Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Akční
  • Animovaný
  • Komedie
  • Drama
  • Krimi

Recenze (441)

plakát

Raubíř Ralf a internet (2018) 

Dvojka v internetovém prostředí, které se po videoherní jedničce celkem logicky nabízelo a vzhledem k tomu, že na poli internetu se cítím mnohem víc doma než ve světě videoher, jsem si nespočet narážek a odkazů na klasické internetové vychytávky užil mnohem víc než zmíněný první díl (strejda vyhledávač, honění za lajky, spamík + body za nakouknutí do darknetu;) Nejlepší pasáž je ale Disneyland s princeznami. Příběh to celé tak nějak rámoval, nevyšumí sice úplně do prázdna, ale do propracovanosti mu dost chybělo.

plakát

Raubíř Ralf (2012) 

Začátek je těžce cílený na nostalgické milovníky dobových her, vlastně se tam skáče z jedné hry do druhé s určitě nespočtem narážek (možná i vtipných), které zmíněná cílová skupina ocení, má to spoustu (nepřehledné) akce, ale pro mě jako člověka beze vztahu k těmto vypalovačkám to vlastně začalo být zajímavé, až když se dala dohromady ústřední dvojice (přičemž nepochybuji, že milovníci her to mají přesně naopak). Veze se to pak sice v mezích klasického animákovského klišé, ale veze se to příjemně a emoce fungují tak, jak mají. A Vanilopka je malá sympaťanda.

plakát

Princezna zakletá v čase (2020) 

Sympatický počin z našich luhů s výbornou hudební složkou a dějovým schématem známým až doposud spíše ze zahraniční produkce. Měl jsem sice pocit, že z toho neustálého opakování dne by se dalo vytěžit ještě více a samotný boj dobra se zlem byl zakončen vyloženě neoriginálně, až vágně, přesto díky sympatickým postavám, nabroušeným dialogům a pohledné výpravě se jedná o počin, u kterého se případné dvojce vůbec nebráním.

plakát

Černobyl (2019) (seriál) 

Žádné vteřiny před katastrofou, ale celonárodní tragédie se vším, co k tomu patřilo. Začíná to výbuchem a končí soudem, to všechno mezitím je pohled na důsledky katastrofy v celém svém obludném rozsahu. Tisíce lidí vystavených radiaci, hromada obětí komunistických pohlavárů, kterým šlo jenom o to všechno ututlat a jedna velká otevřená díra do pekla. Běhá z toho mráz po zádech, chce se vám brečet a hlavně vám to umožní konečně pochopit, co všechno ten tak trochu profláklý Černobyl znamenal a znamená. A to nejen pro lidi na Ukrajině. Sugestivní hudba, perfektní herecké výkony a pachuť s nádechem jódu. Nic víc.

plakát

Na Hromnice o den více (1993) 

Tak trochu jsem čekal, že se celá ta anomálie na konci nějak vysvětlí, ale to jsem měl smůlu, protože tady se od začátku zaměřovalo pouze na její vliv na život hlavního hrdiny. Každopádně obsazení protagonistů výborné, skvělý Bill Murray, sympatická a křehká Andie MacDowell a pohodové prostředí vesnického maloměsta. S časem se sice zacházelo až moc "anomálně" (prakticky stejné načasování událostí, přestože je jasné, že se hlavní hrdina pohybuje pokaždé trochu jinak), ale je zjevné, že účelem filmu bylo pobavit a ne vést k (zbytečnému) přemýšlení. Každopádně se tvůrcům velice šikovně podařilo propojit komedii s lávstory tak, že se oba žánry organicky doplňují a prolínají v duchu, který udrží divákovu pozornost až do konce. Navíc šikovný (ne)originální námět, který byl následně využit u celé řady dalších filmů.

plakát

Star Wars: Vzestup Skywalkera (2019) 

2,5*. Tak bohužel, ale je jasné, jak to všechno dopadne, komu se něco stane, a komu ne, tak k čemu všemu ty všechny dramatické momenty? Mnozí tu krizitovali předchozí díl, ale ten byl mnohem odvážnější, nebál se pořádných zvratů i ztrát ve vlastních řadách, zatímco tady se na pozadí války o konečný osud galaxie trousí vtípky, hrdinové odboje bez jakéhokoli pořádného plánu létají z planety na planetu, dostávájí se do jakože nebezpečných situací, přestože jde z filmu přímo cítit ta neochota položit byť sebemenší oběť. Zrecyklovaný scénář, který z toho dělá tupou hollywoodskou jízdu bez jakékoli špetky napětí, za to s plnou náloží příběhu, který spoléhá na náhody, klišé se z něj sypou jak na běžícím páse a logika je pro tvůce sprosté slovo. Je škoda, že trikové efekty a výpravu na jedničku prostě nedokázal podpořit scénář, z finální bitvy čiší jakás takás osudovost a je to asi jediná strhující věc na celém filmu. Je ovšem otázkou, jestli to je výsledek práce filmařů, anebo spíše vědomím, že tímto okamžikem je bitva mezi temnou a světlou stranu síly zase aspoň na nějakou dobu rozhodnuta.

plakát

Přátelé (1994) (seriál) 

Ze začátku se to chvíli hledalo a výsledkem byly jednak hluchá místa, občas i celé díly, pak to ale postupně přešlo v příjemný, odpočinkový a pohodový seriál se skvěle vypointovanými scénkami, čemuž pomáhalo i to, že chemie mezi herci fungovala bezvadně. A jak herecké výkony, tak skvělý scénář dopomohly k tomu, že se z tohoto projektu stala kultovní záležitost. Ke konci už sice přibývalo více klišoidních vsuvek a docela laciných berliček, ovšem i tak se seriálku podařilo úspěšně skončit dřív, než by to opravdu začalo vadit.

plakát

Případy 1. oddělení (2014) (seriál) 

Celé to stojí hlavně na hereckých výkonech a dobrém scénáři, je vidět, že se na něm podílel někdo se zkušenostmi od policie. Tak trochu jiná kriminálka, kde se pachatelé nehoní jak na Divokém západě, ale která ukazuje, že klíčová pro úspěch je hlavně mravenčí práce kriminalistů. Žádné efektní honičky, ani pořádná akce, ale přesto seriál dokáže zajmout jak autenticitou prostředí, tak dobře vykreslenými charaktery hlavních hrdinů. Edit: Třetí řada napasovaná do současné doby zase trefně vystihuje s jakými větrnými mlýny bojuje současná policie, a zároveň Mareš naznačuje, proč vlastně i on odešel. Na nové postavy jsem si chvíli zvykal, kdo však nezklamal, byl Korejs. Za mě spokojenost.

plakát

Lví král (1994) 

Rodinný animák cílený především na děti, kterým pak nabízí hudební čísla, humor i poučení, celý ten příběh je ale tak jednoduchý a předvídatelný, že sledování bez potomka může vylepšit leda tak nostalgie z dětství.

plakát

Garfield ve filmu (2004) 

Rozhodně to není pro dospělé publikum a vlastně ani pro milovníky původních komisků. Garfield má pár zdařilých hlášek, zábavných scének i dalšího prvoplánovitého humoru, celé se to snaží držet po kupě prosťounký scénář a do cíle to dorazí rychleji, než se zdá. Možná, že to je tak dobře, ale i tak mě to na jedno občasné shlédnutí jako oddechovka neurazí.