Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Komedie
  • Drama
  • Sci-Fi
  • Dobrodružný

Recenze (133)

plakát

Bod obnovy (2023) 

Ačkoliv si ultimátní hodnocení nezaslouží, nemůžu jinak. Bod obnovy se natolik vymyká české tvorbě, že je potřeba na něj ukázat. Třeba pak dostaneme víc šikovně natočených snímků, kde se zapracuje i na scénáři.

plakát

Matrix (1999) 

Tolik vrstev a nových pohledů, když se na to člověk dívá po takřka dvaceti letech. Vlastně mě baví mnohem víc mytologie toho světa než akční scény, ale pořád je to jako celek skvělý film a všechno do sebe hezky zapadá.

plakát

Mandalorian (2019) (seriál) 

Po zpatlaných epizodách 7-9 přišlo něco, v co jsem už nedoufal. Značka zachráněna! Mandalorian je díky všudypřítomnému pomrkávání na první a druhou trilogii, skvělému aranžmá do space westernu a sympatické hlavní dvojce těmi vytouženými Star Wars, na které jsme tak dlouho čekali. Seriál má všechno, co si jen fanoušek značky může přát, a díkybohu to působí velmi dotaženě, až bych se nebál říct promyšleně. Stačí jednoduchý koncept a nemusí se vymýšlet složité dějové zvraty, nečekaně zabíjet záporáci a vůbec to všechno svinstvo co jsme museli strpět, než to někdo v Disney pochopil a vzal k válu lidi, co mají SW opravdu rádi.

plakát

1917 (2019) 

Mám k 1917 už od ohlášení filmu velmi osobní vztah. Téma 1. sv. války je ve filmu žalostně málo prozkoumané a přitom se jednalo o jednu z nejvýznamějších válek v dějinách, která určila kurz směřování první poloviny 20. století. Moje očekávání tím pádem nebyla malá. Naštěstí Sam Mendes se nenechal unést jen technologickou stránkou filmu a nabídl nám ucelený filmový zážitek, kde součástí úspěchu filmu není jen obraz a zvuk, ale také příběh a jeho postavy potažmo herci. Je to emocionální jízda podbarvená kulisami francouzského venkova, kde se odehrává řada epizodních příběhů do nichž se dva hlavní hrdinové dostávají a kde není nouze o výrazné dějové zvraty. Ty dvě hodiny se zdají jako dost, ale v kině vám utečou jako voda.

plakát

Koruna (2016) (seriál) 

Hlavní kvalita seriálu je v hereckých výkonech (Claire Foy a hlavně John Lithgow jako Winston Churchill) a uvěřitelných dialozích. Tvůrcům se povedlo vykreslit britskou aristokracii jako poměrně normální sortu lidí. Nakolik je seriál historicky věrný a z jakých pramenů čerpá netuším, ale právě ve chvílích, kdy sledujete Alžbětu v kritických momentech nebo se svou rodinou, můžete se s její postavou jednoduše identifikovat. Díky tomu pak můžete prožívat některé opravdu silné momenty moderní britské historie očima právě Alžběty a přemýšlet "Udělal bych já něco jinak?"

plakát

Maniak (2018) (seriál) 

Těsně před závěrem (E08) musím říct, že jsem čekal ledacos, ale seriál mě překvapil. Těžce individuální přístup k vyprávění zaručí, že je nám naservírován ojedinělý zážitek, který nemá v seriálové tvorbě asi obdoby. Vymyká se škatulkování a často střídá filmové žánry, čímž se stává docela těžce stravitelným. Tohle není nějaká přímočará podívaná, u které není třeba přemýšlet. Některé díly se tak rozpadnou na střípky a je třeba občas přetrpět zdánlivě nesmyslné pasáže, aby přišla pointa která příběh posadí zpět na hlavní linku. Jako experiment to beru a líbí se mi nejen forma vyprávění, ale také herci, kamera, hudba a celkově režie.

plakát

Mission: Impossible - Fallout (2018) 

Nové přírůstky MI série nastavují kvalitu pro současné thrillerové akční blockbustery a Fallout je opět plný Benjiho vychytávek, pár krásných holek, spousty drsných grázlů co dostanou po tlamě a honiček v ulicích evropských měst. Nechybí ani přepálené finále a kaskadérské kousky Toma Cruise, kde chvílemi nevíte, co je vylepšeno zeleným plátnem a kdy ten starý blázen zase riskoval (v lepším případě) zlomenou bohu. Nejdůležitější je ale za mě fakt, že nová MI drží díky dobře napsanému scénáři skvěle pohromadě a nemá hluchá místa. Takhle se to dělá!

plakát

Wind River (2017) 

Dlouho jsem čekal na podobný film, který by z na první pohled obyčejného, civilního příběhu udělal takový zážitek. Wind River boduje v detailech, jako jsou výborní herci, atmosférická hudba a celá výprava, roztěkaná kamera a scénář mírně rozkročený mezi krimi thriller a tragický příběh, jak se vyrovnat se smrtí svých nejbližších. Jeremy Renner si za svou roli zaslouží nejméně nominaci na zlatou sošku.

plakát

Tři billboardy kousek za Ebbingem (2017) 

Hodně hořká a černá komedie o tom, že násilí a zlo plodí jen další násilí a zlo. A když píšu o komedii, tak každý úsměv jsem cedil skrz zuby, protože vše je tak skutečné a hmatatelné, že člověk nikdy neví jestli to má brát vážně nebo se smát absurditě situací, do kterých se hlavní postavy dostávají. Podobně jako V Bruggách i tady nám autor servíruje drsný humor, který podle mě slabší povahy neustojí. O to víc fungují emocionální zvraty, kterých je ve filmu tak akorát, aby mě to uspokojilo :) Obzvlášť bych tu chtěl vypíchnout Sama Rockwella a jeho neuvěřitelný talent, který touhle rolí jen potvrdil.

plakát

Dunkerk (2017) 

Plná palba! Dunkirk je nevtíravý, chytře vystavěný film, v kterém je radost přemýšlet nad motivací postav, jejich pozadím a dalším směřováním. Vše je načrtnuto dostatečně srozumitelně, a vypráví se především obrazem a fenomenální audio stránkou filmu. Tu bych chtěl vyzdvihnout především. Veškerá tíživost, která na vás při sledování dolehne je perfektní kombinací obrazu a zvuku. Hodiny tikají, letouny kvílí a vám je najednou sedačka malá a potřebujete se nadechnout. Jděte na to do kina, je to zážitek.