Reklama

Reklama

Útěk z vězení

(seriál)
  • USA Prison Break (více)
Trailer 1
USA, (2005–2017), 63 h 43 min (Minutáž: 42–55 min)

Tvůrci:

Paul Scheuring

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Dominic Purcell, Wentworth Miller, Robert Knepper, Amaury Nolasco, Sarah Wayne Callies, William Fichtner, Wade Williams, Peter Stormare, Rockmond Dunbar (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(5) / Epizody(90)

Obsahy(1)

Proč Michael Scofield, mladý, vzdělaný, vysoce inteligentní a finančně zajištěný muž, přepadne banku? Proč při soudním jednání přistoupí na všechny podmínky a bez odvolání přijímá pětiletý trest ve vězení Fox River? Protože v tomto vězení čeká na popravu jeho bratr Lincoln Burrows. Michael věří v jeho nevinu a tak s dokonale promyšleným plánem útěku přichází, aby jej zachránil. Ve vězení se však věci nemají úplně tak, jak si představoval a tak musí krom všudypřítomnosti bachařů věnovat pozornost i zvídavému postoji některých spoluvězňů, kteří by rádi utekli též. Navíc se v nebezpečí ocitá i Lincolnova rodina, protože někdo vysoce postavený tahá za nitky a jeho poprava je pro něj velmi důležitá. (Isherwood)

(více)

Videa (2)

Trailer 1

Recenze (1 456)

Spiker01 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Tehdy pro mě byl Prison Break (ještě spolu s Lost) obrovským zjevením. Hltal jsem každý díl a pak celý týden očekával ten další, jež zas zakončil mega cliffhanger. Čekání bylo ubíjející a to obzvláště u první řady seriálu, kterou považuji za asi vůbec to nejlepší, co jsem v seriálové tvorbě kdy viděl. Rázný kvalitativní sešup se nevyhnul ani této seriálové pecce, ovšem řad je pouze 4 a ne třeba 8, takže to nijak zásadně nehrotím a dodnes Prison Break uctívám jako celek. Námět seriálu a hlavně jeho zpracování převážně v první sérii je provedeno tak umně a chytlavě, že to zkrátka diváka posadí do sedačky a nepustí. I po 10ti letech seriál nabízí stále stejnou porci napětí, nadšení z nečekaných dějových zvratů, občas sice i nechápavost z občasných přestřelených momentů, které už tolik reálně nepůsobí, ovšem malé výtky k seriálu hravě vyvažuje vhodné obsazení, v čele s perfektním Wentworthem Millerem, který byl pro tuto tv show neuvěřitelně skvělou volbou a charismatického génia s ochranářským komplexem ztvárnil s grácií sobě vlastní. Rozhodně v tom není sám, ale řekl bych, že úspěch stojí hlavně na něm. Podobně nadčasové seriály už se dnes dle mého netočí...100% ()

Galadriel 

všechny recenze uživatele

Nejprve k první sérii - přestože všichni víme, jak obvykle útěky hezkých a nevinných, nespravedlivě odsouzených vězňů vefilmech dopadnou, je Prison Break překvapivě originální a napínavý. Hrdinové v čele s velmi charismatickým Wentworthem Millerem alias Michaelem Scofieldem narážejí na nesčetné překážky, nevyhýbá se jim tuna selhání lidského faktoru a některé části útěku jsou opravdu pekelně napínavé. Narozdíl od takových Lost jsou ale postavy skoro od začátku rozděleny na hodné a špatné, a jejich vývoj je tak trochu víc než předvídatelný, což v první sérii ani tolik nevadí, ale problémem se to stane v sérii druhé. Z podkopávání se ven z vězení se stal útěk ve volné krajině, osmička z Fox River dostala k dispozici půdu celých Spojených států a taky hromadu novýhch pronásledovatelů. Čím déle se některým z uprchlých vězňu daří utíkat, tím víc do jejich života zasahují "šťastné" náhody, jejichž množství už začíná být ke konci dost nereálné. Navíc je tu stále ten problém se scénáristickou plochostí postav, prostě víte, co od nich můžete čekat. Drobná překvapení přichystá možná tak celkem zajímavá postava agenta FBI Mahoneho, to, kdo z nových postav je zase členem spiknutí a slušné napětí udržuje hlavně to, že nevíte, kdo z uprchlíků to nakonec schytá a kdo uteče nadobro, nebo aspoň vydrží do konce řady. Třetí série zase trochu navrátila schéma do původních kolejí, ale v naprosto jiném prostředí. Získala na exotice, ztratila na napínavosti a taky se zde objevila jedna z nejprotivnějších postav vůbec. Konečně série čtvrtá měla výborný rozjezd, hledání Scylly bylo napínavé a v seriálu se zase objevilo spousta zajímavých nápadů a vychytávek, nicméně od jednoho okamžiku, který nemůžu zmiňovat, protože by to byl spoiler jak blázen (myslím někdy ve 14. díle) to začlo jít všechno absolutně do kytek. tvůrci zřejmě opravdu nevěděli jak dál, tápali a vymíšleli si naprosté hovadiny a rádoby šokující zvraty. Nakonec jsem přetrpěla poslední díly až do konce, kde konečně scénáristé našli odvahu, všechno to nakonec rozlouskli a ještě jakž takž se z toho dostali s posledními zbytky cti. Nicméně mohli si odpustit ten dovětek "po pěti letech" a vůbec, obhajovat něco strašného průměrným koncem nejde. Takže shrnutí: První série za 90%, druhá 60%, třetí 60%, prvních cca 12 dílů čtvrté za 80%, zbytek odpad! ()

