Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Komedie
  • Animovaný
  • Dokumentární
  • Drama
  • Akční

Oblíbené seriály (10)

Městečko Twin Peaks

Městečko Twin Peaks (1990)

Když jsem v polovině devadesátých let náhodou pozdě večer přepínal mezi programy a narazil na jeden z dílů Městečka Twin Peaks, netušil jsem, že se stane mým nejoblíbenějším seriálem - kór když se jednalo ve své podstatě o detektivku. Výborně vykreslené psychologie postav, tajnosnubnost, mysterióznost, to vše prodchnuté hororovým odérem mě připoutaly k televizní obrazovce po všechny následující díly.

Zaklínač

Zaklínač (2002)

Zaklínače považuji za literární skvost, a to nejenom v žánru fantasy. Do seriálu se povedlo transformovat knižní předlohu poměrně zdařile, představitele hlavní role si mnoho fanoušků na místě Geralta dovedlo dobře představit, svět je vykreslený v reálných barvách, které se daly rovněž zahlédnout mezi řádky knížky. A co se mi líbilo nejvíce - dějem se prolíná taková mírná melancholie, nutící diváka přemýšlet o věcech z jiného úhlu pohledu a tak sbírat vzácné střípky moudrosti. Nezapomenutelný zážitek; škoda, že z něj následně poslepovali film, který nemohl nemít nepřehlédnutelné mezery v ději.

Červený trpaslík

Červený trpaslík (1988)

Slovo "kultovní" při hodnocení Červeného trpaslíka nabývá na svém skutečném významu a divákovi je líto, když si uvědomí, jak je tento přívlastek často zneužíván. Neměl jsem nikdy rád komediální seriály s nahraným smíchem, jímž jakoby se tvůrci snažili někomu naznačit, kdy se má začít smát. Ovšem i výjimka může být potvrzením pravidla a zde nemohu jinak než dát výjimečné hodnocení.

Píseň pro Rudolfa III.

Píseň pro Rudolfa III. (1967)

Nádherný, neřknu-li přímo blyštící se skvost československé seriálové tvorby. Excelentní Darek Vostřel , můj oblíbený Jiří Hrzáň a široká plejáda českých zpěváků, v některých dílech se objevují i zahraniční interpreti. Jestliže zde někteří označují poslední, vánoční díl za nejlepší, já dávám hlas pro snímek, ve kterém kvinteto Janžurová – Matuška – Hrzáň – Neckář – Hála vyloupí banku. Jo, a Kubišová – hezká jako obrázek...

Divoké sny Maxipsa Fíka

Divoké sny Maxipsa Fíka (1983)

Můj nejoblíbenější večerníček. Vždycky, když Fík začínal svá vyprávění slovy "Zdálo se mi...", seděl jsem napnutý jak struna ve zvědavém očekávání věcí příštích. Příběh, kdy utíká Fík spolu s Ájou z vánočního stromku, pronásledován pohádkovými postavičkami, byl pro mě dokonce hrůzyplný. A umění vyvolat v dítěti podobné emoce si prostě zaslouží hodnocení nejvyšší.

Chobotnice

Chobotnice (1984)

Ještě to není špička celé série, nejsou zde známé postavy z dalších řad, hudbu nemá na starosti Morricone, ale přesto je to obdivuhodné - detektivní seriál bez logických kiksů, s reálným a uvěřitelným příběhem, kde ti dobří nakonec nemusí vyhrát. Pamatuji si, jaká to byla v 80. letech bomba - zaslouženě.

Rychlé šípy

Rychlé šípy (1969)

Foglarovy vynikající romány Záhada hlavolamu a Stínadla se bouří! byly zfilmovány dvakrát - jednak jako celovečerní film, jednak jako tento seriál - a v obou případech velmi úspěšně. Každopádně, co se atmosféričnosti týče, seriál jednoznačně boduje - temné interiéry vzbuzují tajemnost a záhadno, to vše je dokreslováno charismatickými herci, zejména v postavě Velkého Vonta (Tříska ho zahrál výtečně) a Mažňáka (Sloup). Byť zakončení je takové neslané - nemastné a seriál se liší od knižní předlohy, přesto jej řadím k mým nejoblíbenějším.

Sandokan

Sandokan (1976)

Seriál, který dychtivě sledovala děcka stejně jako dospělí - v první polovině osmdesátých let to byla exotická bomba, která skýkala akčnost stejně jako hlubší děj. Spravedlivý boj šlechtice proti nadnárodní společnosti, velká láska a velkorysá výprava zaručila velkolepý úspěch a buďto založila podklad pro budoucí kariéru zúčastněných herců, nebo poskytla vrchol jejich kariéry. Bílé tričko s malým červeným odznakem Sandokana na hrudi bylo mým nejoblíbenějším - je to pryč, ale emoce s tímto snímkem zůstávají. Blíže viz jednotlivé díly.