni alespoň dvakrát četli? Je to velmi složitý, rozmáchlý děj, který navíc prostupuje jako space opera celým světem po mnoho tisíciletí. Vždy jsem to považoval za nezfilmovatelné. Jak jsem už uváděl na konci v hodnocení posledního Hobita a Bitvy pěti armád: "...teď jen spoléhat, že se najde odvážlivec, který se pokusí o roztříštěný, časově dlouhý a těžce uchopitelný Silmarillion. Potom by historie Středozemě byla kompletní." A jsem moc rád, že se odvážlivci našli a důstojně se toho zhostili. Jediné co mě opravdu leze krkem a za co jsem chtěl ubrat hvězdu je nehezký zvyk filmových pošuků obsazovat do všech seriálů poslední doby černochy a asiaty. Co oni mají dělat v keltských a staroevropských legendách, ze kterých Tolkien čerpal? Nejde jen o Amazon, ale i Rod draka od HBO, Zaklínač od Netflixu. Opravdu by s tím již měli jít do prdele. Je to velmi rušivé a každý musí vnímat, že do filmů, které se zabývají legendami evropského kontinentu, to prostě nepatří. Ale i přes tento nešvar, který jsem se pokusil nevnímat dávám pět hvězd. Za mě spokojenost a těším se na další sérii.