Reklama

DaViD´82 

všechny recenze uživatele

Seriál o útěku z věznice. Zdánlivě tuctový námět, ovšem zdání v tomto případě zdatně klame. Největším kladem je neuvěřitelné sžití se s hlavní postavou, které snad ani nelze nefandit. Každá epizoda přináší hned několik většinou nečekaných a překvapivých situací, u kterých napětím ani nedýcháte. Výše zmíněné platí pouze o části ve vězení a bohužel ne i o vedlejší dějové linii "na svobodě". Tato část zabírá cca čtvrtinu každé epizody a ač je také kvalitní, tak přeci jen je poněkud tuctová a již jsme ji v různých obměnách viděli jinde. Přesto se rozhodně vyplatí ke strhujícímu Scofieldovu útěku z věznice Fox River přidat, jelikož chytne a nepustí... Run Scofield, RUN! 1.sezóna (5/5) Během prvních dvou epizod to nabere tempo, které strhne a nepustí. Dravé, hravé, inteligentní a napínavé až za hrob. To platí do 13. dílu, jelikož původně zde měl být seriál ukončen. Šlo "pouze" o výplň před novou sérií "24". Ovšem ohromný úspěch donutil tvůrce k natahování. Bohužel. Takže od 14. dílu jde kvalita dolů; respektive zběsilé tempo zvolní. Stále je to ovšem perfektní, ale již ne tak "kondenzovaným adrenalinem". Místo abyste celou stopáž ani nedýchali, tak tu je vždy pár dokonalých momentů a mezitím snesitelná vata. To co to však spolehlivě drží na hraně dokonalosti jsou jednotlivé charaktery a jejich představitelé. Ke konci série se začne kvalita vracet do starých kolejí, aby vše vyvrcholilo dokonalou a zcela bezchybnou předposlední epizodou, která je předčasným vrcholem celého seriálu. Dojem z celé série s úspěchem zkazí poslední díl, který by svou kvalitou zapadal spíše do... 2.sezóna (3/5) ... této řady seriálu. Jediná dobrá zpráva je, že Prison Break nenudí. Ovšem napínavý již není snad ani vteřinu. Je rozmělněný nezajímavými dějovými liniemi, kterých tu je na půltuctu. Je naprosto tristní, tak moc až je nechtěně směšný, zvláště v konspirační rovině (skvěle to vystihuje jeden vážně míněný monolog z epizody 2x14 : "So,this is the conspiracy,huh? Bunch of little boys in suits running around, trying to kill each other. It's pathetic..."). A to tak, že hodně. Většina sitcomů může jen z povzdálí tiše závidět. Pečlivě budované postavy, jejich motivace, to vše jde do kopru. Náhody, nesmysly a scenáristické kiksy vládnou všem(u). Ale jak říkám, je to TAK MOC špatné, až se budete za břicho popadat. Ke konci se mírně začne vracet zdání kvality a pocit deja vu z minulé série. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

If you think I'm leaving here without my brother, you have MASSIVELY underestimated me.. Po pravdě řečeno; u žádného jiného seriálu nemám nikdy tak moc nervy v kýblu a zoufalou touhu po další epizodě. (Beru zpět po shlédnutí GOT). Napětí je rozhodně nejsilnější stránka Prison Breaku. Navíc je to (alespoň v prvních sériích) neskutečně promyšlené a originální dílo. U třetí série mi přesun do panamské věznice Sony nijak nevadil, naopak mě "návrat ke kořenům" potěšil, ale čtvrtá série byla jako z jiného seriálu, nepromyšlená, zdlouhavá, podivná. Kvůli jedné slabé etapě ale nebudu házet flintu do žita, jako celek je Prison Break stále jeden z nejlepších seriálů. A největší zklamání seriálu? SPOILER Michael si nechal odstranit tetování! :)) ()

zelvopyr 

všechny recenze uživatele

Nekonečně se vlekoucí epizody, nevyrovnané herecké výkony, logika dostávající na pozadí více a více. V úvodní sérii byl docela vtipný posun, kterak si Michael udělal na papíře plán, přišel do reality a sypala se mu jedna věc za druhou. Pak musel improvizovat a celé se to trochu podobalo šachové partii, kdy se kvalitní soupeři navzájem drží pod krkem a jednotlivé tahy si vynucují. Dojem kazila nevěrohodnost postavy Michaela i Lincolna, páni na své postavy herecky neměli (až do konce seriálu). Skvělé byly postavy snad jen T-baga (místy karikatura) a Kellermana. Nejhlavnější dojem ze seriálu je příšerná černobílost postav a tak nějak až moc zarputilost zápletky... Druhá řada přišla s uvedením Generála na scénu, jeho dlouho němé vystupování bylo velmi stylové, krom něj Kim. A rozhodně Mahone, který seriál posunul do reálného herectví a dal mu konečně lidskou stránku (nemyslím toto slovo nějak zvlášť pozitivně). Druhou sérií měl seriál skončit. Třetí série byl krok do podprůměrnosti, zmizela druhá scéna zákulisí státu a Společnosti, zbyla trapná věznice, kde mě osudy uvězněných nějak moc nezajímaly. Zbyl nějaký ten humor, přibyla notně přestřelená padouchyně. Na druhou stranu to chvíli vypadalo, že z Bellicka bude hodně zajímavá postava, ale byly to jen epizodické záchvěvy. Až někde ke konci série mě konečně přestával štvát Sucre. Čtvrtá série, co dodat. Vata a bezradnost. Hlavně zápletka byla špatně, to herci už celkem věděli, co představují, a odváděli svůj standard. Až na paní matku, která si nemohla pomoci a musela hrát mrchu z kolumbijské telenovely se vším všudy, co k tomu patří. Překombinovanost si podávala ruku s filmařským diletantstvím. Vcelku hodnotím jak hodnotím, možná tvrdě. Budiž to výstrahou za takto zahozenou šanci :) ()

Galerie (675)

Zajímavosti (118)

  • Seriál se měl původně natáčet už v roce 2003, ale televize Fox nevěřila úspěchu delších seriálů. Přesvědčily je až seriály 24 hodin (od r. 2001) a Ztraceni (od r. 2004). (don corleone)
  • Prvý trailer mohli diváci zhliadnuť 16. mája 2016. (Martin12500)

Související novinky

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

Další tajemný thriller od režiséra Oldboye

13.06.2011

Je to zajímavá kombinace jmen. Kultovní korejský tvůrce Chan-wook Park na postu režiséra, Tony a Ridley Scottovi jako producenti a... hvězda seriálu Prison Break Wentworth Miller jako autor scénáře.… (více)

Návrat akčních bouchačů

Návrat akčních bouchačů

28.02.2008

Dva Jasonové, ačkoli každý z úplně jiného soudku, se setkali v této novince, která k vám přijíždí za kvílení pneumatik a skřípotu drceného plechu ;-). Především je tu Jason Statham, který dostal… (více)

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

Steve McQueen neřekl své poslední slovo

05.08.2007

Přesněji řečeno, on to poslední slovo napsal a taky k tomu něco nakreslil. Jeho poznámky a storyboardy k nikdy nenatočenému dobrodružnému filmu Yucatan byly nalezeny už před nějakým časem a ve studiu… (více)

Edward Norton bude naštvaný a zelený

Edward Norton bude naštvaný a zelený

19.04.2007

Edward Norton a comics? Zní vám to jako nesmysl? Inu, filmová branže občas přináší opravdová překvapení, nejen remaky starých hororů a adaptace dětských fantasy bestsellerů. Když se studio Universal… (více)

Reklama

Reklama